Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Felére csökkentik a szakmákat

A jelenleg mintegy 800 szakmát tartalmazó Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) a felére kívánják csökkenteni.

Ahogyan 2004 áttörést hozott a közoktatás reformjában, ugyanolyan jelentőségű az idei esztendő a szakképzés átalakításában – jelentette ki az oktatási miniszter.

Magyar Bálint
A Száz lépés program keretében szakképzéssel foglalkozó csomagot állítottak össze. Módosítják a közoktatási és a szakképzési törvényt, mégpedig annak szellemében, hogy a szakképzés igazodjon a munkaerő-piaci igényekhez. Ugyancsak jelentős tennivaló a hagyományos, úgynevezett lineáris felépítésű szakképzési tananyag átalakítását moduláris rendszerűvé – mondta Magyar Bálint az országos szakképzési tanévnyitón.

A jelenleg mintegy 800 szakmát tartalmazó Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) a felére kívánják csökkenteni.

A miniszter külön szólt az idén bevezetett kétszintű érettségiről, amely szerinte "radikális szemléleti forradalmat" jelent. A kétszintű érettségi felszabadítja a közismereti tárgyak oktatóit a szakképzésben is, ami annyit jelent, hogy a korábbinál érdekesebbé tudják tenni az oktatást.

Magyar elmondta azt is, hogy az Út az érettségihez program keretében mentori segítséggel nyolcezer fiatal kap támogatást, míg az Út a szakmához program keretében kétezer hiányszakmát elsajátító fiatalt támogatnak a most kezdődő tanévben.

A tanulószerződésekről szólva kifejtette: szeretnék elérni, hogy a jelenlegi 22 ezer helyett 25-30 ezer diák vehessen részt a rendszerben.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kijelentette, "az oktatással foglalkozó kormányzati rész megértette a szakképzés problémáit, s olyan lépésekre szánta magát, melyek valódi esélyt adnak, hogy a szakképzés terén elmozduljanak a dolgok".

A kamaraelnök szerint a szakképzésben jelentős koncepcióváltás történt a kormányzati politikában, amit határozott, gyors lépések követtek. Ugyanakkor vannak még feszültségpontok, ezek közül elsőként jegyezte meg, hogy a képzés még mindig távol van a gazdaságtól, vagyis fontos feladat "gazdaságközelibbé tenni az oktatási rendszert". Ugyancsak kifogásolta a szétaprózódott iskolarendszert, mondván, ma több mint ezer szakiskolában folyik szakképzés.

Parragh László elmondta: jelenleg 80-100 ezer főnyi munkaerő hiányzik a gazdaságból, de a szakmunkáshiány 2012-re elérheti a 300 ezret.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyesülés végleges

Az Adobe és a Macromedia egyesülésének folyamata biztosan halad tovább a kijelölt úton. Tovább olvasom