Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Féláron veszik meg a koldusoktól az aprót

Koldusoktól koldulnak aprópénzt és vásárolnak feláron Calcuttában a boltosok,  mert súlyos váltópénzhiány alakult ki az indiai nagyvárosban,  mondhatni: veszik a pénzt, mint a cukrot. 

Az aprópénzszűke pontos okát senki sem tudja, egyelőre rejtély, hogy hova tűnnek az érmék június eleje óta a 14 milliós  városból. Már az indiai központi banknak is intézkednie kellett,  eddig 5 millió fémpénzt szállított Calcuttába, ami még mindig kevés.  Sokan órákon át sorban állnak az állami bank fiókjánál, hogy  papírpénzüket „elaprózzák", az aprót pedig feláron eladják. Vannak,  akik húsz százalékos hasznot érnek el a „pénzkereskedelemmel".   A boltosok is állnak a sorban szép számban a banknál, mert nem  engedhetik meg maguknak, hogy a drága aprópénzt „szabadpiaci"  árfolyamon vásárolják.

Az üzletekben sem a nyugalom az úr. A vevők idegesek, amiért az  eladók nem tudnak visszaadni, és rájuk tukmálnak még egy-két apró  árucikket, hogy pont „kijöjjön" a papírpénz értéke. Így aztán a  vevők vagy többet vesznek a szükséges árukból maguknak vagy  olyasmit is, ami nem szükséges. 

Egyes híresztelések szerint az aprópénz eltűnésének oka, hogy  fémértéke magasabb névértékénél. Jó bolt beolvasztani és  borotvapengét készíteni az érmékből. Egyetlen rúpiából hat penge is  kitelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tánc tábor

Tovább olvasom