Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Fegyházbüntetésre ítélték a rendőri intézkedést színlelő bűnözői csoportot

Nyolc évtől tíz és fél évig terjedő fegyházbüntetésre ítélt négy embert a Budapest Környéki Törvényszék kedden zsarolásért és rablásért egy rendőri intézkedéseket színlelő bűnözői csoport húszvádlottas ügyében; egy volt rendőrt kilenc és fél év fegyházzal sújtottak. A többiek különböző időtartamú, részben letöltendő börtönbüntetést kaptak, öt embert felmentettek. Az ítélet tizenegy vádlott tekintetében jogerős.
A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, Szilágyi Krisztián és társai felfegyverkezve, csoportosan, bűnszövetségben követtek el rablásokat és más bűncselekményeket úgy, hogy rendőrnek adták ki magukat. A csapat egyik tagja (a másodrendű vádlott) – aki korábban rendőr volt a IX. kerületi kapitányságon - jól ismerte Szilágyi Krisztiánt, akivel megegyeztek abban: színlelt rendőri intézkedésekkel készpénzt és pénzzé tehető vagyontárgyakat fognak szerezni.

Olyan embereket "céloztak meg", akikről – azok egzisztenciája, előélete miatt – azt feltételezték, hogy nem tesznek majd feljelentést. A bűncselekmények végrehajtása előtt az illegális tevékenységet folytató későbbi sértettekről információkat szereztek, cserébe várható bevételük egy részét ajánlották fel az informátoroknak.

Mint kiderült, a másodrendű vádlott a saját szolgálati igazolványát mutatta fel az "intézkedések" során, de egyebek mellett villogó kék lámpát, ki nem töltött házkutatási jegyzőkönyveket, valamint egyéb olyan dolgokat is beszereztek, amelyek segítségével fellépéseiket hitelesnek tüntették fel. 2008 tavaszától nyár végéig ezzel a módszerrel akcióztak Budapesttől Miskolcig, Tököltől Veresegyházig.

A Szabó Judit bíró által kihirdetett ítélet szerint több rendbeli zsarolás és rablás miatt az elsőrendű vádlottnak, Szilágyi Krisztiánnak tíz és fél évet, a másodrendű vádlottnak kilenc és fél évet, a harmadrendűnek tíz évet, a negyedrendűnek pedig nyolc évet kell fegyházban töltenie. A tizenegyedrendű vádlott felfüggesztett fegyházbüntetést kapott, míg a többieket másfél-két évnyi börtönre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék (néhány vádlott büntetését különböző időtartamú próbaidőre felfüggesztették). Öt vádlottat felmentett a törvényszék.

A súlyosabb büntetési tételekkel sújtottak fellebbeztek, így az ítélet csupán tizenegy vádlott tekintetében jogerős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rablókat keres a rendőrség Borsodban

Rablókat keres a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Tovább olvasom