Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Felfüggesztette Oláh Zsoltné mentelmi jogát azNVB

Az NVB szerint jogsértő, hogy az ATV és a Népszabadság nem hívott meg mindenkit a vitáira, megfigyelőket vett nyilvántartásba csütörtöki ülésén.
Jogsértő, hogy az ATV és a Népszabadság nem hívott meg mindenkit a vitáira

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint az esélyegyenlőség alapelvét sértette meg az ATV és a Népszabadság azzal, hogy olyan vitákat hirdettek a honlapjukon, amelyeken az egyik jelölőszervezet - a Jobbik - szakpolitikusai, illetve egy másikon a miniszterelnök-jelöltje nem vehetnek részt.

A testület csütörtöki - a jogsértést megállapító és attól eltiltó - határozata szerint az ATV és a Népszabadság megsértette a választási eljárási törvényben szereplő, a jelölőszervezetek esélyegyenlőségének biztosítására, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményére vonatkozó alapelveket. A testület több tagja bírság kiszabására is javaslatot tett, ám végül ez a javaslat nem kapott többséget.

A beadványtevő azt kifogásolta, hogy az ATV és a Népszabadság honlapján meghirdetett fórumokra a Jobbikot nem hívták meg, arra hivatkozva, hogy a szerkesztőségek a pártot nem tartják a demokratikus erők közé tartozónak.

Az NVB álláspontja szerint a jelöltek és a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvét a médiában való megjelenés során is biztosítani kell. A testület szerint ez azt jelenti, hogy ha egy médiaszolgáltató politikai műsort szervez, akkor az azonos helyzetben lévő jelölteket, jelölőszervezeteket azonos elbírálásban kell részesítenie.

A bizottság szerint így ha a médiaszolgáltató az országos listát állító jelölőszervezetek egy részét politikai műsorra hívja, akkor a többi, országos listát állító szervezetnek is biztosítania kell hasonló lehetőséget.

Az NVB azt állapította meg, hogy a meghirdetett szakpolitikai és miniszterelnök-jelölti vitára a pártlistát állító jelölőszervezetek közül csak háromnak (Fidesz-KDNP, LMP, MSZP-Együtt-DK-PM-MLP) a képviselőit hívták meg, ugyanakkor a felhívásban egyértelműen kizárták annak a lehetőségét, hogy a Jobbik a választási műsorokban megjelenhessen.

A testület kitért arra is, hogy a műsorszolgáltató nemcsak az adott műsorszámokban nem kívánja az esélyegyenlőséget biztosítani, hanem az április 1. és 5. közötti, választási témájú műsorfolyamban sem, ez pedig az NVB szerint megalapozza a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének sérelmét is.

Felfüggesztették Oláh Zsoltné (MCP) mentelmi jogát

Felfüggesztette Oláh Zsoltné (Magyarországi Cigánypárt) képviselőjelölt mentelmi jogát csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Oláh Zsoltné Bács-Kiskun 3. számú egyéni választókerületében, Kalocsán indul jelöltként. Mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozta az NVB-nél, mert a jelölt ellen a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz büntetőeljárásban elkövetett hamis tanúzásra történő felhívás miatt.

A főügyészség szerint Oláh Zsoltné egy társával arra próbálta rávenni egy életveszélyt okozó testi sértés sértettjét, hogy azt vallja: felesége nem szándékosan szúrta hasba, hanem dulakodás eredményeképp sérült meg.
Az NVB-nek nyolc napon belül kellett döntenie a mentelmi jog felfüggesztése ügyében.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint a képviselő-választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, amelynek felfüggesztéséről az NVB határoz. A képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítványt a vádirat benyújtásáig a legfőbb ügyész, azt követően, illetve magánvádas, pótmagánvádas ügyben a bíróság terjeszti elő.

Az NVB azért függesztette fel Oláh Zsoltné mentelmi jogát, mert a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az országgyűlési képviselők 2014. évi választásának kiírását megelőzően történt és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.

Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Ez már a harmadik mentelmi ügy, amelyet az NVB tárgyalt. A testület korábban felfüggesztette Mészáros István (Jobbik) mentelmi jogát, mert a képviselőjelölt ellen egyesülési joggal való visszaélés miatt folyik eljárás. Az NVB szintén felfüggesztette Üsztöke László (független) mentelmi jogát, aki ellen a kalocsai ügyészség kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat.


Megfigyelőket vett nyilvántartásba az NVB

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tevékenységét nyomon követő megfigyelőket vett nyilvántartásba csütörtök esti ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A határidő lejártáig összesen 16, a listát állítani tudó jelölőszervezetek által megbízott megfigyelő jelentkezett az NVB-nél.

A testület csütörtökön a Jobbik és a "baloldali összefogás" 5-5 megfigyelőjét vette nyilvántartásba, míg korábban a Fidesz-KDNP 5 és a Magyar Munkáspárt 1 megbízottját.

A választási eljárási törvény szerint az NVB-be tag megbízására jogosult jelölőszervezet - azaz országos pártlistát állító jelölőszervezet - az NVI mellé legfeljebb öt megfigyelőt bízhat meg a szavazási iratok ellenőrzése és a szavazatok megszámlálása törvényességének ellenőrzésére.

Az NVI-nél március 29-től bontják fel az addig beérkezett levélszavazatok borítékjait és ellenőrzik a szavazat melletti nyilatkozat adatainak hitelességét. A voksot tartalmazó borítékot azonban nem bontják fel, csak a szavazás lezárultát követően. Az NVI mellé delegáltak figyelemmel kísérhetik az iroda munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt 32. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Idén 310 fotográfus összesen 9583 képet nevezett, közülük 92 fotós felvételi láthatók a Nagymező… Tovább olvasom