Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Felfüggesztés és fegyelmi a belépőért

Egy külügyminisztériumi dolgozó munkaviszonyát felfüggesztették, egy másik fegyelmi büntetésben részesült annak nyomán, hogy Putyin orosz elnök magyarországi látogatása idején egy férfi jogosulatlanul szerzett magának akkreditációt. A tárcánál lefolytatott vizsgálat eredményéről a külügyi szóvivő tájékoztatta a sajtót.
Polgár Viktor emlékeztetett arra, hogy a Külügyminisztérium több munkatársát megtévesztette az a magyar férfi, aki „Közreműködői igazolványt” szerzett, és az így kapott engedély birtokában bejutott Putyin orosz elnök február 28. és március 1. közötti budapesti látogatásának színhelyére. A férfit a magyar biztonsági szervek a Parlament épületében tartóztatták fel, és onnan vezették el.
Polgár Viktor kiemelte: az illető nem jutott és nem is juthatott volna közelebb az orosz elnökhöz, mint a sajtótájékoztatóra várakozó újságírók. Emellett a Parlament épületébe való belépéskor átesett a rendkívül szigorú biztonsági ellenőrzésen, vagyis semmiféle értelemben nem jelentett veszélyt az orosz államfőre. Az ügyben még aznap vizsgálat indult.
Mint a külügyi tárcánál lefolytatott vizsgálat kiderítette, a magyar férfi a protokollfőosztályon úgy jutott az engedélyhez, hogy egy nem létező miniszterelnöki hivatalbeli engedélyre hivatkozott. Ezt az állítását a Külügyminisztérium két munkatársa is ellenőrzés nélkül elfogadta, és az igazolványt egyikük ki is adta. A belépőt kiadó külügyminiszté-

riumi dolgozó munkaviszonyát az ellenőrzés elmulasztása miatt a minisztérium közigazgatási államtitkára tegnap megszüntette, a másik munkatárs megrovás fegyelmi büntetésben részesült.
Az eset kapcsán felülvizsgálják és szigorítják a Külügyminisztériumba való belépés rendjét. A szóvivő tájékoztatása szerint erre azért van szükség, mert az illető egy minisztériumbeli találkozóját követően kéredzkedett vissza az épületbe, arra hivatkozva, hogy az igazolványát a büfében felejtette. A belépőt megkapta és – a szabályoktól eltérően – kísérő nélkül járt az épületben, és így jutott el a protokollfőosztályra. A külügyminisztériumi vizsgálat eredményeként döntés született a magas szintű látogatások alkalmával használatos engedélyek és igazolványok kiadási rendjének újraszabályozásáról is. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívet formált a franciasalátából

Zsűrink Kóródiné Horváth Borbála puttonyos káposztáját választotta a második negyedév legjobb… Tovább olvasom