Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Fehér Sándor kapta a Magyar Civil Becsületrend díját

A Magyar Civil Becsületrendet 2011-ben létrehozó Ars Humanica Hungarica Kör a tisztesség, az önzetlenség, a segítőkészség szép példáit jutalmazza évente egy alkalommal.
Fehér Sándor hegedűművész, a tavaly januárban zátonyra futott Costa Concordia luxushajó magyar áldozata kapta posztumusz a Magyar Civil Becsületrend díját. A kitüntetést vasárnap az Óbudai Társaskör rendezvényén vette át családja.

A Magyar Civil Becsületrendet 2011-ben létrehozó Ars Humanica Hungarica Kör a tisztesség, az önzetlenség, a segítőkészség szép példáit jutalmazza évente egy alkalommal.

Fehér Sándor, aki szerződött muzsikusként dolgozott az olasz partoknál szerencsétlenül járt hajón, gyermekek mentése közben vesztette életét. A díjat testvére, Fehér Róbert vette át.

A másik díjazott az osztrák RE.F.U.G.I.U.S. egyesület, amely annak a majdnem kétszáz zsidónak az emlékét ápolja, akiket a burgenlandi Rohoncon (Rechnitz) Batthyány Margit grófnő báli vendégei öltek meg a náci német hatalom végnapjaiban, 1945. március 24-én. Az áldozatok máig ismeretlen helyen nyugszanak, az egyesület kutatást folytat a pontos hely meghatározásának és a rohonci gyilkosság részleteinek megismerése érdekében. Az általuk megnyitott emlékpark avatásán tavaly Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök is részt vett.

Az ünnepség egyik szervezője, Kuthi Csaba az MTI-nek elmondta: azért férnek meg az Ars Humanica Hungarica Körben egymás mellett az eltérő világnézetű személyiségek, mert gondolkodásmódtól függetlenül mindenki egyetemesnek tartja a humánum értékeit.

Az egyesület tagjai többek között Böjte Csaba ferences szerzetes, Bölcs István újságíró, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Görgey Gábor író, Halász Judit színművész-előadóművész, Kányádi Sándor költő, Radnóti Sándor esztéta, Schweitzer József nyugalmazott főrabbi, Tulassay Tivadar gyermekorvos, akadémikus is.

A Fehér Sándor családjának, valamint az osztrák egyesületnek átadott díj egy Kiss György Munkácsy díjas szobrász- és éremművész által tervezett és készített emléktárgy, amely védelmező és segélykérő emberi kezeket ábrázol. Tavaly egy székesfehérvári orvos és egy nyelvészprofesszor kapta a kitüntetést.

Az idei átadási ünnepségen Paul Gulda bécsi zongoraművész és Iván Ildikó, a Magyar Állami Operaház magánénekese lépett fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy ember meghalt, kettő megsérült egy vallási ceremónián Nyíregyházán

A keresztelő szertartáson áramütés ért egy 38 éves férfit, akit a helyszínre riasztott mentők… Tovább olvasom