Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Felfüggesztenék Gyurcsány mentelmi jogát

A mentelmi bizottság azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy függessze fel Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát, akit hivatali visszaélés miatt hallgatna ki gyanúsítottként az ügyészség a Sukoró-ügyben.

Bár korábban a volt miniszterelnök is azt kérte, adják ki az ügyészségnek, a mentelmi bizottság szocialista tagjai - mint mondták - lelkiismereti okból nemmel szavaztak a felfüggesztést kezdeményező indítványra, amit a két kormánypárt mellett a Jobbik és az LMP is támogatott.

A testület hat tagja támogatta a döntést, kettő ellene szavazott - ismertette a voksolás kimenetelét Rubovszky György (KDNP) elnök a mentelmi bizottság keddi zárt ülését követően újságíróknak. Hogy Gyurcsány Ferenc mentelmi jogáról a parlament őszi ülésszakának első napján, szeptember 12-én vagy a rá következő héten dönthetnek-e a képviselők, arról a házbizottság határoz - tette hozzá.

A kereszténydemokrata bizottsági elnök arra a kérdésre, hogy elégségesnek találták-e a Legfőbb Ügyészség által megküldött iratokat, igennel válaszolt. Hozzátette, a bizottság a házszabály szerint zárt ülésen tárgyalta az ügyet, ebből adódóan az iratok titkosak, és semmilyen érdemi kérdésről nem áll módjában nyilatkozni.

Varga István (Fidesz) elmondta: a bizottság folytatta azt a töretlen gyakorlatot, hogy közvádas ügyekben a mentelmi jog felfüggesztését javasolja.

A bizottság MSZP-s tagjai nemmel voksoltak. Döntésüket Simon Gábor azzal indokolta, hogy alaptalannak és politikailag motiváltnak tartják az ügyészség gyanúját. Mint mondta, közvetlen bizonyítékok sem támasztják alá az ügyészség indítványát, tanúvallomások szólnak arról, hogy Gyurcsány Ferenc befektetőkkel folytatott tárgyalásán nem született döntés a sukorói kaszinóberuházásról, ott az akkori miniszterelnök a jogszabályok betartására szólított fel.

Simon Gábor hangsúlyozta, megítélésük szerint a mentelmi bizottság sem járt el konzekvensen, amikor annak ellenére döntött, hogy a testület által korábban az ügyészségtől kért iratok töredéke érkezett csak meg.

Arra a felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc a mentelmi jogának felfüggeszétést kérte, úgy reagált: hasonló ügyekben a képviselőknek a lelkiismeretükre kell hallgatniuk, Göndör Istvánnal ők így jártak el. Hozzátette, frakciótársaikat is arra kérik majd, hogy ne szavazzák meg a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését.


Szabó Gábor, a testület jobbikos delegáltja újságíróknak nyilatkozva felidézte, hogy a mentelmi bizottság májusi ülésen nem járult hozzá szavazatával, hogy "ennyire elhúzódjon az ügy". A beérkezett dokumentumok nagyobb része már akkor rendelkezésre állt - jegyezte meg, hozzátéve: "egyik szeme nevet, a másik sír", hiszen ezt a döntést már négy hónappal ezelőtt meghozhatták volna.

Mint mondta, a Jobbik attól tart, hogy ez felkészülési időt adott Gyurcsány Ferencnek és ügyvédeinek ahhoz, hogy jobban "a kártyák közé tudjanak látni". Ugyanakkor - folytatta - bíznak az igazságszolgáltatásban, hogy kideríti, milyen hivatali visszaélések történtek Sukoró-ügyben.

Szilágyi Péter, a bizottság LMP-s tagja elmondta, hogy pártja üdvözli a döntést. Mint felidézte, 2009-ben azért tettek feljelentést Gyurcsány Ferenc ellen, mert szerettek volna a sukorói kaszinóberuházás ügyében tisztán látni. Értékelése szerint a bizottság döntése után lehetőség nyílik rá, hogy bíróság tisztázza a körülményeket.

Értékelése szerint az elmúlt időben felháborító nyilatkozatok hangzottak el ebben az ügyben. Az LMP szerint a politikai ellenfelek nem hívhatják ideggyengének, nem gazemberezhetik le egymást, ez óvodában sem megengedhető, nemhogy a politikai elit számára - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés miatt hallgatná ki gyanúsítottként az ügyészség a sukorói kaszinóberuházás ügyében, ezért kérte mentelmi jogának felfüggesztését.

A volt miniszterelnök nem ment el a mentelmi bizottság ülésére, amit azzal indokolt, hogy "nincs sok megbeszélnivalója" a testülettel. Ugyanakkor közölte: nem akar a mentelmi jog mögé bújni, arra kéri a parlamentet, hogy adja ki az ügyészségnek.

Gyurcsány - miután múlt csütörtökön a mentelmi bizottság irodájában megnézte az ügyészség által küldött dokumentumokat - elmondta: a legfőbb ügyész szerint az róható a terhére, hogy 2008 májusában a sukorói kaszinóberuházást tervező befektetőkkel folytatott parlamenti megbeszélésén kifejezte támogatását és "ezzel - hivatali hatáskörét túllépve - lényegében döntést hozott" a projekt jövőjéről. Megítélése szerint azonban az ügyészségi iratok cáfolják ezt, a telekcsere érvénytelenítéséért folyó polgári perben meghallgatott tanúk ugyanis egybehangzóan azt állítják, hogy a parlamenti tanácskozáson nem született döntés, ő pedig mindenkit arra kért, hogy a jogszabályok betartásával végezze a munkáját.

Kitért arra is, hogy ha Polt Péter gyanúja megállná a helyét, abból az következne, hogy minden miniszterelnök számtalanszor túllépi a hatáskörét, amikor általános támogatásáról biztosít olyan nagyberuházásokat, amelyek több ezer embernek adhatnak munkát. "Nyugodtan elmondhatom, ugyanezt tettem az Audival, ugyanezt tettem a Mercedesszel. Ha ez bűn, ezerszer követtem el ezt a bűnt" - mondta akkor.

A mentelmi jog felfüggesztéséről az Országgyűlés a jelen levő képviselők kétharmados többségével dönt.

Olvasóink írták

 • 18. Sándor. 2011. szeptember 07. 19:24
  „Rossz úton jár az ország. Igaz az MSZP kezdte 2006-ban, amikor elkezdte, a politikai jellegű vizsgálódásokat, az un. elszámoltatási államtitkárság létrehozásával. No, a FIDESZ se maradt ´"adós" és most Buday úr jóvoltából hallunk minden héten valami "felháborító" gaztettről, amit a Szociál liberálisok műveltek. Azzl, hogy Gyurcsány Ferencet a törvény elé akarjék citálni, a jelenlegi hatalom, átlép egy olyan küszöböt, amit egy fejlett civilizácókban el se tudnának képzelni. Elképesztő. Isten óvja hazánkat, hogy egy politikai hatalom váltás után - mert az biztos lesz egyszer - nehogy a balodal is ezt folytassa ! Meggyőződésem, hogy egy ilyen ok miatt, amiért most lecsapnak Gyurcsányra, mindenkivel nem lehet megcsinálni. Ide "olyan" ügyészek, rendőrük, bírók kellenek, akik "megfelelő politikai tartalommal" fel vannak felkészülve, készítve. Ilyen ügyben egy lelkiismeretes bíró, ügyész, nem tudna eljárni. Az jut az eszembe, hogy a az 50-es években a Csillag Börtön bejáratánál, ki volt írva, a börtönőröknek "NE CSAK ŐRIZD GYŰLÖLD IS !!!" Biztos meg is vannak erre az embereik.
  Ha ilyen indokkal Magyarországon meg lehet hurcolni egy miniszterelnököt, akkor nagyon leértékelődik az ország. De lehet, hogy a FIDESZ-nek még mindig az a jobb, ha erről beszél az ország, mint a hibás gazdaság politikájukról, az igéreteikkel ellentétes adóemelésekről (pl. a jövedéki adók) Cirkuszt már adnak, de a kenyerünk már nem biztos”
 • 17. ferdzso 2011. szeptember 07. 09:46
  „" 14.Mathiasking"-nál a "pont", csak hát az értelmes szó még manapság is süket fülekre talál.... Igaz-e "Béláim?!"”
 • 16. allwin 2011. szeptember 07. 09:34
  „Egyáltalán nem értem miért van MENTELMI JOG.”
 • 15. DobóI 2011. szeptember 07. 06:11
  „GyF-nek üzenet, egy "nagy klasszikus" mondása: Nem kell félni nem fog fájni! A koncepciós bírósági eljárás azon koncepció alapszik, hogy bűnt követni kell a bűnhődésnek! Már pedig GyF <moderálva> társaival együtt országunkat kifosztandó területnek tekintette. De tekintse a jobb oldalát az ügynek: a börtönben majd kedvenc rózsaszínű ingét felveszi, akkor nem kell közpénzből fizetett 100 milliókért a meleg büszkeségért demonstrálnia...”
 • 14. bambinaXX 2011. szeptember 07. 04:53
  „12 egyetértek
  13 Reméljük!!! jelenleg vezetőinket nem lehet felelősségre vonni, ha bármit is tesznek/tettek pl. államadósság növelése.. jó lenne, ha felelősségteljes döntéseket hoznának, amely hosszú távon az ország érdekét szolgálja, és nem az ő érdekköreikét!”
 • 13. Mathiasking 2011. szeptember 06. 21:35
  „Kíváncsi leszek 4 év múlva, ha megérik, ki fogja az Ő mentelmi jogukat felfüggeszteni. Komolyan kérdezem, miért kell a Nagy Imre effektust végig csinálni? Nem mártírokra van szüksége ennek az országnak, nem bosszúra szomjas a nép, hanem meg akarnak élni az emberek! Ezzel kellene foglalkozni, mert azoknak akiknek nincs mit veszteni, azok a legveszélyesebbek. "Gondolkodjunk Béláim!"”
 • 12. Power 2011. szeptember 06. 20:41
  „Egyszer majd csak megérjük, hogy Gyurcsány és balliberális társai bíróság előtt felelnek tetteikért.”
 • 11. Tömeg 2011. szeptember 06. 20:26
  „Még ha fel is mentenék mint ahogy azt több hozzászóló is feltételezi, legalább egyfajta morális elégtétel volna a sok becsapott embernek az hogy egyáltalán lehetővé válik a felelősségre vonása.”
 • 10. ferdzso 2011. szeptember 06. 18:59
  „T. olvasók! Meg kell érteni, hogy "cirkusz kell a népnek, és kenyér"! Ez a "cirkusz" része, amitől "édesebb" lesz az a zsugorodó, (őszre kissé gázolaj szagú) kenyér, ami még marad. Meg ette a fene az egészet, ha egy kormány, azzal szeretne dicsőséget szerezni, hogy erejét megfeszítve azzal van elfoglalva, hogy próbál fogást keresni a legyőzötteken.(Hú, mi lett volna itt, ha 2002.-ben is a felelősöket keresgélik??!) A gazdaság, (sikerként elkönyvelve), de mégis a kenyér, emiatt "zsugorodik". Olyan ez, mintha a "világválság" csak nálunk lenne, mindennek ez most az oka....Ja, és "Sukkoró"!”
 • 9. KamuNeni 2011. szeptember 06. 18:58
  „Vajon majd a sok disznosag mentelmi joga is fel lessz fuggesztev? Hogy halljuk az egeszet? Hmmm?”
 • 8. Horthyszobor 2011. szeptember 06. 18:49
  „És utána őt is felfüggesztik???”
 • 7. LukSzusz 2011. szeptember 06. 17:30
  „Gyurcsány miről csacsogott a befektető Blum mesterrel?
  Valaki elhiszi azt hogy idejön egy izraeli befektető,oszt egyedűl,magyar segítég,ismeretség nélkül megold egy több milliárdos ügyet???? Még a bölcsiben is kiröhögik azt aki ezt elhiszi!!!”
 • 6. csergemerge 2011. szeptember 06. 17:27
  „Mi ebben a hír?
  Az, hogy Gyurcsánynak a bíróság előtt kell felelnie?”
 • 5. zuzuz 2011. szeptember 06. 17:24
  „Orbán azt állította diplomatáknak ne figyeljenek arra amit a kampányban mond. MAGYARUL HAZUDOTT A KAMPÁNYBAN. Korábban azt állította, annak aki az embereknek hazudik nincs joga a közéletben maradni. HÁNYAN TÜNTETNEK MOST A KOSSUTH TÉREN, HOGY ORBÁN TAKARODJ?
  A mostani koncepciós peréhez ajánlom a következő blogbejegyzést:
  http://varanus.blog.hu/2011/08/01/a_fulkeforradalom_martirja”
 • 4. deszkás 2011. szeptember 06. 17:10
  „És Orbán miről is csacsogott a "befektetőkkel?" Erről miért nem hallunk? Titkol a Miniszterelnök úr valamit? És a személyes kérést a felmentésről miért nem teljesitik?”
 • 3. papika56 2011. szeptember 06. 16:03
  „Ott a vádlottak padján sokkal több embernek kellen ülni ! Nem egy személyként döntött.
  Mit ugrál a fityesz--ez csak egy látvány per !--mikor semmi kár nincs, nem történt semmi csak terv maradt. 1 Ft.se buktak ! Ha volt előszerződés --szándéknyilatkozat--úgy mindenki aláírta --akinek jogában állt tetőaláhozni ezt a projektet. Nem ismeretlenek a tettesek : ott az aláírásuk !!!!”
 • 2. jozko 2011. szeptember 06. 12:46
  „Ártatlannak fogják találni ... bizonyítottság hiányában.
  A többit titkosítják, elfelejtik.
  Valahogy így van ez.”
 • 1. frakk 2011. szeptember 06. 11:34
  „Ez a ma született bárány meg nem tehet semmiről :))) Ebből még álomférfi is lehet ha újból megválasztják”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tétényi belső vizsgálatot kér a Fidesztől

Levélben kér belső vizsgálatot a Fidesz vezetőitől Tétényi Éva független polgármester az esztergomi… Tovább olvasom