Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Feldmájer: a rasszista kijelentések a politikai közbeszéd részévé váltak

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke szerint komoly aggodalomra ad okot az, hogy a rasszista, antiszemita kijelentések mára a politikai közbeszéd részévé váltak Magyarországon.
Feldmájer Péter azon a megbeszélésen szólt erről, amelyet Thomas Hammarberggel, az Európa Tanács svéd emberi jogi biztosával és munkatársaival folytatott kedden Budapesten - közölte a Mazsihisz az MTI-vel.

A szervezet tájékoztatása szerint a szövetség elnöke kiemelte: "igen nehéz megkülönböztetni egymástól a normális politikai térben elhelyezkedő személyeket a szélsőjobboldali, rasszista eszméket vallóktól, hiszen vannak olyan személyek, akik nyilvánvalóan fajgyűlölő, zsidóellenes kijelentéseket tesznek, de mégis megőrizhetik tagságukat egy olyan parlamenti párt frakciójában, amely a polgári étékeket vallja magáénak, és többször kifejezte elkötelezettségét a faji megkülönböztetés minden formájával szemben".

Feldmájer Péter rámutatott továbbá arra, hogy a hiányos magyar törvényi szabályozás, a szólásszabadság korlátozás nélküli alkalmazása "olyan eszmék nyilvános terjesztésére is lehetőséget ad, amelyeknek egyenes következménye az antiszemitizmus feléledése, rasszista indítékú támadások megvalósítása, szörnyű gyilkosságok elkövetése" - olvasható a közleményben.

Mint írták, az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni európai bizottsága (ECRI) november közepén Budapesten kerekasztal-konferenciát rendez Magyarországról szóló jelentésének megvitatására, különös tekintettel a faji motivációból eredő erőszakkal, a szólásszabadsággal, a rasszizmussal, az idegengyűlölettel, az antiszemitizmussal és intoleranciával kapcsolatos ügyekre.

Thomas Hammarberg kedden találkozott Kállai Ernővel, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosával is, szerdán pedig részt vesz a Civil társadalom 20 év után - egy befejezetlen ügy című tanácskozáson, amelyet a budapesti svéd nagykövetség támogatásával tartanak.

Olvasóink írták

 • 10. dodó 2009. október 14. 11:56
  „MÓZES TÖRVÉNYE: 7.) 1/6

  Izrael, az elkülönített nép

  "Ha az Úr, a te Istened elvezérel arra a földre, ahova most bevonulsz, hogy birtokodba vedd, s ha kiűzi előled mind a népeket, a népeket, a hetitákat, a girgasitákat, az amoritákat, a kánaániakat, a perizitákat, a hivvitákat és a jebuzitákat - hét nálad népesebb és nagyobb népet --. Ha az Úr a te Istened majd kiszolgáltatja neked, s te legyőzöd őket, akkor töltsd be rajtuk az átkot, ne köss velük szövetséget, és ne könyörülj meg rajtuk. Ne köss velük házasságot, lányodat ne add egyhez sem feleségül. Mert fiad elidegenedik tőlem s más isteneket fog imádni. Akkor fölgerjed ellenetek az Úr haragja és elpusztít benneteket. Inkább így bánjatok velük: oltáraikat romboljátok össze, kőoszlopaikat döntsétek ki, szent fáikat vágjátok ki, bálványaikat pedig égessétek el. Mert te az Úr, a te istened szent népe vagy, téged választott ki az Úr, a te Istened a föld népei közül a maga népének."”
 • 9. Zejko 2009. október 14. 11:32
  „A legnepesebb szemita nep pedig az Arab ha valaki antiszemita az szo szerint a szemita torzseket gyuloli egyben az arabokat es a szefard zsidokat.
  Tehat ez a kifejezes eleg teves .”
 • 8. Zejko 2009. október 14. 11:30
  „6.

  "de ezt rasszista gondolkodással lehetetlen megérteni."

  Tolem aztan tavol all a rasszizmus Izraelben eltem sok zsido baratom volt ott is meg kulomboztetik egymast mint betelepult askenazi es ott szuletett szefard na de mindegy errol oldalakat lehetne irni.

  Csak hat ezek az Askenazik tartjak ugy hogy az Izraelita vallas etnikai vallas felvenni csak ugy ,nem lehet.
  Azert van olyan keves Zsido vallasu ember a vilagban mert nagyon keves a betert.
  Pont ok mondjak ezt mikor ok is egykoron betertek voltak.”
 • 7. jq 2009. október 14. 10:30
  „Az is komoly aggodalomra ad okot, hogy a Mazsihisz egyes tagjai pénztárcát lopnak, ezzel szítva az antiszemitizmust”
 • 6. aranka2 2009. október 14. 09:45
  „Zejko, amit írsz, részben valszeg igaz. Koestlernek a 13. törzs c. könyve alapján az is egy eshetőség, hogy az askenázi zsidók a törökös népekhez tartozó kazárok leszármazottai (és így származásilag a magyarok közeli rokonai). A nyelvi-vallási-kulturális közösség azonban alapvetően más, mint a leszármazási, de ezt rasszista gondolkodással lehetetlen megérteni. A mai askenázi zsidók bizony zsidók, Ábrahám, Izsák és Jákob örökösei (ha nem is leszármazottai), mert ez kulturális kérdés, és mert ilyen alapon annak tartják magukat.”
 • 5. igazságkereső 2009. október 14. 09:15
  „Feldmájer Péter jelentős túlzásba esett: szörnyű gyilkosságok elkövetéséről még egyetlen sajtóorgánum sem tájékoztatott! remélem nem is fog, de némi visszafogottság nem ártana már ebben az országban, miközben az emberek többsége komoly megélhetési nehézséggel, fizetési ellehetetlenüléssel néz szembe. Ebben a kérdésben és a lakások elárverezésének megállításával kapcsolatban is fel kellene lépnie Feldmájer Péter elnök úrnak!”
 • 4. Mathiasking 2009. október 14. 09:05
  „A zsidók nem antiszemiták? Szerintem az antiszemitizmus 2000 évvel ezelőtt vert gyökeret a zsidók körében. Krisztust is keresztre feszítették egy zsidó gyilkossal szemben (Barabás).”
 • 3. M@M 2009. október 14. 08:12
  „Zejko!
  Te aztán alaposan utánanéztél............Egyébként meg a fene bánja ki kit nyom el izraelben....”
 • 2. Zejko 2009. október 13. 22:11
  „"Magyarul beszélő, zsidó vallású kazárok?

  Így van! Az Amerikában élő askenázi Jack Bernstein szerint "ma az Izraelben élő ´zsidók´ 94%-a askenázi, akik elnyomják a szemita széfarád zsidókat."

  A bizonyos politikai okokból világon elterjedt antiszemita kifejezés helytelen. A mai világban élő zsidóság nagy része nem héber-izraelita-zsidó származású, tehát nem tartoznak a szemita népfajokhoz. A legnagyobb szemita népfajcsoport az arab. Ezt írja a budapesti születésű, később Angliában élő, de azóta elhunyt, az író Arthur Koestler (1905-1983)"”
 • 1. Zejko 2009. október 13. 21:47
  „Feldmájer Péter Ur ne aggodjon maga Skenazi kinek eredete a kazarokik vezethetok vissza kik csak felvettek a vallast ver szerint semmi kozuk Mozeshez se Abrahamhoz se a szemita torzsekhez tehat nem Szefard igy az antiszemitizmus magat nem erinti tovabbi szep napot :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lendvai: öt jelölt az EU-biztosi posztra

MSZP országos elnöksége öt személyt ajánl Bajnai Gordon miniszterelnök figyelmébe, hogy közülük… Tovább olvasom