Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Februárban tarthat nagyobb demonstrációkat a Hallgatói Hálózat - videó

A szervezet erről egy fórumon döntött hétfőn Budapesten mintegy 200 egyetemista, gimnazista és szülő részvételével.
Egyetemi Fórum az ELTE BTK-n. Videó: Live Info

Február 11-étől tarthat nagyobb demonstrációkat országszerte a Hallgatói Hálózat (HaHa), ha a kormányzat nem teljesíti korábbi, valamint a hétfőn megfogalmazott újabb követeléseiket. Erről a szervezet az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészkarán mintegy kétszáz egyetemista, gimnazista és szülő részvételével tartott fórumán döntött hétfőn Budapesten.

Követelésként fogalmazták meg - a korábbi hat pont teljesítésén felül - az érdemi tárgyalások megkezdését "valamennyi érintettel és a nyilvánosság bevonásával". "Azonnali válságintézkedésként" követelik, hogy soron kívüli gyorssegéllyel adják vissza a kivont pénzeket a felsőoktatásba, minden szakon biztosítsanak államilag finanszírozott helyeket, a felvételi ügyintézés díját vállalják át a hátrányos helyzetűektől, és tegyék lehetővé, hogy sorrendváltoztatáskor új szakokat is megjelölhessenek a felvételizők.

Kilátásba helyezték, hogy ha a kormányzat február 8-án délig nem teljesíti követeléseiket, utcára vonulnak.

A ELTE Bölcsészettudományi Karán tartott fórumon megfogalmazott dokumentumban megállapították, hogy "a kormány nem teljesítette a hallgatók követeléseit. A válság tovább mélyült. A híresztelésekkel ellentétben semmi sem teljesült a hallgatók által elfogadott hat pontból, a kormány több egyetemet csőd közeli helyzetbe juttatott". Sérelmezik, hogy a kancellárok kinevezése korlátozza az egyetemi autonómiát, a forráskivonások miatt további tanárokat bocsáthatnak el és szakok szűnhetnek meg.

A HaHa fórumán további követelésként került szóba, hogy a kormány a továbbiakban a december 17-én alakult Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal (OFEF) tárgyaljon, amelynek tagjai a Magyar Rektori Konferencia, a HaHa, az Oktatói Hálózat, a pedagógus szakszervezetek és a HÖOK.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke a rendezvény vendégeként kiemelte: "a hat pont továbbra is aktuális", azokról külön egyeztetést kezdeményeztek a kormányzattal, és hosszú távú egyeztetési folyamatra kaptak ígéretet. A HÖOK is támogatja, hogy az OFEF-fel tárgyaljon a továbbiakban a kormányzat - tette hozzá.

Gács Anna, az Oktatói Hálózat képviseletében elmondta: "a kormány nem kezdett érdemi érdekegyeztetésbe", erre a fórumra sem jöttek el képviselői. Megemlítette, hogy amíg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a közelmúltban mintegy 100 millió forintos plusztámogatást kapott, addig milliárdokat vontak ki a felsőoktatásból.

Az egyik felszólaló szerint "a kormány feléli az emberek jövőjét", amit a tüntetéseken "a diákok visszakövetelnek", és a demonstrációkat addig folytatják, amíg nem teljesítik követeléseiket - jegyezte meg. "Nem hagyhatják, hogy pártkatonák kinevezésével csorbítsák egyetemeik autonómiáját" - mondta egy másik felszólaló. Más pedig arról beszélt, hogy a gimnazisták azt követelik, hogy két évvel a felvételi előtt ne lehessen változtatni a felvételi rendszeren.

A fórum résztvevői megállapították, hogy a HaHa hatpontos petíciójában követeltek nem teljesültek. A dokumentumban decemberben követelték a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek bejutását a felsőoktatási intézményekbe.

Dezső Tamás, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében a rendezvényt engedély nélkülinek nevezte, mert a szervezők közül senki sem kért engedélyt a fórum megtartására.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn közölte az MTI-vel: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere péntek délelőtt folytatja az egyeztetést a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnökségével.

Olvasóink írták

 • 17. GondaIstván 2013. január 09. 10:21
  „16. NP1: "Azt amit a vállalkozók gusztustalanabbik része ... szokott alkalmazni." Szerintem itt másról van szó, nem a felsőoktatási reform tartalmi kérdéseiről (azt érzem, abban nem mer radikálisan lépni a kormány, mert nem eléggé tökös).
  Amit én "javaslok" nekik az pusztán egy kommunikációs taktika. Ahogy közeledik a választás a bal-libsi média így is úgy is támadni fogja őket ezerrel. Ha a felsőoktatás témát folyamatosan napirenden lehet tartani, ráadásul látványosan (pl. tüntetések, hídfoglalás, stb. nyalánkságokkal megspékelve, tehát ami kitölti a híradók időkeretét), akkor a kormány sikeresen tematizálta az ellene folyó kampányt, és nincs media-időkeret az egyéb kurrens témákra (pl. Matolcsy, MNB, IMF, EU, oroszok). És ehhez a médiacirkuszhoz a fiatalok egy új, üde, forradalmi fíling-hátteret adnak, ami valljuk be mégis csak érdekesebb, mintha még mindig "drága Bolgár úr" csepülné a kormányt. Az már uncsi.”
 • 16. NP1 2013. január 09. 03:21
  „GondaIstván 2013.01.08. 22:41
  Akkor bemásolnám még egyszer:
  " Ha a kormánynak van esze, akkor ezt a felsőoktatási balhát elhúzza a végtelenségit." - pontosan Te ajánlod a kormánynak ezt a technikát.
  Azt amit a vállalkozók gusztustalanabbik része az alvállakozóival/munkásaival szemben szokott alkalmazni. Tárgyalgatunk, megbeszélünk, húzzuk az időt de fizetni azt nem fizetünk. A hátuk mögött összeröhögünk és mélységesen lenézzük őket.....
  Szóval folytatódjék a pávatánc - Gonda Úr legnagyobb megelégedésére.”
 • 15. GondaIstván 2013. január 08. 22:41
  „11. NP1: Amit írsz az majdnem igaz, csak épp ellenkezőleg:
  - "Gondolom nincs..." Tévedsz, van végzős gyerekem, aki az orvosira készül. Ezen kívül kettő most végzett, kettő meg félidőnél tart.
  - "végtelenségig elhúzott, semmihez sem vezető tárgyalások". Pont a HÖK-öt lehet vádolni a tárgyalások elhúzásával. Napokig nem mentek el, utána meg felálltak 45 perc után. Nyilván nem is akartak tárgyalni, csak a médiafelhajtás kellett, hogy megtépázott tekintélyüket (12 éve járnak egyetemre és még nem végeztek) javítsák egy kicsit.
  - "a társadalmi problémákat a hozzád hasonlóak nem megoldani akarják". Nagy tévedés. Pont azért kritizálom a kormányt ebben a témában, mert keresi a népszerűséget, és ezért nem akarja/tudja radikálisan megoldani a problémát, csak félmegoldásokat csinál. Én azt mondom, hogy egy vevőnek minden szolgáltatásért meg kell fizetnie a piaci árát, legyen az atomrészegségig való bulizás a JATE-klubban, fodrász, műkörömépítő, fittneszszalon vagy épp az egyetemi oktatás. Miért lennének kivételek?”
 • 14. DMagóg 2013. január 08. 14:43
  „12.SP 2013.01.08. 13:45: "2-5 Hülye aki nem hülye."
  Nem vagy hülye!”
 • 13. DMagóg 2013. január 08. 14:34
  „A diagnózisban -beteg a felsőoktatási rendszerünk (is)- egyetértés van!
  A gyógymód és a terápia kérdésében nagyon eltérőek a vélemények!
  A betegnek -különösen, ha nincs pénz a gyógyítására- kell legyen beleszólása a terápia megválasztásába!
  Biztos vagyok benne, hogy belátóbbak és okosabbak, mint a(z ön)kényszerű hatalmi diktátorok!
  A teljesíteni tudók és akarók joggal várnak el minden támogatást, míg a lébecolók tűnjenek el még akkor is, ha fizetnek érte! Nos, az államilag támogatott kör megnyírbálása az utóbbiak -a lébecolók- támogatása!
  Persze, Ők is megoszthatóak! Talán a jót akarókra mégis figyelemmel kellene lenni! Megeshet, hogy sikeresebb javaslataik vannak,s talán még kevesebbe is kerül! Ugyanis a diagnózissal egyetértenek! Ám, ha a hatalomvágy felülírja mindezt, akkor sok támogatásra ne számítsanak! Ők fogják leváltani Őket!”
 • 12. SP 2013. január 08. 13:45
  „2-5 Hülye aki nem hülye.

  Akinek
  ilyen sok kótyavetye pénze van
  vissza nem térülő befektetésre, ami az ország javára sem
  hasznosulhat, az látogasson el a sziget, volt, szin vagy egyéb kultúra klubnak
  nevezett züllesztőbe, és adja oda nekik az esetleg munkával(?) kigürcölt magánvagyonát széles mosollyal.

  Senki nem fog beleszólni.
  Mehet a drog, az alkohol mindhalálig.

  Egy diploma
  kb. 10-20 milla, a lázító foxi-maxi tanárok fizetését is beleszámolva.

  Ez azért
  nem is kis pénz elköltése,
  úgy, hogy még szerződést sem köthet (!!!???) a befektető, a magyar állam, a felhasználó diák urasággal.

  Hol lehet
  ilyen fekete, szerződés nélküli
  üzletet kötni, munkát vállalni más szférákban???”
 • 11. NP1 2013. január 08. 13:44
  „csergemerge 2013.01.08. 10:57
  Vagy átaludtad az elmúlt 1 hónapot, vagy vegyetek be engem is a kommentelő csapatotokba mert jó pénzért én is lennék Orbán magyar hangja.
  1, Az egyetemek autonómiája az egyetemi polgárok ügye. Nézz utána kik is alkotják az egyetemi polgárságot.
  2, Mi szűnt meg, Mi nincs?

  GondaIstván 2013.01.08. 11:39
  "- Ha a kormánynak van esze, akkor ezt a felsőoktatási balhát elhúzza a végtelenségit." - gratulálok! Gondolom nincs most végzős gyermeked, amit javasolsz -a végtelenségig elhúzott, semmihez sem vezető tárgyalások- az pedig egyszerűen sunyi aljasság. Látszik, hogy a társadalmi problémákat a hozzád hasonlóak nem megoldani akarják, hanem politikai hasznot szeretnének realizálni.”
 • 10. mgabor 2013. január 08. 13:07
  „Ismételten gratulálok a kormányzati propaganda sikeres visszamondásához.
  Megszűntek a keretszámok? És van az egyetemeknek elég forrásuk ahhoz, hogy fel is tudjanak venni annyi hallgatót?
  Nincs tandíj? Épp csak azokon a szakokon, ahová a felvételizők fele jelentkezett.
  Kicsesztek másfél hónappal a jelentkezési határidő előtt a végzős gimisekkel? Eléggé.
  Korlátozza a kormány által az egyetemekre delegált kancellár gazdasági döntésein keresztül az autonómiát? Korlátozza. Kihathat ez a tanszabadságra? Igen.
  Én örülök, hogy szerintetek rendben van, ha mások döntenek a fejetek felett, de annak még jobban, hogy végre nem akar mindenki úgy élni, mint ti.”
 • 9. Cillit_bang 2013. január 08. 13:06
  „8! Teljesen igazad van!
  A bukta még azért lesz nagy, hogy már abszolút az látszik, hogy baloldali biztatásra történnek ezek a "csakazértis" követelések és tüntetések! Ezt az emberek már nem tolerálják!”
 • 8. GondaIstván 2013. január 08. 11:39
  „- Ha a kormánynak van esze, akkor ezt a felsőoktatási balhát elhúzza a végtelenségit. Ez lehetne az a gumicsont, amit rághatna a média, az alapanyagot, a hírek frissességét pedig a hallgatók folyamatos tüntetési aktivitása adná hozzá, amit a kormány finoman beszabályozhatna egy húzd meg, ereszd meg taktikával. És közben mellesleg tényleg megcsinálhatna egy gyökeres felsőoktatási reformot.
  - A cikkből azt látom, hogy a hallgatók az újabb követelésekkel egyre jobban belemennek egy zsákutcába, aminek a vége nagy cumi lehet. Kár lenne megfosztani őket ettől az élménytől. Ez lehet az első komoly sajátélmény alapú tapasztalatuk a való világból. Üdvözlöm őket a fedélzeten!”
 • 7. csergemerge 2013. január 08. 10:57
  „Szereptévesztésben vannak a diákok.
  Az egyetemi autonómia és a költségvetés nem a diákok, hanem az egyetemek kompetenciája. Azaz az egyetemek és a kormányzat közötti tárgyalások/megegyezések ügye.

  A keretszámok megszűntek, tandíj nincs, a tüntetések gyakorlatilag okafogyottá váltak. Tüntetni persze lehet, de szerintem inkább az előadásokat kellene látogatniuk.”
 • 6. Cillit_bang 2013. január 08. 10:38
  „Már megint nem akarnak vizsgázni!”
 • 5. csafe 2013. január 08. 08:21
  „1 SP
  Biztosan tudják a fiatalok az általad leírt problémákat és hogy azt is kell kezelni, de nem így!
  Már elkezdődött az a folyamat hogy a számodra számomra haszontalan diplomák (holdnéző) helyett hasznosítható diplomákért tanuljon. Az hogy kénytelen kimenni külföldre, arról meg épp hogy nem ők tehetnek.
  Nem érint a dolog, de velük érzek! Gondolkodom a febr 11-én...”
 • 4. mgabor 2013. január 08. 08:07
  „Ami még súlyosabb, hogy kritika nélkül benyelted a hülye kormánypropagandát a pénz- és karrieréhes értelmiségről, aki csak azt nézi, hogy az állam pénzén kinevelve azonnal szökhessen az őt ölelő Mária országából. Miután tíz évet végigivott. Hogyne.
  Esetleg az állam meg szerződhetne az állampolgárokkal arra, hogy nem üldöz el és nem tesz tönkre minden vállalkozást, amihez nincs köze Csányi Sándornak és Simicska Lajosnak, máris több lenne a lehetőség itthon és kisebb az elvándorlás.”
 • 3. mgabor 2013. január 08. 07:06
  „1. SP 2013.01.07. 22:39
  Örülök, hogy a fociba, MTVA-ba, Friends of Hungary alapítványba, nemengedünkazájemefnek plakátokba, Közgépbe, isten tudja mibe ölt milliárdok nem zavarnak téged ennyire, mint amit arra a felsőoktatásra költenek, aminek gazdasági haszna is lehet az ország számára.”
 • 2. X_Y 2013. január 08. 02:43
  „1. SP 2013.01.07. 22:39

  "És mi van,
  ha a dolgozó adófizetők demonstrálnak,
  fellázadnak fiókdiplomák, a más országok javára hasznosuló diplomák itthoni pénzelése ellen."

  Szerintem vedd be az elgurult gyógyszered... vagy menj a nyalókéért a Kedves Vezetőhöz.”
 • 1. SP 2013. január 07. 22:39
  „És mi van,
  ha a dolgozó adófizetők demonstrálnak,
  fellázadnak fiókdiplomák, a más országok javára hasznosuló diplomák itthoni pénzelése ellen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Símaszkos támadók raboltak ki egy Zalában élő német férfit

A 76 éves férfi a támadás során nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Tovább olvasom