Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Fedezetelvonás és zártörés

Az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága szerint előfordul, hogy az adótartozását meg nem fizető adós az ellene meginduló végrehajtási eljárást oly módon igyekszik meghiúsítani, hogy ingó vagy ingatlan vagyontárgyát értékesíti. Az adóhatóság pert indít a szerződő felek ellen, ha az eladásra a vagyontárgy lefoglalását megelőzően kerül sor: a tulajdonos személyében bekövetkezett változástól függetlenül behajtja követelését.

Ettől eltérő a jogi megítélése és az alkalmazandó jogkövetkezménye annak a magatartásnak, amikor az adós az adóhatóság által végrehajtási eljárás során már lefoglalt vagyontárgyat idegenít el. Ingó vagyontárgyon ugyanis a foglalás a jogszabály előírása alapján elidegenítési és terhelési tilalmat keletkeztet, ami miatt az átruházására irányuló szerződés jogszabályba ütközőnek, azaz semmisnek tekintendő, így erre a végrehajtás a fenti perindítás mellőzésével folytatható.

Ezekben az esetekben azonban az a személy, aki a hatósági eljárás során lefoglalt dolgot a végrehajtás alól elvonja, zártörés bűncselekményét követi el. Amennyiben az adóhatóság ilyen cselekmény elkövetésének alapos gyanúját észleli, kivétel nélkül minden esetben feljelentést tesz. Ha a zártörés bűncselekményének elkövetője a vádirat benyújtásáig a dolgot állagának sérelme nélkül az eljáró hatóságnak nem szolgáltatja vissza, magatartásáért két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Végrehajtási eljárás során lefoglalt ingatlan elidegenítése – figyelemmel arra, hogy a végrehajtási jognak az ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzésével megvalósuló foglalás nem keletkeztet elidegenítési és terhelési tilalmat – semmisnek ugyan nem minősül, de a vevő az ingatlan tulajdonjogát az adóhatóságot megillető végrehajtási joggal terhelten szerzi meg, így a tartozásért való helytállás hiányában tűrni köteles, hogy az adóhatóság a megszerzett ingatlant akár árverés útján is értékesítse.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélekmelegítő délután

Az újabb és sokakat gazdagító baráti kör megszületésének ötlete és dédelgetése egy nyári… Tovább olvasom