Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Februárban lépnek életbe az új munkaügyi bírságtételek

A munkaügyi ellenőrzésekről szóló törvény tavaly év végi módosítása után, most februárban lépnek életbe az új bírságtételek, vagyis egy hét múlva a 285 felügyelő már az emelt tarifák alapján szankcionálhat, akár húszmillió forintra.
A fekete- és a színlelt szerződéssel való foglalkoztatást, a külföldiek engedély nélküli alkalmazását, a jogellenes munkaerő-kölcsönzést, a munkaidő-nyilvántartás hiányát, illetve az életkörülményekkel kapcsolatos jogsértéseket szankcionálják majd a legszigorúbban az idén a munkaügyi felügyelők – derült ki az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnökének keddi beszámolójából.

Nem akarjuk a legmagasabb bírsággal riogatni a foglalkoztatókat, hisz ez az összeg csak a súlyos szabálytalanságok többszöri elkövetésekor lesz kiróható – hangsúlyozta Papp István. Az OMMF elnöke a lap kérdésére elmondta, az idén a mezőgazdasági, az építőipari, a kereskedelmi és a vendéglátó-ipari vállalkozások mellett a személy- és vagyonvédelem, valamint a szolgáltatások területén működő cégek is szigorúbb ellenőrzésekre számíthatnak. Ezenkívül górcső alá veszik az ágazatokban speciálisan gyakori szabálytalanságokat is, így például jobban figyelnek majd a pénzintézeteknél a munkaidőre vonatkozó szabályok betartására, illetve az élelmiszeriparban a munkaerő-kölcsönzés tisztaságára.

Az OMMF ez évben más hatóságokkal is szorosabb együttműködésre készül, így az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral már aláírták a megállapodást, az ÁNTSZ-szel most egyeztetnek, az adóhatósággal való kooperáció pedig várhatóan kormányzati segítséggel valósul majd meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ablakcseregondok

A győri Nádor aluljáró építése, a közelben lakóknak ígért ablakcsere nem először, s gyaníthatóan nem… Tovább olvasom