Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Fegyvázba kerülhet Balla Irma fia

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt ismét fegyházbüntetést indítványozott az áldozat fiának az ügyész kedden, a Balla Irma-gyilkosság megismételt első fokú tárgyalásán a Debreceni Törvényszéken.

Gulyásné Birinyi Ildikó, a vád képviselője csaknem másfél órás vádbeszédében leszögezte: a megismételt eljárásban nem merült fel új bizonyíték, amely megkérdőjelezné Schönstein Sándornak, az áldozat fiának a bűnösségét. Az ügyész szerint - ellentétben a sajtóban korábban megjelentekkel - nem az a hír, hogy "meghalt Balla Irma önkormányzati képviselő, hanem az, hogy meghalt Balla Irma, az anya, a fia által".

Vádbeszédben az ügyész hosszan foglalkozott azzal, hogy Balla Irma erős egyéniség volt, uralkodott személyiségzavarokkal küzdő fia fölött. "Személyisége kritikus pontjai érzelmi helyzete, váratlan, robbanásszerű megnyilvánulásai voltak, anyja iránti szeretete megjátszott volt, s nem rázta meg anyja halála" - jellemezte a vádlottat az ügyész.

A vád képviselője szerint csak Schönstein Sándor követhette el a gyilkosságot. Az ügyész kizárta a nyereségvágyat, a politikai szálat, a szerelmi vonalat, az ismerősi bosszút, de még annak a D. Lajosnak a szerepét is, aki korábban egy másik bűnügy vádlottjaként két ízben is beismerte Balla Irma meggyilkolását.

Gulyásné Birinyi Ildikó ügyész szerint az, hogy az áldozat bugyiján, pólóján megtalálták fia DNS-ét, körme alatt pedig a fiától származó vérnyomokat, mind a bűnösségét bizonyítják.

Abból, hogy a védelem szempontjából egyik kulcskérdésnek tekintett mobiltelefont az áldozat a gyilkosság napján 15 óra 15 perckor használta utoljára, s 17 órakor az őt kereső apját már nem hívta vissza, az ügyész azt a következtetést vonta le, hogy az asszony elhagyta a telefonját.

Az ügyész kérte, hogy Schönstein Sándor poligráfos vizsgálatának eredményét zárják ki a bizonyítékok sorából, mert arra tanúmeghallgatása során, és nem vádlotti mivoltában került sor.

Magyar György védőügyvéd egy kérdésben értett egyet az ügyésszel, abban, hogy nincs új bizonyíték.

Az ügyvéd szerint viszont ez azt jelenti, hogy nincs bűnösség, semmi nem bizonyítja védence bűnösségét, a vád "feltételezéseken, okfejtéseken, tévedéseken" alapul.

Magyar György félórás védőbeszédében tarthatatlannak nevezte a vádat, szerinte bizonyítatlan a bűncselekmény, a nyomozóhatóság pedig óriási hibákat követett el.

A védő szerint téved az ügyészség amikor azt mondja, nem Balla Irma képviselőt, hanem az anyát ölték meg, ugyanis éppen abból lett nagy sajtóhír, hogy Balla Irma önkormányzati képviselő volt.

Magyar György megemlített egy képviselő-testületi éves rendőrparancsnoki meghallgatást, ahol szerinte blamának minősítették, hogy egy évvel az eset után nincs meg a gyilkosa egy képviselőnek, és jelezték, ennek hiányában nem fogadják el a beszámolót. "Két nap múlva produkáltak egy gyanúsítottat, az áldozat fiát, mert bűn itt nem maradhat elkövető nélkül" - fejtegette Magyar György.

A védő szerint Schönstein Sándor is abba a kategóriába tartozik, akit ki kell zárni az elkövetők sorából. De a kérdés - fogalmazott - fennmarad: ki ölte meg Balla Irmát?

Cáfolta a vád azon állítását, hogy védence körme alatt anyja vérnyomait találták volna. A ruházaton talált DNS-egyezés pedig természetes a közös háztartásban - mondta szakértői véleményekre alapozva.

A tanúmeghallgatások alapján bizonyítottnak találta a védő, hogy a gyilkosság este félt tíz és tíz óra között történt, amikor védence Debrecentől távol egy szalonnasütésen vett részt, az áldozat mobiltelefonját pedig ekkor valaki - vélhetően a gyilkos - használta, majd a gyilkosság színhelyétől távol eldobta.

A mobiltelefon útja megegyezett annak a D. Lajosnak az útjával, aki a Balláék melletti telken segédmunkásként dolgozott, és kétszer is bevallotta a gyilkosság elkövetését - emlékeztetett Magyar György.

A gyilkosság ténye és a lehetséges elkövetőre vonatkozó bizonyítékok rendszere nem vág egybe - összegezte perbeszédét Magyar György, s védence teljes felmentését kérte a bíróságtól.

Schönstein Sándor az utolsó szó jogán ártatlanságának megállapítását kérte.
Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétkor gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség fiát, Schönstein Sándort vádolta meg.

Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság Schönstein Sándort, a sértett gyilkossággal vádolt fiát különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Az ügyész súlyosbításért, az ügyvéd felmentésért fellebbezett, így került az ügy tárgyalása a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtáblára.

A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, miután "nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni", illetve "az ügy részbeni felderítetlensége miatt". A megismételt eljárásnak Schönstein Sándor volt a vádlottja.
Bakó József tanácsvezető bíró november 23-án hirdet ítéletet.

Olvasóink írták

 • 3. Emberségetavilágnak 2012. november 13. 17:53
  „"Fegyvázba kerülhet"
  Tudom, hogy átvett cucc, de attól még ki lehet javítani a címet.”
 • 2. mp5 2012. november 13. 16:25
  „"Fegyvázba kerülhet Balla Irma fia" Fegyváz?!”
 • 1. klj-54 2012. november 13. 13:55
  „Újabb eset amikor is az elítélt életét csak azért tört ketté, nehogy rájöjjön az átlag lakos, milyen hitvány melót végez az ügyészség karöltve rendőrséggel.
  Csak azt hajlandóak vizsgálni ami az ő igazukat támasztja alá.
  Szégyen.
  Nem csak a démagyart hanem ezen kívül egy rakat sajtóterméket olvasok ráérő időmben, tehát nem csak az itteni infók miatt van rossz véleményem az ügy szereplőiről.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DK: az állami erdőkből juttassák fához a rászorulókat

A Demokratikus Koalíció (DK) az állami erdők megnyitását szorgalmazza, hogy a rászorulók azokból… Tovább olvasom