Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Felfüggesztett börtönt kapott egy kődobáló gimnazista

Nyolc hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön azt a gimnazistát, akit az október 23-áról 24-ére virradóra történt zavargásokkal összefüggésben vontak eljárás alá.
A vádhatóság csoportosan és felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakkal vádolta a 18 éves fiatalembert, ám a bíróságon tanúként meghallgatott rendőrök vallomása alapján az ügyész visszavonta a "csoportos" minősítést. A gimnazistát így felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

Az ügyészi feljegyzés szerint a fiatalember az Erzsébet hídnál történteket követően, október 24-én hajnalban az V. kerületi Kéményseprő utcában legalább két, akár emberi élet kioltására is alkalmas, maroknyi követ dobott a rendőrök felé. A fiatalember a bíróság előtt nem kívánt vallomást tenni. A tárgyaláson ismertetett nyomozati vallomásában azt mondta, nem akart rendőröket megdobálni, csak megijedt, és eldobta a köveket. A bíróságon tanúként hallgattak meg két intézkedő rendőrt, ők viszont célzott és erőteljes dobásokról számoltak be.

A gimnazista a rendőröknek korábban azt mondta: barátaival volt, amikor a Blaha Lujza térnél látta a zavargásokat. Az Erzsébet híd felé vették az irányt, nem tudtak róla, hogy ott is zavargások vannak. Vallomása szerint egyszer csak három oldalról rendőrök vették körül, és amikor megindult a rendőri sorfal, akkor dobta el a köveket. Kifogásolta azt is, hogy a rendőrök gumibottal bántalmazták, ám az intézkedő rendőrök azt mondták: nem használtak gumibotot a fiatalember elfogásakor.

A fiatalember butaságnak nevezte, hogy felvette a köveket, és hangsúlyozta, korábban sosem vett részt tüntetéseken. A gimnazista ügye volt az első gyorsított eljárás, amelyben a nemzeti ünnepen, illetve az azt követő nap hajnalán történt zavargásokkal kapcsolatban ítéletet hoztak. A fiatalember ellen hozott ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, de vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukarestben túl szerénynek tartják a román biztos feladatát

A román politikusok egy részének öröme nem teljesen felhőtlen az ország leendő uniós biztosának… Tovább olvasom