Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Fejtörést okoz a román és bolgár eurokraták elhelyezése

Sok fejtörést okoz az EU vezetésének Románia és Bulgária közelgő EU-csatlakozása: új iskolákat és óvodákat kell létesíteni a két országból érkező tisztviselők gyermekei számára, irodahelyiségeket keresnek.
Sok fejtörést okoz az EU vezetésének Románia és Bulgária közelgő EU-csatlakozása: új iskolákat és óvodákat kell létesíteni a két országból érkező tisztviselők gyermekei számára, irodahelyiségeket keresnek, és tudományos ülésszakok keretében ismertetik az EU jelenlegi és délkelet-európai tisztviselői közötti kulturális különbségeket. Mi több: az Európai Bizottság dokumentumait cirill betűkkel is ki kell majd nyomtatni.

Az EU 2007. január 1-re tervezett újabb bővítése 850 új tisztviselő alkalmazásával jár - közölte az Európai Bizottság. 2005 februárjában az illetékes munkaügyi hivatalhoz 14 ezer jelentkezés érkezett a 850 állásra, amelyeket szakaszosan töltenek majd be.

Az eurokraták gyermekeinek szánt óvodák túlzsúfoltak, az újak hosszú várakozási listák végére kerülnek fel. 2007-ben és 2008-ban Brüsszelben két új óvoda nyílik, addig új helyiségeket bérelnek a jelenlegi gyermekintézmények bővítésére. 2009-ben Laekenben megnyílik az Európai Iskola, amely ezer diákot befogadó líceum lesz. Az Európai Bizottság addig nehéz időszakot jósol a romániai és bulgáriai tisztviselőknek és gyermekeiknek.

Az EU központi könyvtárában a legnagyobb kihívást egy cirillbetűs szoftver üzembe helyezése jelenti. A könyvtárnak román és bolgár nyelvű szótárakat és más könyveket is be kell beszereznie, ám addig nem fog bevásárlásba, amíg nincsenek a két nyelvet ismerő alkalmazottai.

Az Európai Parlamenthez eljuttatott bizottsági jelentésben, amely a két ország "fogadásának" feladatait összegzi, előkészítő képzések terve is szerepel: a Bizottság igyekszik felkészíteni jelenlegi alkalmazottait az újonnan érkező kollégákkal való együttműködésre. Isten hozott, román és bolgár kollégáink! címmel Luxemburgban külön programot szerveznek, amelynek keretében a kulturális különbségek szakmai összefüggéseire összpontosítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elment Grábics tanár úr

Nevével gyakran lehetett találkozni az elmúlt évtizedekben, sokat publikált tanulmányokat, róla… Tovább olvasom