Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Fegyházbüntetést kért az ügyészség Szita Bence gyilkosaira

Az ügyészség P. Erika mellett két férfit vádol a 11 éves fiú megölésével. Ketten beismerték tettüket, de az elsőrendű vádlott tagad.

Fegyházbüntetést kér a tavaly brutális kegyetlenséggel meggyilkolt 11 éves Szita Bence megölésével vádolt három emberre a Somogy Megyei Főügyészség. Az elsőrendű vádlott esetében tényleges életfogytiglan kiszabását indítványozzák.

Horváth Szilárd megyei főügyész szerdán, az ügyészség kaposvári sajtótájékoztatóján közölte, elkészült a vádirat a kisfiú megölése ügyében. Ritka a magyar kriminológiában, hogy - mint ebben az esetben - az emberölés négy minősített körülménye is fennáll: előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és 14. életévét be nem töltött személy ellen követték el - mondta.

A 11 éves felsőmocsoládi kisfiú eltűnését 2012. október 30-án jelentették be. Holttestére november 3-án találtak rá, a felbujtó, a gyerek nevelőapjának volt élettársa, P. Erika vallomása alapján.

A vádirat szerint P. Erika harmadrendű vádlott 2009-ben került közelebbi kapcsolatba azzal a férfival, aki korábbi felesége gyermekének, Szita Bencének a nevelőapja volt. A nő és a férfi kapcsolata azonban megromlott, ezért P. Erika a kisfiút tette felelőssé. Olyan "sátáni" tulajdonságokkal is felruházta őt, hogy megbetegítette a saját, hasonló korú kisfiát. Elhatározta, megöli a gyereket, hogy így rendezze kapcsolatát a férfival. A két család látszólag jó kapcsolatban volt, Bence féltestvére például P. Erika lakásában lakott a párjával.

A nő 2012 májusában ismerte meg K. Józsefet, az ügy másodrendű vádlottját, akit októberben megkért arra, hogy szerezzen be mérget. A férfi 4,8 gramm szalicilsavat kevert energiaitalba, amelyet a nő megpróbált a gyerekkel megitatni, de - vélhetően az ital furcsa szaga miatt - ez nem sikerült neki. Ennyi szalicilsav az ügyészség szerint nem okozta volna a gyermek halálát.

Az elsőrendű vádlott, B. József 2012. október 9-én szabadult a börtönből, és egy hajléktalanszállón találkozott K. Józseffel. A főügyész ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem hajléktalanokról van szó, hiszen volt gépkocsijuk is. Egyikük frissen szabadult, a másik ellen pedig zaklatás miatt rendeltek el távolságtartást, ezért tartózkodtak hajléktalanszállón.

B. József pénzért vállalta, hogy valóra váltja P. Erika terveit. A nő csaknem kétszázezer forintért eladta az ékszereit, majd a pénzt átadta B. Józsefnek, hogy megölje a kisfiút. A két férfi az előkészületek során öt liter akkumulátorsavat is vásárolt, hogy a holttestet majd felismerhetetlenné tegye.

A gyilkosság napján, október 29-én P. Erika magához csalta a kisfiút Kaposvárra, és először egy üzletházba, majd a Deseda-tóhoz, végül a toponári Muskátli Presszóba vitte, ahol találkoztak a két férfival. B. József üdítőt és csipszet is vásárolt a gyereknek, majd Sántosra indultak. A kisfiúnak azt mondták, bulizni mennek, és palackos borral itatták őt.

Sántost elhagyva behajtottak egy erdőbe, ahol B. József a kocsijából kiszállva elindult a gyerekkel, majd leütötte őt. K. József ekkor elkezdte ásni a gyerek sírját, P. Erika pedig elemlámpával világítva segédkezett. A magatehetetlen gyereket B. József többször is brutálisan bántalmazta, a kisfiú testén egyebek közt 40 szúrt sebet talált az orvos szakértő. A még ekkor is életben lévő kisfiút gödörbe tették és betemették, így a halálát végül a belélegzett föld miatti fulladás okozta.

Az elkövetőket vadászok zavarták meg, akiket úgy ráztak le a vádlottak, hogy azt mondták, szexuális kapcsolatot akarnak létesíteni, ezért vannak az erdőben. A történtek miatt azonban B. József jobbnak látta más helyre temetni a holttestet, ezért kiásták, kocsiba rakták, majd egy toponári helyszínen elásták. A gyerek ruháit és telefonját a Kaposba dobták - áll a vádiratban.

Az ügyészség B. József elsőrendű vádlottat társtettesként, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével vádolja. A másodrendű vádlott, K. József mint társtettes esetében egy minősítő körülmény, a nyereségvágy hiányzik. P. Erika harmadrendű vádlottat mint felbujtót mind a négy minősítő körülménnyel elkövetett emberöléssel vádolják.

A többszörös visszaeső B. Józsefre tényleges életfogytiglant kér az ügyészség, és a másik két vádlott esetében is fegyházbüntetés kiszabását indítványozza.

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak közül K. József és P. Erika beismerte tettét, de B. József továbbra is tagad.

A nyomozás során 12 szakértői véleményt kellett beszerezni. Az elmeszakértő egyik vádlott estében sem állapított meg beszámíthatóságot korlátozó tényezőt. Az ügyben 30 tanút hallgattak ki, 1436 oldal nyomozati irat keletkezett, a bűnügyi költség csaknem 10 millió forintnyira rúg - ismertette a megyei főügyész.

Olvasóink írták

 • 5. istvang58 2013. április 04. 12:55
  „Ezek még élnek ????”
 • 4. Emberségetavilágnak 2013. április 04. 06:46
  „Gyakran üvölteni tudnék, első reakcióm pallosért kiáltani, de nem tudnám megtenni.
  Vannak fórumtársaim, akik a triót felfüggesztenék. Ténylegesen.
  Addig meg majd elfordítom a fejem...
  Rettegéssel tölt el a tudat, hogy ezek a sátán követei még szabadlábra kerülhetnek, még ölhetnek.
  Mert életigenlő vagyok, meghasonulok: melyik életet éltessem? Ezekét, vagy azokét, akikét ezek elveszik?
  Hogy is van?
  Uram irgalmazz!”
 • 3. öregszem 2013. április 04. 06:39
  „Az én fiam is 11 éves.Nekem csak egy dolog jutott eszembe: három darab jó erős kötél! Fogat fogért!”
 • 2. mazsolaszolo 2013. április 03. 21:43
  „Nyugodj békében, kis Bence.

  A gyilkosaid pedig csak hűsöljenek. Odabent roppantul szeretik a gyerekbántalmazó-ölő pszichopatákat a megfelelő műintézményekben, úgyhogy pl. a székrekedéssel már nem lesz soha többé gondjuk. Meg is érdemlik.
  Én jobban szeretném látni őket madzagon fityegve, de nem hiszem, hogy az én életemben valahai is eljön az az idő, amikor normalizálódik a bűn-büntetés egyensúly az igazságszolgáltatásban. Csak mint ahogyan a régi szép időkben volt.”
 • 1. tucat 2013. április 03. 19:02
  „A felbujtó és bűnrészes szerint minden bajának ez a kis, ártatlan, jóhiszemű kölyök volt az oka. Megoldotta. Végérvényesen. Én is megoldanám a még meglévő problémáit. Végérvényesen. Nyugi, tucat! Tucat jó! Tucat szép! Tucat okos! Tucat békés, bölcs és belátó...! Szóval, nyugi! 1, 2, 3...
  Bence pedig már anyám ölében ül, amikor épp nem az angyaltársaival játszik önfeledten, és boldogan csacsog - legalábbis így képzelem. Nekem is szabad bolondnak lennem. Az is vagyok. Így, a magam módján.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magára hagyta újszülöttjét a 17 éves anya - a kicsi meghalt

A lány kedd hajnalban adott életet gyermekének tiszafüredi otthonában. Tovább olvasom