Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Fegyházbüntetések kábítószerrel való visszaélés miatt

Társtettesként elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntette miatt, mint többszörös visszaesőt 11 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte M. Csaba Vilmos elsőrendű vádlottat kedden a Debreceni Ítélőtábla Elek Balázs vezette büntetőtanácsa, ezzel esetében helybenhagyta a Debreceni Törvényszék első fokon tavaly júniusában meghozott ítéletét - közölte Fórizs Ildikó, a táblabíróság szóvivője az ítélethirdetést követően az MTI-fel.
A többi vádlott - ugyancsak helybenhagyva az elsőfokú ítéletet - 4-9 évig terjedő szabadságvesztés büntetést kapott, csupán két személynél enyhítette a büntetési tételt a bíróság: P. Lóránt harmadrendű vádlottat 5 év fegyházbüntetésre, M. László hatodrendű vádlottat 6 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, ezzel egy évvel, illetve egy év hat hónappal mérsékelve az első fokon kiszabott büntetést - ismertette a szóvivő.

A vádirat szerint a vádlottak közeli ismerősi viszonyban álltak egymással: 2007-től kezdve rendszeresen értékesítettek illetve néhányan fogyasztottak is kábítószert. A fogyasztók a kábítószer kereskedésébe azért kapcsolódtak be, hogy így tudják korábbi tartozásaikat megadni, illetve saját adagjaikat finanszírozni.

A több kilogramm kábítószert (kokain, speed, amphetamin) Brüsszelben, illetve Budapesten szerezték be, személygépkocsival, vagy menetrend szerint közlekedő autóbuszjáraton szállították a különböző helyszínekre. A kábítószert a rendőrség ellenőrzések, illetve az átadások során találta meg, egyebek mellett Balmazújvárosban, Debrecenben, Budapeste és Hajdúdorogon, az elkövetők lakásaiban.

Az ügyben tizennégyen kerültek bíróság elé, közülük három vádlott ítélete első fokon, a többieké kedden a Debreceni Ítélőtábla döntésével emelkedett jogerőre - mondta Fórizs Ildikó.

Hozzátette: a Debreceni Ítélőtábla indoklása szerint az első fokon eljárt törvényszék helyesen állapította meg a tényállást, részletes bizonyítást végzett és helyes volt az ügy minősítése is. Az ítélőtábla felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon súlyos bűncselekményről van szó. Rámutatott, hogy ez a cselekmény akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető. Az ügyben lefoglalt több kilogramm kábítószer nagyon sok fiatal életét változtathatta volna meg negatív irányban. A büntetések kiszabásakor az elkövetés idején hatályos jogszabályt alkalmazta a bíróság, ami a jelenlegi szabályozásnál sokkal enyhébb büntetések kiszabására adott lehetőséget. Az ítélet jogerős és végrehajtható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalanok kapták a bírák ebédjét Pécsen

A rendkívüli időjárás miatt hajléktalanok fogyaszthattak el mintegy 200 adag, bíráknak készített… Tovább olvasom