Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Féldiktatórikus választási rendszert alakítana ki a Fidesz?

A Jobbik szerint a kormánytöbbség egy antidemokratikus, féldiktatórikus választási rendszer kialakításán dolgozik a választójogi reformot előkészítő parlamenti albizottság megkerülésével.
Novák Előd, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: a Fidesz azzal ámítja a közvéleményt, hogy egy paritásos testületet hoz létre a választójogi reform előkészítésére, miközben ezzel párhuzamosan már most, az önkormányzati választásokra hivatkozva meg kívánja változtatni a választási eljárásról szóló jogszabályt.

A jobbikos képviselő alkotmányellenesnek nevezett több, a kormánytöbbség által javasolt módosítást, amelyek szerinte kizárják a kisebb pártokat és civil szervezetek a voksoláson való indulás lehetőségéből.

Novák Előd szerint ilyen antidemokratikus, kizárólag a Fidesz érdekeit szolgáló elképzelés az ajánlószelvény-gyűjtés határidejének 35 napról 9 napra csökkentése, a jogorvoslati határidő két napra rövidítése, valamint a szavazatszámlálók delegálásának megnehezítése.

Kiemelte: a Jobbikot a jelöltállítás szintjén nem érinti a konkurenseket ellehetetleníteni próbáló elképzelés, ugyanakkor a párt nem tudja elfogadni a győztest aránytalanul nagy mértékben támogató, a jelöltek számát tovább csökkentő fideszes javaslatot.

A politikus ennek alátámasztására rámutatott: amennyiben az egyéni és listás pozíciókból megszerezhető mandátumok aránya a jelenlegi 40-60 százalékról 25-75 százalékra módosulna az önkormányzati választásokon, akkor az azt eredményezné, hogy amíg egy 35 százalékos támogatottsággal bíró párt 8-9 képviselőt, addig két másik, 30-30 százalékos eredményt elérő párt csak 2-3 politikust küldhetne egy átlagos nagyváros közgyűlésébe.

Novák Előd kifogásolta, hogy a kormánytöbbség társadalmi párbeszéd, a választási irodák, vagy a Független Jogászfórum megkérdezése nélkül kívánja meghozni a reform alapdöntéseit.

A Jobbik alelnöke vidékellenesnek is nevezte a jelenlegi javaslatot, mivel az szerinte a nagyvárosoknak kedvez a kistelepülésekkel szemben. A képviselő nehezményezte továbbá, hogy a kormánytöbbség nem foglalkozik az "ajánlószelvények botrányos helyzetével, az ajánlószelvény-gyűjtési maffiával", valamint nem kínál valós megoldást az igazolással szavazás problémáinak kiküszöbölésére, illetve a külföldön való szavazás olcsóbbá tételére sem.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Délutánig tetőzik a Cuhai-Bakony-ér Bőnynél

A következő öt órában tetőzik Bőnynél a Cuhai-Bakony-ér, de ha utánpótlást kap a megáradt patak, csak péntek reggel indulhat meg az apadás. Tovább olvasom