Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Felfüggesztett börtön Budaházynak, rendzavarás a bíróságon

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Budaházy Györgyöt jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla szerdán. A határozathirdetést rendzavarás miatt 30-40 percre fel kellett függeszteni, Budaházy híveit rendőrök vezették ki a tárgyalóteremből.
A tábla másodfokon helybenhagyta a megismételt eljárásban a Fővárosi Bíróságon született elsőfokú döntést, amelyben egy év - három évre felfüggesztett - börtönnel sújtották Budaházyt alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt.

Budaházyt az ügyészség ebben az ügyben 2006 ősze és 2007 tavasza között az interneten nyilvánosságra hozott írásai miatt vádolta meg állam elleni bűncselekménnyel, ugyanis ezekben a vádlott az ügyészség szerint a főváros blokádjára, a kormány elkergetésére, a parlament feloszlatására és más erőszakos cselekményekben való részvételre buzdította olvasóit.

Budaházy az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét, a védelem is a vádlott ártatlansága mellett érvelt, ugyanis álláspontjuk szerint Budaházy írásai egy demokráciában beleférnek a szólásszabadság gyakorlásának határaiba.

A szerdai határozathirdetés során akkor szabadultak el az indulatok, amikor a bíróság elkezdte ismertetni Budaházy korábbi, illetve jelenleg folyamatban lévő büntetőügyeit, és ahhoz ért, ahol terrorcselekmények és más súlyos bűncselekmény ügyében emeltek vádat a Hunnia Mozgalommal összefüggésben országgyűlési képviselők sérelmére végrehajtott, illetve tervezett merényletek miatt. Ebben az ügyben van már több mint egy éve előzetes letartóztatásban Budaházy.

A hallgatóság a szóbeli indoklásnak annál a részénél kezdett el hangosan zúgolódni, amikor a bíró felidézte a terrorcselekmény vádjával folyó eljárást. Ekkor Budaházy is fennhangon tiltakozott, majd odakiáltotta a bíróságnak, hogy 16 hónapja börtönben van.

"Tele van a t...m" - ordította a vádlott a bíróságnak, és ekkor már Budaházy hívei is kiabáltak a tárgyalóban, a vádlott nevét skandálták és káromkodva szidták a bíróságot.

Erre az eljáró tanács elnöke felfüggesztette a határozathirdetést és elrendelte a terem kiürítését. A hallgatóság azonban önként nem távozott, ezért tucatnyi rendőr jött a tárgyalóba, és parancsnokuk 15-20 perces alkudozást, vitát követően elérte, hogy Budaházy hívei békésen elhagyják a helyiséget. Eközben megérkezett Zagyva Gyula jobbikos országgyűlési képviselő, aki konzultált a hangoskodókkal, és kérdőre vonta a rendőröket.

A bíróság folyosóján Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, Budaházy védője, a Jobbik országgyűlési képviselője arra kérte a vádlott híveit, hogy ne tegyenek olyat, ami eljárást vonhat maga után, ugyanakkor a tábla döntését justismordnak - azaz súlyos jogsértésnek, a jog halálának - minősítette, és megjegyezte azt is, hogy "jó érzésű hazafi egy ilyen döntés ellen csak tiltakozni tud".

A Fővárosi Ítélőtábla határozathirdetésének folytatásán már csak Budaházy, a védője, az ügyész és az újságírók vehettek részt.

Olvasóink írták

 • 8. szilléri 2010. október 14. 20:19
  „És Gy, Ferenc ???????????????”
 • 7. zoolii 2010. október 14. 14:20
  „Ha ugyanezzel engem, vagy más átlagembert vádoltak volna meg, akkor most tizenötrendbeli akasztással egybekötött lefejezéses agyonlövésre ítéltek volna és mellékbüntiként 68 év fegyházra... De ez a köcsög mindent mgúszott. Eddig.”
 • 6. szandokán 2010. október 14. 09:56
  „Aki ilyen beszólásokat mond a bíróságon,hogy tele van a ... meg hasonló ,mégis mit vár dícséretet?Nem kellett volna olyan dologba résztvennie ami már eleve a kezdettől fogva meddő próbálkozás volt,Örökre becsuknám az ilyen <moderálva...>”
 • 5. k.elvis 2010. október 13. 20:34
  „Biszku meg szabadon.Apád.... ez azért nem marad örökké így, ezt te is tudod.”
 • 4. szilléri 2010. október 13. 17:50
  „Apátfalvi a reszlid életfogyos !”
 • 3. Huba 2010. október 13. 16:39
  „Hogy is van ez?
  "Fővárosi Bíróságon született elsőfokú döntést, amelyben egy év - három évre felfüggesztett "
  Kedves Magyar igazságszolgáltatás! Akkor most mi lesz azzal a 16 hónappal amit a vádlottnak előzetesben kellett letölteni a családjától távol? Neki is kifizetik mint annak a két romának akiről kiderült hogy nem ők az elkövetők? Undorító az ami ma a Magyar bíróságokon történik!
  Az igazságszolgáltatás megcsúfolása!!!!
  Ezzel az ítélettel beismerték, hogy érdemben nem tudtak bizonyítékokat felmutatni Budaházy ellen!!
  "Igen Megcsináltuk!"
  Szebb Jövőt!”
 • 2. apátfalvi 2010. október 13. 16:15
  „A Budaházy-fanok által biztosan nagyon szeretett cigók szoktak rendzavarásokat csinálni a bíróságon... De tudjuk, a "hazafiaknak" ezt is szabad...”
 • 1. lamatic 2010. október 13. 15:47
  „ehh, nem tudom hogy van ez, de meghalt 9 ember és ott nem lehet tudni ki a vétkes...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárost gázolt halálra egy autó

Egy kerékpárost gázolt halálra a 21-es számú főúton egy személyautó szerda délelőtt Bátonyterenyén,… Tovább olvasom