Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Felfüggesztett börtönt kapott Budaházy György

Egy év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt Budaházy Györgyöt szerdán a Fővárosi Bíróság első fokon.
Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte nem jogerősen az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolt Budaházy Györgyöt tucatnyi internetes írása miatt a Fővárosi Bíróság szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletében.

A döntés ellen Budaházy György és védője fellebbezett, így a büntetőper a Fővárosi ítélőtáblán folytatódik majd másodfokon.

A Fővárosi Bíróság szóbeli indoklása szerint Budaházy 2006 ősze és 2007 tavasza között közzétett írásaiban túllépte a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos határait azzal, hogy erőszakkal fenyegetett. Budaházy György írásaiban a kormány és az Országgyűlés távozását szorgalmazta, ennek érdekében mozgósította olvasóit és erőszakot helyezett kilátásba, például amikor azt írta: "Takarodjatok, ha élve meg akarjátok úszni!"

A bíróság szerint a harcias nyelvezetű írásokban megfogalmazott erőszakos fenyegetés elég közvetlen és konkrét volt az állam elleni bűncselekmény előkészületének megállapításához. Budaházy támadásról, ütközetről, Budapest blokádjáról, közlekedési útvonalak lezárásáról írt. A bíróság szerint Budaházy olyan erőszakos cselekményekre mozgósította olvasóit, melyek közvetlen célja az alkotmányos rend megváltoztatása volt. Ugyanakkor a bíróság megállapította, hogy az előkészület távoli volt, és a vádlott személyében rejlő társadalmi veszélyesség nem tette szükségessé a végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, így Budaházyt az ügyészi indítványhoz hasonlóan egy év három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A három hónapja terrorcselekményekkel és országgyűlési képviselők elleni támadásokkal meggyanúsított, és előzetes letartóztatásban lévő Budaházyt tucatnyi kommandós kísérte a szerdai tárgyalásra.

Az ítélethirdetés után a hallgatóság fekete ruhás, árpádsávos zászlókat lengető tagjai "Budaházy! Budaházy!" kiáltásokkal búcsúztak a vádlottól, hangosan szidalmazták a bíróságot, majd elénekelték a Himnuszt.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. lavocatadellediavolo 2009. szeptember 18. 00:10
  „Te egykori TSz-elnök lelkületű, félsz az elszámoltatástól? Vagy különben ki írogatná meg a címedet, és ki fenyegetne? Az okozat mindig az ok után következik, ezt ne feledd!”
 • 46. tsz 2009. szeptember 17. 16:34
  „28. hozzászólás lavocatadellediavolo 2009.09.16. 23:34

  Ha én kirakom a fényképedet meg a címedet, és írogatok arról, hogy rád kéne gyújtani a házat, akkor légyszíves, a szólásszabadság nevében te is tűrd csendben, mert csak írtam róla, és ne csinálj ellenem mindenféle koncepciós pereket, amivel be akarsz sározni engem, jó? :)”
 • 45. Mathiasking 2009. szeptember 17. 15:58
  „43. hozzászólás maradando 2009.09.17. 13:57

  Megszoktam. Már nem érdekel. Ha engem annyira veszélyesnek tartanak, akkor behívatnak a Párizsi krt.-ra vagy a Kossuth Lajos sgt.-ra "elbeszélgetni". Utoljára a múlt században hívtak be Horn Gyuszi idején! Azóta nem hívnak, mert sok kapcsolatom meghalt már. Amennyiben figyelnek, akkor te fizeted a révészt!”
 • 44. turulvedo 2009. szeptember 17. 15:58
  „moderálva off”
 • 43. turulvedo 2009. szeptember 17. 15:57
  „moderálva off”
 • 42. maradando 2009. szeptember 17. 13:57
  „40.
  Nem hizik a májad? Egy kűlön embert állitanak rád:csak azért,hogy az internetes hozzászólásaidat ,feljegyezzék és moderálják./Hires leszel mint Flexsnake!/ :))”
 • 41. SP 2009. szeptember 17. 13:26
  „http://nol.hu/belfold/lopasert_eliteltek_-_lemondott_a_mazsihisz_alelnoke”
 • 40. Huba 2009. szeptember 17. 11:31
  „A bíroság ezzel az itélettel beismerte a saját tévedését! Miért? 1 értelmű, ugyanis ("célja az alkotmányos rend megváltoztatása") vád estén még a gumilakat is rárohadna az emberre a börtönben. No most mindenféle Bla - bla dumával kiróni 1 évet Felfüggesztve közröhely! Ezzel a bíroság tette magát nevetségessé!
  Szebb Jövőt!”
 • 39. Mathiasking 2009. szeptember 17. 11:27
  „Kérdésem: szerinted az internetet nem figyelik? Még a moderátorok közt is van spicli! Ezt moderáldt ki !”
 • 38. Mathiasking 2009. szeptember 17. 11:23
  „14. hozzászólás Szirilli 2009.09.16. 16:59

  Nem, mert tudom ki az NBH-s tartótiszt. Szerinted mitől kellene paranoidnak lennem? Lhet, hogy lemoderálnak, de tény: Magyarországon nem véletlen nyerte a távközlési tendert a Telecom! Minden Mo-i hívást rögzítenek! (idő, hely, hívó- és hívottszám, stb.) Jobb, ha tudod. Még egy: Mit gondolsz, hogyan működik az elhárítás és a rendőrség!”
 • 37. Otaku 2009. szeptember 17. 09:18
  „TC jól megragadta a lényeget. Kölön felhívnám a figyelmet Ekrem és Buházy esetének összehasonlítására.

  Magyarország, 2009, politikai söndőrség, bíróság.

  Államellenes szervezkedésben találta bűnösnek Budaházy Györgyöt ma a független magyar bíróság, ezzel másodfokon megváltoztatva az elsőfokú bíróság döntését, amely szerint a vádlott nem bűnös. Az elsőfokú tárgyalásról 2008 elején a Bombagyár TV is riportot készített, úgy találta, hogy igen messze áll az államrendre veszélyes tevékenységtől, ha valaki bírálja az alkotmányt, és másikat szeretne.

  Másodfokon megtudtuk, hogy de igen. Új alkotmány igényéről szónokolni, pláne alkotmányozó nemzetgyűlésről, oly ordas közveszélyt valósít meg, hogy egy év három évre felfüggesztett szabadságvesztéssel büntetendő. Annak ellenére, hogy a Magyar Köztársaság jelenleg hatályos alaptörvénye, azaz az 1949. évi XX. törvény 1989 óta a következő alcímmel kezdődik:

  "A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében az Országgyűlés - hazánk új Alkotmányának elfogadásáig - Magyarország Alkotmányának szövegét a következők szerint állapítja meg:"

  Budaházy György bűne tehát az, hogy a deklaráltan ideiglenes alkotmány megújítását sürgette keresetlen szavakkal. Ezt minősítették államellenes bűncselekménynek. Mégpedig a következő törvény alapján:

  "Az alkotmányos rend elleni szervezkedés

  139/A. § (1) Aki olyan szervezetet hoz létre, vagy vezet, amelynek az a célja, hogy a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjét erőszakkal vagy ezzel fenyegetve megváltoztassa, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig; aki ilyen szervezetben részt vesz, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

  Itt szeretném megjegyezni, hogy a Bombagyár olvasóközönségének jelentős része is meg akarja változtatni az alkotmányos rendet, és ennek érdekében elfogadhatónak tartjuk az erőszakot. (Aki nem, attól elnézést kérek, üljön hátra.) Kétségtelen, hogy Budaházy létrehozta a Hunnia nevű mozgalmat, amelynek deklarált célja az alkotmány megváltoztatása. De a bíróság nem azért van, hogy hülyeség és valós veszély között különbséget tegyen?

  Ezennel bejelentem, hogy holnap bűnszövetkezetet alakítunk Bloginnal és Gabucinóval, amelynek célja, hogy az alkotmányt töröljék el. Ha ez 24 órán belül nem történik meg, kiirtjuk az összes zsidót. Tessék ezt komolyan venni, különben kiirtjuk az összes zsidót. Azért őket, hogy a közösség elleni izgatás is meglegyen, na meg úgyis utáljuk őket.

  Erre is azt mondaná a bíró, hogy komoly veszély, és el kell bennünket ítélni?

  Mit tett Budaházy botcsinálta forradalmi mozgalma, azon kívül, hogy elmondta, mit szeretne, kiket szeretnének felakasztva látni? Normális országban (Dávid Ibolya, húzzál vissza a konyhába) legfeljebb kiröhögik az ilyet, vagy odaszólnak egy ráérő fiatal hadnagynak az NBH-nál, hogy néha hallgasson már bele a fővezér telefonjába, nehogy magára gyújtsa a gáztűzhelyt vagy valami. Épeszű bíróság egy ilyen "mozgalmat" nem értékel valós veszélyként. Vagy ha igen, akkor máris tessék eljárni a kommunista mozgalmak ellen, például a Thürmer-féle Munkáspárt vagy bármelyik balos brigád ellen, ugyanis az ő céljuk is az alkotmány erőszakos megváltoztatása, nevezetesen a proletárdiktatúra létrehozása.

  Budaházy György ugyanazt a büntetést kapta szóbeli lázadásáért, mint a néhai Ekrem-Kemál György egy valóban megszervezett és csaknem végrehajtott fegyveres felkelés miatt. A nemrég elhunyt Ekrem-Kemál 1996-ban a Kommunizmus Üldözötteinek Szövetsége nevében gyakorlatilag ugyanazt hirdette meg, mint Budaházy, de elképzeléseihez éles fegyvereket és lőszert is szerzett. Az akció a titkosszolgálat figyelő szemein, jobban mondva az amatőr szervezésen bukott meg. A bíróság a következő, azóta szállóigévé lett mondattal indokolta az enyhe ítéletet:

  "Magyarország erős ország, amely megengedheti magának és meg is kell engednie, hogy Ekrem-Kemál Györggyel szemben ne a megtorlás, hanem a figyelmeztetés és a megelőzés eszközeit alkalmazza."

  Magyarország tehát immár nem erős ország. Szóbeli lázadásért 2009-ben ugyanaz jár, mint pár éve az államrend megdöntésére irányuló fegyverkezésért. Ráadásul Budaházy esetében - jelenleg - nem szerepelt a vádak között, hogy mozgalmat is szervezett volna elképzelései valóra váltásához. A Hunnia mozgalmat nem rótták fel neki. Egyszerűen néhány beszéde miatt kapta ezt a súlyos ítéletet.”
 • 36. turulvedo 2009. szeptember 17. 09:09
  „egal,ennyit se tudsz? frissitsd az ismereteidet!”
 • 35. Sziszifusz 2009. szeptember 17. 07:59
  „Teljes zsákutca a nyomozás, Drazsé megtérdelt ezzel is. Eljárási hiba okán, de vastag kártérítéssel fogják elereszteni.”
 • 34. Pinaman 2009. szeptember 17. 07:38
  „Aze ez az indoklas eleg messze van a terorcselekmenyek tervezesetol”
 • 33. Sziszifusz 2009. szeptember 17. 07:17
  „Huth Gergely a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese.”
 • 32. egal 2009. szeptember 17. 07:12
  „Ki az a Huth Gergő?”
 • 31. turulvedo 2009. szeptember 17. 06:52
  „Magyarország kormánya illegitim!
  pontosan! tegnap este az Echotvben is elhangzott ez! Huth Gergö szájábol.Mármint az hogy elcsalták a választásokat! Tehát Budahazy ártatlan!”
 • 30. Sziszifusz 2009. szeptember 17. 03:00
  „Magyarország kormánya illegitim! Csalással nyert választásokkal bitorolja a hatalmat, így nem lehet Alkotmányosan megalapozott kormányzásról beszélni, de "az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületéről" sem, mivel a bűncselekmény elkövetői az alábbiakban felsorolt pártok és vezetőik! Az Alkotmány szerint állapolgári jogunk és kötelességünk az Alkotmányban szakcionálható jogsértések elleni fellépés!

  "Miért is voltak némelyek "izgalmi" állapotban? Mi váltotta ki az indulatokat 2006-ban, és miért koncepciós per a jelenlegi?

  GYF és Kóka 2005 nyarán 4 milliárd dollárt (880 milliárd forint) vitt ki az államkasszából Indonéziába magánbefektetőként. Veress további 500 milliárdot rakott el! A 4 milliárd dollárt főleg magyar kivitelezésű vasútépítésbe fektette (egy bizonyos rétegen keresztül kimosva visszakerült a pénz egy része) a folyamatos kormányváltásokban és polgárháborúban élő Indonézia (soha sem kapjuk vissza)!
  A 2006 évi hamisított elszámolást elküldték ugyan az EU felé, de az nem fogadta el. Itthon Veress a választások előtt nem volt hajlandó nyílvánosságra hozni az évvégi hamisított elszámolást, ami nyílvánosságrahozatalát különben több rendelet is előírja, főleg választások előtt! A választásokat csalással nyerték meg, de tudták, hogy a lopás hamarosan kiderül! A rókalelkű GYF ezért találta ki az öszödi beszédet! A felfokozott hangulattal 2006 őszén komoly, 56-hoz hasonló mértékű "lázadás" kirobbantásában reménykedett, egy leverhető forradalmat várva, amire alaposan be is készültek hatalmas rendőri erők összevonásával (az azonosító nélküli rendőrök nem voltak mind rendőrök, ezért központi utasításra nem viselték). Nem véletlenül várakoztak a mellékutcákban, amíg bent a székházban veszélyben lévő, áldozatnak szánt rendőrök rettegtek! Az azonosítók eltávolítására az a Gergényi adta ki a parancsot, aki korábban Bács-Kiskun megyei Rfk.-ként résztvett Pintér maffiaügyleteiben ("Arany háromszög", olajszőkítés, gazolinlopások, maffia gyilkosságok)! Akkor csak min. 1 milliárddal fejte meg Pintér Flajszékat (Kakas).
  2006 októberében GYF elszámolta magát! Hiába volt a sok fizetett provokátor, a fotelforradalmár magyarság nem akart megmozdulni! A rendkívüli állapot kihirdetése nem jött össze (Alkotmány 19.§ (3) g-től), de cserébe az "álellenzék", némi juttatás fejében, eltekintett a költségvetési hiány túlzott forszírozásától, hisz pl. Szijjártó István (vasútépítési vállakozó, Petike apukája) 1997-óta kapja a milliárdos megrendeléseket (most legutóbb egy 8 milliárdost). Minden közös bizniszüket, terjedelmi okok miatt nem érdemes felsorolni!
  A forradalm kirobbantása és leverése nem jött össze, mert a bírkatürelmű nép ezt a békát is lenyelte! A 2004. 04. 12-i Izraelellel kötött "menekültügyi" megegyezést 2007 februárjában újra kellet tárgyalni! Azóta az MSZP-s szavazók jelentős részét átterelték a FIDESZ-hez (öröm volt nézni a házról-házra járó, 70 éves, FIDESZ-nek kopogtatócédulát gyűjtő, korábban vér MSZP-s öregasszonyokat az EP választások előtt). Természetesen némi kormányzati és álellenzéki segítséggel a Jobbikhoz is tereltek embereket, mert miből lehetne polgárháborút összehozni ilyen passzív lakosság mellett a választások előtt?
  A rendkívüli állapot kihírdetése, az Alkotmányos jogok felfüggesztése és a Parlament feloszlatása közös érdeke parlementi, "velejéig becsületes" pártjainknak!"”
 • 29. smalltown 2009. szeptember 16. 23:55
  „miert csak felfuggesztett?”
 • 28. 1131 2009. szeptember 16. 23:54
  „pff....”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaba László: egymást erősítő reformok kellenek

Csaba László szerint hosszútávon - konszenzus esetén - olyan intézkedéseket kell elfogadni a… Tovább olvasom