Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Feketelista készül a szabálytalankodó kereskedőkről

Feketelistát készít a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) azokról a kereskedőkről, amelyeket az illetékes szervezetek bár elmarasztalnak, de a cégek a felrótt hibáikat nem javították ki. A listát a FEOSZ honlapján lehet megtekinteni.
A lista egyelőre még kezdetleges formában van, de a szervezet már dolgozik egy áttekinthetőbb, fogyasztóbarát formátumon. Ezt a listát az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) is nyilvánosságra hozza saját havilapjában. A szervezetek azt remélik, hogy a kereskedők a lista hatására korrigálják a hibáikat.

A fogyasztóvédelmi törvény szerint amennyiben a panaszos vevő nem tud megegyezni a kereskedővel, a békéltető testületekhez fordulhat. A szervezet, ha valóban visszaélést talál, ajánlást tesz, amelyet a kereskedő vagy elfogad (és ha nem tartja be, bíróságon behajthatóvá válik rajta az ajánlás), vagy nem. Ez utóbbi esetben a vevő bírósághoz fordulhat, amelyet egyébként a békéltető testület kihagyásával is megtehet. A fogyasztóvédelmi törvény szerint az ajánlásokat a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, illetve az illetékes kamarák nyilvánosságra hozhatják. Mivel a FEOSZ és az OFE együttműködési megállapodást kötött a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel, Újlaki-Vátz László, az egyesület szóvivője szerint elegendő jogalap van arra, hogy az adatokból publikus listát állítsanak össze.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az egyesületeknek alapvetően semmi közük nincs az ajánlásokhoz, bár ettől még magát a kezdeményezést jónak tartja. A főtitkár szerint azonban a lista nem lehet teljes, hiszen sok fogyasztó nem fordul a békéltetőkhöz, hanem egyenesen a bíróságra megy. Vámos szerint a legkritikusabb hibákat elkövető kereskedők vagy a notórius visszaesők legnagyobb szabálytalanságai nem lesznek publikusak, vagyis a lista akár még torz képet is tükrözhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Carr Amerikáért szurkol a vb-n

Marcus Carr, a soproni sÖrdögök férfi kosárlabdacsapatának irányítója a futballt is szereti. Nézi a… Tovább olvasom