Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Fél százalékkal kevesebb munkanélküli

A regisztrált munkanélküliek és a bejelentett szabad álláshelyek közötti különbség a megyében alig több kétezernél. Négy és félről négy százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta az év végére. Jövőre, az ország uniós csatlakozása után másként működteti szervezetét a megyei munkaügyi központ.

Győr-Moson-Sopronban a munkanélküliségi ráta kevesebb mint négy százalék, 628 elhelyezkedni nem tudó pályakezdő fiatalról tudnak, a munkanélküliek harminc százaléka a 45 év feletti korosztályhoz tartozik – szerepel a megyei munkaügyi központ évértékelésnek tekinthető összeállításából.
A szervezet igazgatója, Rimányiné Somogyi Szilvia és vezető munkatársai tegnap értékelték az esztendőt a sajtó képviselői előtt.
A kisalföldi térség fejlődésének motorjai a külföldi befektetések és a hozzájuk kapcsolódó, megerősödött helyi vállalkozások. A megyében megközelítően ezerkétszáz külföldi érdekeltségű gazdasági szervezet működik, a cégek fele kizárólag külföldi tulajdonú.

Minden harmadik munkavállaló külföldi tulajdnú cégnél

A részben vagy teljesen külföldi tulajdonban lévő megyei gazdasági egységek az üzleti forgalom több mint felét, az export mintegy háromnegyedét adják. Ugyanakkor a gazdaságban tevékenykedő minden harmadik munkavállaló olyan cégnél keresi kenyerét, amelynek külföldi tulajdonosa is van.
Az egy lakosra jutó ipari termelési érték Győr-Moson-Sopronban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2,6-szorosa az országos átlagnak. Az egy főre jutó GDP az országos átlag 133,2 százaléka, a megyék átlagának pedig 169,3 százaléka. Az egy főre jutó GDP tekintetében a megyék között régiónk vezet.
A gazdasági élet változásai új követelmények elé állították a munkaügyi szervezetet is. Már nemcsak a munkanélküliekkel kell foglalkozniuk, hanem és mindinkább a munkaerő közvetítésével is.
A megyei cégeknél keresik a NC- és a CNC-gépkezelőket, gyártósori összeszerelőket, egyéb gépipari szakmák művelőit. Keresettek a kőművesek, pékek, szakácsok, szakápolók.

Túlképzés fodrászból és kozmetikusból

Túlképzés tapasztalható viszont fodrászokból, kozmetikusokból, a különböző mezőgazdasági szakmákból. A szellemi munkakörökben könnyen el tudnak helyezkedni a gépészmérnökök, villamosmérnökök, informatikusok. Sokat kell talpalniuk viszont a szociálpedagógusoknak és csökkent a kereslet az általános iskolai tanítók iránt is. A felkínált állások betöltéséhez jól jöhet a nyelvtudás, a diplomásoknál viszont ez ma már alapvető követelmény.

2004: csökken a létszámleépítés

A megyei munkaügyi központ várakozása szerint az új év első felében csökken a régióban a létszámleépítés. Míg 2003 második félévében 2605 álláshely szűnt meg, a jövő év első felében mindössze 900-as csökkenést vár a szervezet.
A megyei munkaügyi központ Téten megszüntette kirendeltségét, helyette irodát működtet, ahogy irodát nyitott Fertődön és Lövőn is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kínaiak cenzúrázták Hillary Clinton könyvét

Bajok vannak Hillary Clinton Élő történelem című könyvével Kínában: az életrajzi mű amerikai kiadója… Tovább olvasom