Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Felértékelődik az ősi fajta

Január első két hetében mintegy negyven szürkemarha-borjú született a Fertő–Hanság Nemzeti Park majorságában. A több száz állatból álló gulya iránt a májusi uniós csatlakozás után megnövekedhet az érdeklődés, miként a magángazdák is jobb feltételekre számíthatnak.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park szürke marháit ezekben a hetekben már téli szálláshelyükön, a Lászlómajorban tartják. Most van az ellés időszaka, az új évben eddig negyven kisborjú látta meg a napvilágot. Így több mint nyolcszázra gyarapodott az állomány. A tervek szerint idén mintegy száz állat kerül eladásra. A koleszterinszegény biohús elsősorban a honi vendéglőket érdekli, de a külpiacon is várható a nagyobb figyelem, hiszen ez az ősi magyar fajta a tartásmódja miatt ellenáll a kergemarhakórnak is.

– Bár elsődleges feladatunk nem a kereskedelem, eddig minden esztendőben értékesítettünk néhány tucatnyi szürke marhát – mondja Kosztra András majorságvezető. – Tavalyelőtt a soproni vágóhídra is szállítottunk, idén pedig már tárgyalunk egy csecsemőtápokat előállító céggel is. Leginkább azonban abban bizakodunk, hogy az uniós csatlakozás után az egészséges biotáplálkozás hívei – főként a nyugat-európai országokban – több ilyenfajta marhahúsra tartanak majd igényt.

Biohús a szalámiban

Információink szerint Sopronban egyik üzlet sem foglalkozik a szürkemarha húsának rendszeres árusításával. Kolbászban, szalámiban azonban használják, ilyet a szegedi Pick szalámigyár és a Gyulai Húskombinát Rt. is előállított már. 

A gazdasági szakértők is azt jelzik, hogy a bio hús ára akár meg is háromszorozódhat, de mindenképpen eléri élősúlyban a kilónkénti 350–400 forintot.
Magángazdaként foglalkozik a szürke marhák tenyésztésével a soproni Führer Ernő. Az Prségi Nemzeti Park területén, saját birtokán ridegen neveli az állományt, amely egy tenyészbikából, negyven tehénből és harminc borjúból áll. – Egy idő után a rendszeres szaporulat miatt is szükséges az értékesítés – magyarázza a gazda. – Ez azonban ma még nagyon nehéz feladat. Érdekvédelemre lenne szükség, mert a nagy cégek mindenütt érvényesítik üzleti szempontjaikat, ők pedig nem foglalkoznak érdemben ezzel a fajtával. Az egész országban mindössze négyezer kettőszáz tehenet tartanak nyilván. Éppen ezért, hogy javítsunk az eladás piaci feltételein, valódi értékesítő szövetkezetekre volna szükség. Mi is bízunk abban, hogy a csatlakozás után megnyílnak előttünk az exportlehetőségek és nagymértékben nő a szürke marha húsának az ára.
Ételkülönlegességeket készítenek a szürke marha húsából a soproni Perkovátz-ház konyháján. Rákóczi László konyhafőnök elmondta, hogy már a külföldi csoportok is keresik a klasszikus bográcsgulyást. Népszerű azonban a pörkölt, sőt a pároltcomb is a szürke borjú húsából. Egyre divatosabb az olasz bélszín, a híres „carpaccio", amelyet soproni Irsai Olivér öntettel tálalnak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülőjegy mobilon keresztül

A Telenor, a Pannon GSM anyavállalata és a Norwegian légitársaság… Tovább olvasom