Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Felére csökkent az abortuszok száma

Másfél évtized alatt felére csökkent a terhességmegszakítások száma Csongrád megyében, és ez dicséretes. De még így is több mint egy abortusz jut két élveszületésre. Minden tizedik beavatkozást kérő nő fiatalabb húszévesnél, s tíz terhességmegszakításon átesettből három még nem szült gyermeket – írja dr. Takács Béláné, a KSH Szegedi Igazgatóságának napokban megjelent elemzésében.
A terhességmegszakítások száma jelentősen csökkent a magzati élet védelméről szóló törvény 1993-as hatályba lépését követően. Az abortuszok száma 1990 és 2004 között a Dél-Alföldön 46 – országosan 42 – százalékkal mérséklődött. Ez idő alatt a legjelentősebb visszaesés – azaz javulás – Csongrád megyében volt, 50 százalékos.

A pozitív trend ellenére 2004-ben a Dél-Alföldön még mindig megközelítőleg hat és fél ezer terhességmegszakítást végeztek, miközben a születések száma már nem érte el a tizenkétezret. Ezzel együtt száz élveszületésre már „csak" 54 terhességmegszakítás jutott, szemben a 14 évvel korábbi 70-nel. A régiós megyék közül tizennégy év átlagában legrosszabb mutatóval Csongrád rendelkezik, ahol minden száz élveszületésre évente 5-tel több művi abortusz jutott, mint a régió 64-es átlaga.

Annak ellenére, hogy a terhességmegszakításnak, különösen fiatal korban, számos egészséget károsító következménye lehet, a 30 év alatti nők részaránya az összes abortálón belül továbbra is magas. Különösen igaz ez a 25-29 éves korosztályra, akiknél a művi vetélések a legnagyobb gyakorisággal fordulnak el ő. A 20 év alatti lányok körében a terhességmegszakítások száma az elmúlt időszakban ugyan felére csökkent, ám részarányuk az összes abortuszon belül továbbra is magas, meghaladja a tíz százalékot.

A művi vetélésen átesett nők családi állapot szerinti megoszlásában is lényeges változás történt az utóbbi években a Dél-Alföldön. A terhességmegszakítást kérő nők döntő többsége 1990-ben még házas, 2004-ben már hajadon volt. A nem házasok súlya azonban nemcsak az abortáló nők esetében, hanem a teljes népességben is növekedett. Ez azonban csak részben magyarázza a terhességmegszakításon átesett nőkön belül a hajadonok növekvő arányát, ugyanis az abortuszok gyakorisága is magasabb körükben.

2004-ben a régióban művi vetélésen átesett nők legnagyobb hányada, 29 százaléka, továbbra is két életben lévő gyermeke mellett nem vállalta már a harmadikat. Ugyanakkor a nők több mint negyede úgy kérte terhessége megszakítását, hogy még szült gyermeket. A régión belül Bács-Kiskun megyében ugyanez az arány 24, Békésben 25, Csongrádban pedig 31 százalék volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Zene-bona” tábor

Zene-bona tábort szervez a Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény negyvenhárom fős… Tovább olvasom