Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Felavatták az új budaörsi légimentő-bázist

Felavatták az új budaörsi légimentő-bázist pénteken; az M1-es autópálya mellett, 235 millió forintból kialakított létesítmény a közép-magyarországi régiót, valamint a szomszédos megyéket szolgálja ki.

A budaörsi az ország legmodernebb intézménye, és egyben a magyarországi légi mentés központi bázisa is. Budaörsön korábban is volt légimentő-bázis a repülőtéren, ám ott méltatlan körülmények között, bérelt helyen, egy faházban működtek.

Az átadáson Székely Tamás egészségügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy tavaly két, a mentést és légi irányítás fejlesztését érintő pályázatot írtak ki, ezek összege mintegy 15 milliárd forint.

Elmondta, a bázis beruházását tárcája 150 millió forinttal támogatta, de anyagi segítséget nyújtott ahhoz több környékbeli multicég is.

A bázis egy 500 négyzetméteres, fűthető hangárból, és az ahhoz kapcsolódó, hasonló alapterületű kiszolgáló létesítményekből áll. Utóbbiban kapott helyet az országos oktatóközpont és a teljes országos központi raktár is.

A központnak saját kerozinkútja van, és egyedülálló fénytechnikájának köszönhetően üzemelése független más repülőterek nyitva tartásától.

Túri Péter, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI kérdésére elmondta, terveik szerint öt légi bázist újítanak meg rövidesen, Miskolcon, Debrecenben, Sármelléken, Szekszárdon és Pápán.

Jelezte: utóbbi három helyen jogerős építési engedélyük van, és már csak a pályázatok eredményességén múlik, mikor kezdhetik meg a munkát.

Magyarországon jelenleg hét légi bázis működik, a legutóbbi, a szentesi átadásával az ország egész területe "lefedetté" vált. Ez azt jelenti, hogy az ország valamennyi pontjára körülbelül negyed óra alatt el tud jutni valamelyik bázisról egy mentőhelikopter.

A Magyar Légimentő Nonprofit Kht. az állam 100 százalékos tulajdonában áll, feladata, hogy a súlyos balesetekhez minél gyorsabban és biztonságosabban el tudja vinni az orvosi csoportot.

Wittinghof Tamás, Budaörs polgármestere az MTI-vel azt közölte, városa tízmillió forinttal, valamint az ingatlan beépíthetőségének biztosításával támogatta a beruházást.

Az átadáson megjelent Michael Zimmermann budapesti osztrák nagykövet is, aki gratulált a projekthez, amit a két ország közötti kiváló együttműködés példájaként említett. (A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. prospektusa szerint a légi mentők külföldi betegszállítást is végeznek.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MTV-ostrom: felmentést kértek az ügyvédek

Tucatnyi vádlott ügyében kértek felmentést a védők a Magyar Televízió (MTV) budapesti székházának… Tovább olvasom