Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Felelőtlen munkahelyi gépezés

A vállalati alkalmazottak sokkal felelőtlenebbül használják vállalati számítógépeiket, mint az otthonit.

A Trend Micro vírusvédelemi és internetes tartalombiztonsági cég legújabb tanulmánya szerint a vállalati alkalmazottak sokkal felelőtlenebbül használják vállalati számítógépeiket, mint otthoni eszközeiket.
A 2005 júliusában készített tanulmány több mint 1200 amerikai, német és japán vállalati felhasználó közreműködésével készült. A felmérésben szereplő válaszadók közül a vállalati végfelhasználók 39 százaléka gondolta úgy, hogy az IT részleg képes megfelelő védelmet nyújtani minden rosszindulatú támadás ellen. Az ebbéli biztonságérzettől áthatva sokan könnyelműen használják az internetet.

A felelőtlenebb online tevékenységet bevallók 63 százaléka elismerte, hogy nyugodt szívvel kattint gyanús hivatkozásokra és látogat meg gyanús webhelyeket, mivel az IT részleg már telepített biztonsági szoftvert a számítógépére. E csoport negyven százaléka pedig állította, hogy azért meri mindezt megtenni, mert probléma esetén az IT részleg segítséget tud nyújtani. Az IT részleg jelenléte, a végfelhasználók biztonsággal kapcsolatos elvárásai és az óvatlanabb internet használat összefüggése rámutat a vállalati hálózat naprakész biztonságának fontosságára.

„Bár a végfelhasználók elvárják az IT részlegtől a megfelelő tájékoztatást és védelmet, mégsem mindig segítik őket a hálózat biztonsági kihívásainak leküzdésében. Valójában még hátráltathatják is az informatikusok munkáját" – jelentette ki Max Cheng, a Trend Micro alelnöke.

A tanulmány eredményei

· Az Egyesült Államokban azon dolgozók 48 százaléka, akik bevallottan gyakrabban nyitnak meg gyanús e-maileket és webes hivatkozásokat munkahelyi, mint az otthoni számítógépükön, azzal indokolták magatartásukat, hogy probléma esetén számíthatnak az IT részleg segítségére. Németországban (39%) és Japánban (28%) is ehhez hasonló eredmények születtek.

· A gyanús e-maileket és hivatkozásokat gyakrabban megnyitó üzleti végfelhasználók Németországban (76%) és az Egyesült Államokban (65%) azzal indokolják ilyen lépéseiket, hogy az IT részleg telepített biztonsági szoftvert számítógépükre. Japánban 42 százalék válaszolta ugyanezt.

· Háromból egy amerikai (34%) és négyből egy német (29%), illetve japán (28%) üzleti végfelhasználó bevallja, hogy bátrabban nyit meg gyanús e-maileket és kattint gyanús hivatkozásokra miután a számítógép nem az övé.

· Négyből legalább egy amerikai (31%) és japán (27%) végfelhasználó felkereste már biztonsági kérdésekkel az informatikai részleget a felmérést megelőző három hónapon belül. Németországban a vállalati végfelhasználók 38 százaléka kereste meg az IT részleget ebben az időszakban biztonsági problémák miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtört a bajcsiak átka

Tovább olvasom