Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Feleségverés és Nixon

Minden héten szerdán este látható a szegedi Városi Televízió és a Délmagyarország közös tévéműsora, a Szemközt. Az e heti adásban Klonkai Lászlót, a KSH nyugalmazott megyei igazgatóját, címzetes egyetemi docenst faggatta Márok Tamás szerkesztő-riporter és Szabó C. Szilárd újságíró a nagy vihart kavart, hódmezővásárhelyi közvélemény-kutatásról.
Olyan kérdésekkel, mint amilyeneket Hódmezővásárhelyen tett fel a Medián – miszerint el tudja-e képzelni Lázár Jánosról és Bacsa Pálról, hogy fizikailag bántalmazta a családját, erőszakoskodott a munkatársaival –, még nem találkozott pályája során Klonkai László, aki nem csupán tanítja a közvélemény-kutatást az egyetemen, de korábban több felmérést is készített. Kérdésünkre, hogyan fogadhatott be ilyen botrányos kérdésfelvetést a Medián, azt válaszolta: a közvélemény-kutató cégek is a piacról élnek, és a megrendelő igénye szerint dolgoznak.

Klonkai László szerint – mint az élet annyi más területén – a közvélemény-kutatásban is feszegetik a határokat, így kerülhetett be a magánéletre vonatkozó kérdés. Szerinte ezzel rossz irányt vett a felmérést készítő cég. Itt nem a válasz volt az érdekes – hangsúlyozta –, hanem a kérdés.

Klonkai László nemzetközi példát is hozott hasonló esetre. Elmondta: az amerikai választási kampányban egy előnytelen Nixon-fotó alá azt írták: „Vásárolna-e ön ettől az embertől használt autót?" Az USA-ban a használtautó-vásárlás bizalmi kérdés, így nagyot szólt a kampányfotó. A módszer ott sem volt korrekt. Klonkai László szerint a Medián tett egy próbát Vásárhelyen, és úgy gondolta, ha elmegy ez a fajta kérdésfeltevés, követheti egy újabb – máskor és máshol. Az egyetemi docens úgy véli: az ügy nem árt a cégnek, mert számukra is az a lényeg, csak beszéljenek róluk. Elmondta: a közvélemény-kutató cégek nem adják ki a megrendelőt, de a bírósági tárgyaláson fény derülhet a megbízóra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eminens diák

Tovább olvasom