Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Fehér tenyér

Dongó Miklós nagyreményű, de egy sérülés miatt félbeszakadt tornászkarrierjét követően edzőként érkezik Kanadába, hogy újraépítse életét. Magával hozott stílusa és beidegződései miatt azonban kérdésessé válik, hogy be tud-e illeszkedni ebbe az új világba, képes-e megfelelni az új kihívásoknak.
rendező: Hajdu Szabolcs

forgatókönyvíró: Hajdu Szabolcs
operatőr: Nagy András
producer: Angelusz Iván, Kovács Gábor, Pataki Ágnes, Reich Péter
vágó: Politzer Péter

szereplő(k):
Hajdu Zoltán Miklós (Dongó)
Kyle Shewfelt (Orion)
Gheorge Dinica (Puma)
Lukáts Andor (Papa)
Oana Pellea (Mama)
Sinkó László

A film sztorija

A tíz éves Dongót szülei és véreskezű edzője élsportoló tornásznak szánják. Akárcsak edzőtársainak, ez élete és nappala, teste pedig tele van a fegyelmezéshez 'szükséges' kék-zöld foltokkal. Tizenhat éves korában első kitörési kísérletként megszökik egy nagy bajnokság előtti versenyről, amikor vándorcirkuszosok kérik fel egy különleges szereplésre. Tíz évvel később megérkezik egy modernül felszerelt kanadai edzőközpontba. Fiatal 16-18 év körüli tornászok edzését bízzák rá. Dongónak szembesülnie kell azzal, hogy mennyire nehéz saját edzője rémes módszereit felülbírálnia, és testi fenyítés nélkül edzenie diákjait. Végül sikerül és legjobb tanítványával közösen kezdi a felkészülést a világbajnokságra.

A film érdekessége, hogy a szereplők önmagukat játszák: Hajdu Zoltán Miklós és Kyle Shewfelt az életben is tornászmester és tanítványa, és ez utóbbi a 2004-s olimpián talajon aranyérmet nyert. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Vörös Adél

"A szimpla alapanyagból igazán hangulatában lesz egyéni munka, mert a rideg gyerekkort és az ezt megsínylő felnőtté válást ezer film mutatta meg már. Az egyik legjobb (és a legmegrendítőbb) jelenetben a kis Dongó családját ismerős látogatja meg, a kisfiú az edzésről bandukol haza. A szülők a fürtökben lógó éremgyűjteménnyel büszkélkednek. Már tényleg csak a produkció van hátra. A kicsi, koravén tekintetű gyerek zavartan ácsorog, aztán nekivetkőzik. Megmutatja az izmait - mint egy felnőtté, olyanok. Ez persze nem elég a prezentációhoz. Hátraszaltózik is. Aztán kitámasztva magát, komoly arckifejezéssel nekiáll és felmászik a
panellakás szűk folyosóján a falra. "Közönsége" ámulva, a vendég zavartan röhögve nézi. Mint a gyerekek... "
A teljes cikk

mozinet.hu - Kárpáti György

"A torna világának és egy konkrét szereplőnek az ábrázolása mellett azonban nem életútfilmről van szó, pontosabban nem a karriertörténeten van a hangsúly. Szociológiai tanulmányt, dokumentumfilmet, pszichológiai esettanulmányt látunk, ezért a töredezettség, a merész vágások, ezért nem egységes, lineáris, egyértelműen áttekinthető a kompozíció. Hajdu rá eddig nem jellemző, kifejezetten bonyolult flashback technikával ugrál térben és időben, ám végig kontrol alatt tartja a fregmentumokból, visszaemlékezésekből építkező történetet. A tízéves éretlen gyerektornász; a lázadó, tornaterem háta mögött dacosan cigiző tini; s a már számos csalódáson áteső felnőtt párhuzamosan kerül bemutatásra öt különböző helyszínen és időpontban a debreceni csikóévektől a Las Vegas-i cirkuszsikerekig."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb madárinfluenza elleni védőkörzetek Bács-Kiskunban

A Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság tájékoztatása szerint a Hercegszántó és Dunaföldvár… Tovább olvasom