Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Fehértón telel az öreg szürke gulya

Negyven kilométeres út után kétszáz szürke marha érkezett meg a dél-hansági legelőkről Fehértóra.
Negyven kilométeres út és egy jégesős szélvihar után kétszáz szürke marha érkezett a dél-hansági legelőkről Fehértóra, ahol az öreg gulyaként emlegetett állomány téli szállása lesz.
„ Egyszerűbb megoldásnak tűnt, hogy Fehértó mellé tereljük az állatokat, mint hogy a nekik télire szükséges takarmánymennyiséget a nyári szálláshelyükre szállítsuk" – vélekedett érdeklődésünkre Fülöp Tibor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park fehértói őrkerület-vezetője, aki befogadó gazdaként a negyven kilométeres komótos menetelést végig felügyelte. Kollégája, Nagy László gondoskodásából vette át a kétszáz, többnyire büszke koronás állatot számláló öreg gulyát.

– Zavartalan volt a reggeli indulás, és hál’ isten, az utat sem bonyolította meg különös esemény. Az első kilométerek azért izgatottan teltek, hiszen olyan szürke marhákat tereltünk Fehértóra, amelyek majdnem fél évet töltöttek ugyanazon a területen, onnan mozdítottuk ki őket, de szépen beállt a rend: a kezdeti virgonc tempót kényelmes poroszkálás, félúttól nyugodt bandukolás váltotta fel – újságolta megérkeztükkor Fülöp Tibor.

– A hullámtérben jöttünk, szerencsésen átvészeltük a bősárkányi vasúttal-főúttal cifrázott kereszteződéseket is. Egy kis izgalmat jelentett, amikor úgy dél, fél egy körül, szinte már a finisben szélviharral kísért jégeső csapott le ránk, amit hamarosan egy még erősebb vihar követett.
A fehértói őrkerület vezetője elmondta: tizenöt-húszan, főként a nemzeti park munkatársai és néhány önkéntes segítő kísérte az állatokat.
Az öreg gulyába tartozó, idősebb, már ellett tehenek eddig a dél-hansági Rábca fölötti legelőkön tartózkodtak, ahonnan a folyó nyomvonalát követve hajtották azokat a tóközi területre.

Innen kora tavasszal mennek vissza nyári szállásukra. Fülöp Tibor tréfásan megjegyezte: addig sem kell éhezniük, hiszen a hansági kaszálókról felbálázott takarmányból bőven lesz mit ropogtatniuk a zord hónapokban is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyökeres választás

Egyre többen választanak környezetkímélő módon gyökeres, kiültethető fát az ünnepre. Tovább olvasom