Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Fekete fáraók szobrai

A fekete fáraókként is emlegetett núbiai uralkodók ókori szobraira bukkantak rá francia és svájci régészek a Nílus völgyében, Szudán északi részén.
A genfi egyetem munkatársai egy akna mélyén találtak rá a királyszobrokra. A gránitból készült művek csiszolása, finom és aprólékos kidolgozottsága nagy szakértelemre utal. A készítők minden egyes darab hátára és talpára rávésték az ábrázolt uralkodó nevét - olvasható a BBC honlapján.

Az értékes művészeti alkotásokat rejtő aknára, amelyet közel 2000 évig senki sem háborgatott, omladozó templomok között találtak rá a régészek. A szobrok megrongált állapotából a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fekete fáraóknak - uralmuk megdöntése után - még az emlékét is ki akarták törölni az egyiptomiak az egykor dicsőbb napokat látott ország történetéből.

A núbiai királyok és birodalmuk, a hatalmáról és gazdagságáról híres Kus története valamikor Kr. e. 1000 körül kezdődött. Negyed évszázad alatt a kusita fővárosról, Napatáról elnevezett dinasztia etióp uralkodói annyira megerősödtek, hogy elfoglalták az időközben több részre szétforgácsolódott Egyiptom déli területét és Memphiszt is. A kusita birodalom virágkora az asszírok támadásáig (Kr. e. VII. század) tartott.

(MTI)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iparosok jótékony farsangja

A megye két ipartestülete, a soproni és a győri is a hétvégén tartotta hagyományos bálját a… Tovább olvasom