Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Felelőtlen döntés volt megszüntetni a sorkatonaságot?

Hende Csaba szerint felelőtlen döntés volt úgy megszüntetni a sorkatonaságot, hogy nem szervezték meg helyette a Magyar Honvédség önkéntesekből álló haderejét; a honvédelmi miniszter erről hétfőn Szombathelyen, egy választási fórumon beszélt.
A békeidőre vonatkozó sorkatonai szolgálat eltörlésével a hadkötelesség nem szűnt meg, ennek ellenére az államnak jelenleg nincs elegendő és naprakész információja a hadkötelesekről, mert ehhez nem állnak rendelkezésre megfelelő nyilvántartások - mondta.

Kijelentette: 2014 végéig fel fogják állítani, meg fogják szervezni a Magyar Honvédség legalább 6-8 ezer főből álló önkéntes haderejét.

Hende Csaba szavai szerint, ha arra szükség lenne, hat hónapot venne igénybe a hadkötelesek összeírása és sorozása, s újabb hat hónapot az alapvető kiképzésük.

A miniszter súlyos hibának nevezte, hogy az elmúlt években anélkül válhatott meg 14 ezer jól kiképzett katona a Magyar Honvédségtől, hogy egyáltalán megkérdezték volna tőlük: vállalnának-e szerepet egy önkéntes alapon szerveződő honvédségi kötelékben.

Hende Csaba hangsúlyozta: a kormány programjában nem szerepel a sorkatonai szolgálat kötelezettségének visszaállítása, szavai szerint ennek nincs realitása, de az önkéntesekre nagy szükség lenne.

A miniszter - Szombathely egyéni körzetben megválasztott fideszes országgyűlési képviselője - Puskás Tivadar, a Fidesz-KDNP-Pro Savaria polgármesterjelöltje, országgyűlési képviselőtársa mellett korteskedett. Szavai szerint jelöltjük már eddigi életével is köztiszteletet érdemelt ki Szombathelyen, emberi és vezetői képességei pedig a legalkalmasabbá teszik arra, hogy jó polgármestere legyen a városnak.

Puskás Tivadar a fórumon azt mondta: Hende Csaba volt az egyike azoknak a meghatározó embereknek, akiknek felkérésére 2006-ban szerepet vállalt a politikában, megválasztása esetén pedig igyekszik mindent megtenni a Szombathelyen élőkért.

Polgármestersége alatt nem fordulhatnak elő következmények nélkül korrupciós esetek, ha bárkiről hasonló bizonyosodna be, annak távoznia kellene a közéletből - ígérte.

Olvasóink írták

 • 13. jozko 2010. szeptember 21. 23:52
  „Katonának vagy zsoldosként, vagy hivatástudatból áll egy férfi!
  A technikai felszerlés fontos, de másodlagos kérdés!
  Kripliknek, beszariaknak hiába adsz csúcstechnikát a kezébe:reménytelen!

  Profivá nem a technika teszi az embert!
  Egy határon túl prsze elengedhetetlen!”
 • 12. macs 2010. szeptember 21. 19:00
  „Fiúk,
  figyelmetekben ajánlom azokat a sorozatokat, ahol az amerikai, angol stb. hadseregek technikai felszereléseit, kiképzését stb. mutatnak be.
  Nagyon kell tempózni, ha ezen a téren utol kívánjuk őket érni.
  A katonásdi nem csupán masirozást jelent.”
 • 11. jozko 2010. szeptember 21. 17:51
  „7-celtis:

  Igazságod vagyon....

  Több országnak van Nemzeti Gárdája: leginkább a hazájukat szerető, akár védeni kész önkéntesekből áll, akik azért érdemi anyagi juttatást nem igényelnek!
  Véleményem szerint is sok ilyen férfi lépett be a Magyar Gárdába /vagy lenne a tagja, ilyen megfontolásból/
  Nem kellene a mosdóvízzel a gyereket is kiönteni!
  Lássuk mire megy a miniszter!”
 • 10. Power 2010. szeptember 21. 15:15
  „A kormánypárti polgármester urak némelyike örömmel fényképzette magát, amint vágja a centit.”
 • 9. dodó 2010. szeptember 21. 11:20
  „A legnagyobb felelőtlenség, sőt hazaárulás volt ´89-ben a hatalom közelébe engedni a magyar történelem legkártékonyabb és legvisszataszítóbb pártját, a ma már hálistennek nem létező SZ(zs)DSZ-t!”
 • 8. achilleus 2010. szeptember 21. 10:16
  „Sajnos egyesek, kormányellenes elvakultságukban, még az olyan jópéldákat sem látják, mint amilyen például Svájcé. Amúgy pedig az "önkéntes", nem "hivatásos", az "önkéntes" véradó, nem kér pénzt. Mindent ki lehet forgatni, lehet játszani a tudatlant, de lehetne talán azon is gondolkodni, hogy milyen előnyökkel járnának a bevezetni szándékozott intézkedések (pl. árvíz esetén). Problémának leginkább a kieső munkaidő megtérítésének, igazolásának szabályozását látom. Mivel nem kötelező, hanem "önkéntes", aki nem akar, az nem vesz részt benne, az ilyenek legalább annyi szívességet tegyenek meg, hogy a fitymáló károgást visszafogják, ha már konstruktivitásból nem szorult beléjük semmi sem.”
 • 7. Celtis 2010. szeptember 21. 09:31
  „saturnus: Szerintem azok (sokan), akik hazafias érzületből és katonásdit játszásiból csatlakoztak az azóta betiltott Magyar Gárdához. Úgy tűnik, igény az van ilyenre.”
 • 6. koszone 2010. szeptember 21. 09:20
  „Vagy bevezetni,annak idején.”
 • 5. saturnus 2010. szeptember 21. 07:31
  „Kinek az önkéntesei? Kit válogatnak oda be? Ki fog oda jelentkezni ingyen? Netán Fidesz Őrség/munkás őrség/?”
 • 4. KolompárRómeó 2010. szeptember 21. 07:03
  „Az önkéntesek keresztényi szeretetből <moderálva> Vagy mi?

  Amúgy meg vannak a katonaságban önkéntesek, akik ezért fizetést és egyéb juttatásokat kapnak. Úgy hívják: szerződéses katonák.”
 • 3. rézike 2010. szeptember 21. 05:30
  „Támogatom. !!!!
  2. Milyen önkéntesekről beszélsz?”
 • 2. tótkomlósi 2010. szeptember 21. 01:56
  „A magyar honvédség jelenleg is önkéntesekből áll!
  Ezt nem közölték a minyiszter úrral, mikor kinevezték?????????????????????????”
 • 1. jozko 2010. szeptember 20. 22:54
  „Ez annyira jó ötlet, hogy tán nem is az övé, hanem egy a honvédelemhez ért ő /és aggódó/ szakemberé!
  Ha viszont lól megcsinálja ezt az önkéntesekre szervezett, jól képzett honvéd erőt-megemelem a kalapomat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcson a hétköznapi rádióhallgatás

A nyár utolsó hónapjában a júliusi hónaphoz képest kis mértékben, de növekedett a hazai lakosság… Tovább olvasom