Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Februártól 10 ezer forint ösztöndíj 1900 szakiskolásnak

Februártól 10 ezer forint tanulmányi ösztöndíjat kap havonta az a több mint 1900 szakiskolai diák, aki a hiányszakmák valamelyikét tanulja Győr-Moson-Sopron,Vas és Zala megyében - mondta a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság titkára hétfőn.
Varga G. Károlyné tájékoztatása szerint a bizottság a munkaügyi központ felmérése alapján határozta meg azt a tíz szakképesítést, amelyre a régió gazdasága igényt tart. Eszerint a szerkezetlakatos, ács állványozó, szerszámkészítő, gépi forgácsoló, szakács, szabó, szociális gondozó, továbbá a hegesztő, a kőműves szakmát tanulók részesülnek ösztöndíjban. Ugyancsak hiányszakmának minősül a régióban az agrárgazdasági, s az e körbe tartozó erdészeti, kertészeti és mezőgazdasági gépszerelő, gépjavító szakma, így az e területen tanuló diákok is kapnak ösztöndíjat.

A tanulmányi ösztöndíj mértéke az első félévben egységesen 10 ezer forint, a későbbiekben tanulmányi eredménytől függően akár 30 ezer forint is lehet havonta.

Az ösztöndíj forrása a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprésze, a pénzt az oktatási intézmény folyósítja. Az érintett diákoknak bankszámlát kell nyitniuk, az ösztöndíjat oda utalják - mondta a titkár.

A szakiskolai tanulmányi ösztöndíj bevezetésétől azt várják, hogy fokozza a hiányszakmák iránti érdeklődést a továbbtanulás előtt álló nyolcadik osztályosok körében - mutatott rá Varga G. Károlyné.

A szakiskolai tanulmányi ösztöndíjról tavaly december 29-én született kormányrendelet. Az Oktatási Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága mellett működő Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság szavazta meg azt a tíz szakmát, amelyben a nappali tagozaton tanuló szakiskolások jövedelmi helyzettől függetlenül ösztöndíjat kapnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább apadnak a Körösök

Már csak a Hármas-Körös alsó szakaszán, Szarvas térségében van érvényben elsőfokú árvízvédelmi… Tovább olvasom