Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Fegyelmezettségre tanítanak

Tavaszi kutyakiképző tanfolyam indult a MEOE Pozsonyi úti telepén. A két hónapos oktatáson a kutyák a fegyelmezettség alapismeretein kívül őrző-védő módszereket is tanulnak és azt, hogyan viselkedjenek az akadályok között.
Negyvenöt kutyával indított kiképző tanfolyamot a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) a Pozsonyi úti pályán. A legkülönbözőbb fajta-összetételű csoport heti két foglalkozáson vesz részt két hónapon keresztül. Ennyi idő alatt mindent megtanulnak, amit egy jól nevelt ebnek tudnia kell.
– Először szocializációs gyakorlatokat kell végezni a kutyákkal, hogy szokják egymás jelenlétét, illetve ne okozzon gondot nekik, hogy csoportban kell dolgozni – mondja Péntek Károly kutyakiképző, a csoport oktatója. – Kezdetben ritkán, de előfordul agresszív viselkedés, ami jobbára az idősebb, dominanciáját „csillogtató” ebre jellemző. Az oktatás során a kutyák elsajátítják a különböző engedelmességi szinteket, tehát hallgatni fognak az „ül!”, „fekszik!”, „áll!”, „helyben marad!” vezényszavakra. Ezt követően akadálypályán gyakorolnak, és a képzés végeztével további fél órában őrző-védő módszereket is megtanulhatnak.
Legcélszerűbb – kis testű kutya esetében – a tíz hónapos kort kivárni. A nagy testű őrző-védő kutyák azonban később érnek, nekik az egyéves kor az ideális. – A mostani csoport vegyes összetételű, minden fajta képviselteti magát, valamint nőstények és hímek közel azonos arányban – teszi hozzá Péntek Károly. – Tapasztalataim szerint a legjobban idomítható a német juhász, de kellő odafigyeléssel bármelyik kutyát könnyű fegyelmezni akár otthon is. Ehhez azonban a napi rendszeres idomítás szükséges. Azoknak, akik nem érnek rá folyamatosan „házilag” foglalkozni a kutyával, érdemes elhozni az oktatásokra, ez csak előnyére válhat az állatnak.

Kutyák a magyar válogatottban

Péntek Károly 1982 óta foglalkozik ebek idomításával. Ez alatt az idő alatt több általa képzett kutya szerepelt már a magyar válogatottban, azaz bekerült az ebek számára létrehozott világbajnokság keretébe. A versenyen az állat nyomkövetési, fegyelmezettségi és őrző-védő munkáját pontozzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportfogadási őrület a világbajnokság alatt

3,3 milliárd forinttal is több pénz foroghat a sportfogadási piacon a németországi… Tovább olvasom