Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Felavatták a felújított Latinovits játékszínt

Felavatták a hétmillió forint költséggel felújított Latinovits Zoltán Játékszínt hétfőn Veszprémben.
A bejáratnál a szalagot a Petőfi Színház nemrég elhunyt igazgatójának, Bujtor Istvánnak, Latinovits Zoltán testvérének a felesége, Judit asszony és Frenreisz Károly, a névadó testvére, valamint Bujtor István lánya, Anna és Balázs fia vágta át.

Eperjes Károly, a Petőfi Színház művészeti tanácsadója az ünnepségen bejelentette: az intézmény vezetése a fenntartó Veszprém Megyei Közgyűlésnek azt javasolta, hogy a játékszín a jövőben a Latinovits-Bujtor Játékszín nevet vegye fel. A művészeti tanácsadó közölte azt is, hogy a játékszín első előadásaként a Pulóvergyűjtó című darabbal nyit november 13-án, Gáspár Sándor Kossuth-díjas művésszel a főszerepben.

A veszprémi Petőfi Színház játékszíne 1977-ben nyílt meg, "a darabválasztásai sok esetben a társadalmat éppen foglalkoztató aktuális problémákat feszegették" - fogalmazott köszöntőjében a kezdetekre Talabér Márta, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke. Hozzátette: a veszprémi teátrum kamaraszínháza a Latinovits Zoltán Játékszín nevet a színészkirály 60. születésnapja tiszteletére 1991. szeptember 9-én vette fel.

A rendszerváltás idején itt mutattak be először az országban egy, az 1956-os forradalomról szóló darabot, Paál István rendezésében.

Büszkék vagyunk arra, hogy ha csak rövid ideig is, de magunkénak tudhattuk Latinovits Zoltánt, akinek az itteni színházi szerepei és rendezései egyaránt országos hírűek voltak - mondta a megyegyűlés alelnöke. Megjegyezte: arra is büszkék, hogy Bujtor István szűk két esztendőn keresztül a színháznál dolgozott.

Nélküle ma biztosan nem állnánk itt, hiszen szívügye volt a játékszín; szakmai okok miatt éppúgy, mint a testvére emléke után - fogalmazott az alelnök. Kiemelte, hogy Bujtor István "jó gazda módjára" igazgatta a színházat és meg tudta teremteni az épület megújításának anyagi forrásait.

Talabér Márta az MTI-nek elmondta: a megyegyűlés már a decemberi ülésén napirendre tűzi a játékszín Latinovits-Bujtor elnevezésre változtatásának kérdését.

Az avatóünnepen Kőrösi Csaba, a színház művésze Latinovits Zoltán Ködszurkáló című művéből olvasott fel részleteket a mintegy 50-60 főnyi közönségnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fal leomlására emlékeztek Székesfehérváron

A hidegháború és a német kettéosztottság jelképe, a berlini fal húsz évvel ezelőtti leomlására… Tovább olvasom