Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Félelem a munkahely elvesztésétől

A kiszámítható jövő csökkenti a stresszt társadalmi szinten is – erről megegyeznek a szakemberek. A tartós szorongás miatt kialakult stressz elsősorban a családfenntartó férfiakat sújtja.
A zaklatott, ideges életmód természetes jelenséggé vált az utóbbi egy-két évtizedben. Az anyagi biztonság megteremtése és a létfeltételek biztosítása elsősorban a családfenntartó férfiak feladata. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kutatásai szerint a stressz leginkább őket sújtja. Az elmúlt tíz évben kilenc évre nőtt a különbség a képzett és képzetlen férfiak várható élettartamában.

A képzetlenül és nehezebb anyagi körülmények között élő férfiak feletti nyomás rendkívül erős. A SOTE magatartáskutató intézetének munkatársai szerint a társadalom teremtőképességének újratermelődéséhez elengedhetetlen egy kiszámítható munkaügyi politika.
A stresszes férfiak legtöbbje ugyanis leginkább attól fél, hogy elveszíti a munkahelyét. Igazi prevencióként értékelné a pszichés problémák megelőzésében a gazdasági fellendülést Beöthy-Molnár András professzor. Érvelése szerint a kormány képviselői is egyetértenek abban, hogy a megelőzés volna az egészségügyben a legnagyobb költségmegtakarító tényező.

A stressz lényegében a külvilágból érkező és támadó jellegű, az egyént veszélyeztető ingerekre adott pszichés válasz. Tartósan stresszes állapot neurózis kialakulásához vezethet, mely klinikailag nehezen kimutatható idegbetegség. A külvilággal való súlyos összeütközésekből eredő lelkiállapot különböző zavarokban nyilvánul meg, tipikus fizikai tünete az alkarok zsibbadása. Az életkörülmények megváltoztatása a végső megoldást jelentő gyógymódja ennek a betegségnek, melyet első körben nem mással, mint csenddel lehet kezelni: ha a beteg kész leállítani a rohanást, a hajszolást, és megtanul megállni, megpihenni, szemlélődni – van esélye.

A társadalmi elvárásként megfogalmazott kötelező növekmény a munkában, a bankszámlában és általában a teljesítményben éppen azt nem pótolja, ami miatt a stressz vagy a neurózis kialakult. Mivel korunkban a kérlelhetetlen attitűd kötelező bizonyos körökben és szinteken, az oldódás a munkában nem egykönnyen képzelhető el. Különösen az egyre terjedő multivállalatok alkalmazottai vannak nehéz helyzetben, hiszen nagyon kevés beleszólásuk van a folyamatokba, kiszolgáltatottságuk erős.

A szakemberek felhívják a férfiak figyelmét a nőkre: a nők hajlamosabbak stresszes munkanapjaik után ártatlan tevékenységekben levezetni félelmeiket és oldani érzelmi problémáikat. A gyermekekkel való törődés oldja a stresszt a nőknél, szeretetteljes energiák áramlását teszi lehetővé. A férfiaknak ehhez hasonlóan talán éppen a női energiák jelenthetnek érzelmi szinten segítséget a stressz leküzdésében, a neurózis kialakulásának megelőzésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú böjt után feltámadás Csornán

labdarúgás NB III, Bakony-csoport Tovább olvasom