Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Fehéredő gazdaság: 30-40 milliárdos többletbevétel

A gazdaság kifehéredését vizsgáló bizottság második jelentése szerint az I. félévben 30-40 milliárd forint költségvetési többletbevétel származott a gazdaság kifehéredéséből.
A miniszterelnök által 2007 őszén felkért háromfős testület azt javasolja, hogy hozzanak létre specializált adóbíróságokat, hogy a megállapított adókülönbözeteket megtámadók ne tudják évekig húzni a befizetést. Azt tervezik, hogy megállapításaikról és javaslataikról még a héten személyesen tájékoztatják Gyurcsány Ferenc kormányfőt, és Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék elnökét.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke egy hétfői sajtótájéjkoztatón közölte: 2008-ben tovább folytatódott a gazdaság fehéredésének folyamata. Ezen belül megnőtt a feketefoglalkoztatás visszaszorításával kapcsolatos személyi jövedelemadó (szja) és járulékfizetés jelentősége. A többletfehéredés részben a tavaly érvénybe lépett rendelkezések, az új általános forgalmi adó (áfa) törvény, a jövedelem illetve nyereség minimum szabály, és az adóhatóság szigorított ellenőrzéseinek a hatása.

Emlékeztetett arra, hogy a bizottság idén február 14-én nyilvánosságra hozott jelentése szerint 2007-ben a fehéredésnek tulajdonítható költségvetési többletbevételt mintegy 80-100 milliárd forintra becsülték. Abból az annak érdekében hozott intézkedések - az adóellenőri apparátus megerősítése - többletköltségét levonva a nettó bevételi többletet 73-93 milliárd forintra tehető.

Pataki Péter kiemelte, hogy az adóellenőrzési rendszer megerősítése az elmúlt 2 évben lényegében befejeződött, így az idén már nem várható olyan nagyságrendű többletráfordítás, mint tavaly.

Ligeti Csák, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Nemzeti Számlák főosztályvezetője kiemelte: a jelentésben azt javasolják, hogy be kell zárni minden kiskaput, legyen világos üzenet, hogy csak legálisan lehet boldogulni, és nem lehet következmények nélkül kibújni a közteherviselés alól.

Véleménye szerint a tisztességes adófizetők érdekeinek védelmében egyszerre kell a pozitív és a negatív ösztönzést gyakorolni, ugyanakkor a bizonyítottan jogtévesztőkkel szembeni fellépést meg kell különböztetni a tényleges csalók elleni határozott, hatékony intézkedésektől.

Fekete István, a Joint Venture Szövetség elnöke elmondta: : a fehéredés eredménye az áfá-ban 3-5 milliárd forintos, a társasági adóban 1,2 milliárdos többlet bevétel. Az adóhatósági ellenőrzések szigorításának eredményeként a kedvezményes önellenőrzésből az idén július végéig 3,5 milliárd forint többlet adó folyt be, a körbeszámlázás miatt 11 milliárdos adókülönbözetet állapítottak meg. A kiemelkedően jelentős, központosított adóellenőrzésekben 2008. július végéig 62 milliárdos, az adóminimalizálókkal szemben 85 milliárdos, a vagyonosodási vizsgálatok eredményeként 27 milliárdos, az adózói életút revíziója hatására 56 milliárdos, míg a társadalombiztosítási járulék ellenőrzésével összefüggésben 9 milliárd forint különbözetet állapított meg az adóhatóság.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az adókülönbözet megállapításoknál egyértelműen nem állapítható meg, hogy azoknak mekkora hányada köszönhető a gazdaság kifehéredését célzó intézkedéseknek, másrészt azok jelentős részét az adózók megtámadják a bíróságon, amely csak évek múlva hoz jogerős ítéletet.

Olvasóink írták

 • 3. Új Kolompár Rómeó 2008. szeptember 22. 15:52
  „"jövedelem illetve nyereség minimum szabály": eloszor is ezek a szavak osszetett szavak, igy kotojellel, illetv egybe illene irni oket.

  A lenyeg: mivel minden szabalyozas sokfelekeppen ertekelheto, azaz NINCS teljesen egyertelmu helyzet - es ezt az ellenorok is tudjak, sot, egymassal sem ertenek egyet UGYANAZON szabalyozas ugyeben -, az adozo, ha teheti, akkor fizeti a minimum elvart adot, mert hianyzik a faxnak egy ellenorzes, aminek ha ugy kivanja az ellenor, akkor nem lesz jo vege.
  Mivel ok erdekeltek lehetnek abban, hogy hibat talaljanak, igy tudnak is, ha nagyon akarnak.

  (Ismerek konkret esetet, amikor a sokadszori "eredmenytelen" piszkalodas utan azt mondta a hivatalnok, hogy ugyan, 20ezer Ft buntetes valamire es vege a baszogatasnak.)

  Magyarul jogallam van, csak eppen nem stabil.

  Erre valoban buszkenek kell lenni. Es az alattam leirtakra szinten.”
 • 2. Bond 2008. szeptember 22. 15:08
  „Érdekes, hogy a negatív hatásokról sose esik szó. Cégek ezrével menekültek át Szlovákiába, ahol nem rablóadóztatás folyik. Milliárdok kerültek offshore bankszámlákra. Eddig az adócsalók egy része legalább itthon költötte el a pénzét, így fizette az ÁFÁ-t, most autót hajót csak külföldön, házat csak offshore cég nevében vesznek. Persze, sikerült fogni néhány kisvállalkozót, aki legálisan képtelen volt megélni, így ügyeskedett egy kicsit, de legalább munkát adott másoknak. Most a vállalkozás tönkrement, az emberek munkanélküli segélyen. A gazdasági bizalmi mutatók meg évtizedes mélyponton.”
 • 1. hűha 2008. szeptember 22. 14:35
  „30-40 Milliárd forint költségvetési plusz keletkezett, a 29000 Milliárd mellé. Ebből 50 Milliárdot már le is nyúltak az M6 építésén. Szép eredmény.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdától csökken a benzin és a gázolaj ára

A benzin országos átlagos ára így várhatóan újra 300 forintra esik, míg a gázolajé 308 forint lesz. Tovább olvasom