Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Félállami szervezetekhez jutnak a civil támogatások

Rendkívül sok bevételhez, évi 855 milliárd forinthoz jutnak a hazai nonprofit szervezetek. A pénz jelentős része azonban "félállami" közalapítványoknál és közhasznú társaságoknál köt ki.
A KSH nemrégiben elkészült kimutatása szerint az 57 ezer nonprofit szervezet 2005-ben közel 855 milliárd forinttal gazdálkodott. Az ezredfordulóhoz képest 73 százalékkal nőttek a bevételek. A nonprofit szektor egyre több embert foglalkoztat: 74 ezren főállásban, 21 ezren részmunkaidőben dolgoznak.

A civil társadalom ennek ellenére mégsem fejlődött. A "klasszikus civil szervezetek" - ide tartoznak az egyesületek és a magánalapítványok - ugyanis kevesebb pénzt kapnak, mint a közsznú társaságok és a közalapítványok. Ezek minisztériumokhoz, hivatalos intézményekhez, önkormányzatokhoz kötődő "félállami" szerveződések. Jól látszik, hogy az egyenlőtlenségek továbbra is igen nagyok a nonprofit szektorban: a hagyományos civil szervezetek jó része ma is a fennmaradásért küzd.

Főként az egyesületekre igaz ez. Egy átlagos egyesület évente kevesebb mint hatmillió forinthoz jut: a közalapítványok kilencszer, a közhasznú társaságok harmincötször több pénzből gazdálkodhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetéssel ünnepelnek a tanárok

Tovább olvasom