Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Fegyveres önvédelemre szólították fel az iraki lakosságot

Iraki síita és szunnita politikusok vasárnap fegyveres önvédelemre szólították fel a polgári lakosságot.
A hét végén az erőszak több mint 220 emberéletet követelt az arab országban, közöttük hatvanan vasárnap lettek Bagdad környékén pokolgépes merényletek és lövöldözések áldozatai. Szombaton az észak-iraki Túzhúrmati város közelében fekvő, türkmén síita többségű Emerli faluban egy zsúfolt szabadtéri piacon elkövetett pokolgépes merényletben legkevesebb százharmincan haltak meg, és 250-en sebesültek meg. A hatóságok szerint azonban 20 személynek nyoma veszett és könnyen lehet, hogy ők is meghaltak. Amennyiben tovább nő a halottak száma, a túzhúrmati merénylet lenne a 2003. márciusi amerikai invázió óta az egyik legsúlyosabb terrorcselekmény Irakban.

Abbász al-Bajati türkmén síita parlamenti képviselő vasárnapi bagdadi sajtóértekezletén kijelentette: elegendő biztonsági erő híján a kormánynak segítenie kellene felfegyverezni a lakosokat, hogy meg tudják magukat védelmezni.

A szunnita Tárik al-Hasimi iraki alelnök közleményében kiemelte: "az embereknek joguk van elvárni, hogy a kormány és a biztonsági erők megvédjék életüket, földjüket, becsületüket és vagyonukat. Amennyiben azok erre nem képesek, az embereknek nincs más választásuk, mint saját magukat megvédeni" - tette hozzá. Hasimi szerint a kormánynak el kellene látnia pénzzel és fegyverrel a közösségeket és gondoskodnia kellene a kiképzésükről.

Egy másik befolyásos szunnita törvényhozó, Adnan ad-Dulaimi közölte, hogy Núri al-Máliki kormánya nem volt képes biztosítani a szolgáltatásokat és a biztonságot, de azzal kapcsolatban nem foglalt állást, hogy hívei megkísérlik-e a síita vezetésű kormány menesztését. "Minden megoldás nyitott előttünk. Alaposan tanulmányozzuk a helyzetet és az iraki nép érdekét szolgáló intézkedéseket. Azt is megfontoljuk, hogy megtartsuk-e a kormányt, vagy sem" - mondta.

A síita Muvaffak ar-Rubaie nemzetbiztonsági főtanácsadó ezzel szemben azt bizonygatta, hogy a Máliki-kormánynak most is széleskörű a támogatása, és óva intett a kormány menesztésétől. "Egyet mondhatok: Máliki után hurrikán tör ki majd Irakban" - mondta a politikus a CNN amerikai hírtelevíziónak. A helyi közösségek önvédelmének megszervezése az utóbbi hónapokban került előtérbe, miután al-Anbár tartományban a szunnita arab törzsek sikeresen tisztították meg városaikat és falvaikat az al-Kaida fegyvereseitől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 éves terrorellenes küzdelemre készülnek a britek

Nagy-Britanniának közel tizenöt éves küzdelemre kell felkészülnie az iszlamista terrorizmussal… Tovább olvasom