Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Felgyorsítaná a kormány a hatósági ügyintézést

Az ügyintézés gyorsításának szándékára hivatkozva a kormány számos ponton módosítaná a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvényt.
A javaslat alapján 2014 januárjától harmincról 21 napra csökkenne az általános ügyintézési határidő. A Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter jegyezte indítvány értelmében az eljáró hatóság vezetője az ügyintézési határidőt ezután csak kivételesen indokolt esetben hosszabbíthatná meg. Ugyancsak az eljárások gyorsítását szolgálná, hogy az indítvány arra az esetre, ha a hatóság az eljárási kötelességének az ügyintézési határidőn belül nem tesz eleget, megvonná a felügyeleti szervtől az új határidő megállapítására vonatkozó mérlegelési lehetőséget, és ehelyett kötelezően soron kívüli eljárásra utasítana.

Mindemellett a javaslat 2014. január 1-jétől változtatna a hatályos szabályozás logikáján és az ügyintézési határidő jogtalan túllépésével az ügyfélnek okozott károk, hátrányok csökkentése érdekében általánosan "a hallgatás beleegyezés" elvét alkalmazná.

A javaslat alapján a közigazgatási hatósági eljárásról szóló jogszabály a tényállás tisztázása, valamint az ügyfél jogának vagy jogos érdekének védelme és előmozdítása érdekében együttműködési kötelezettséget írhatna elő az eljárás és a hatósági ellenőrzés során az érintett hatóságoknak, nevesítve ennek formáit és elmulasztásának szankcióját.

A törvényjavaslat indoklása szerint szabályoznák a közigazgatási bírságolás általános kereteit is, azzal a céllal, hogy egységes dogmatikai alaphoz igazodjon az ágazati bírságolási rendszer, a bírságkiszabás lehetőségét pedig objektív és szubjektív határidő megállapításával szűkítenék.

Mivel a szaktárca álláspontja szerint a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény jelenleg elnagyoltan kezeli az eljárási költségeket, a javaslat újraszabályozná az ezekről szóló fejezetet is, részletesebb szabályokat állapítva meg.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2011. november 06. 11:21
  „És a közlekedési szab sértéseknél illene egy a sajtó hasábjain is megjelenő "fénykép" ez alapján ennyi a bünti kedves autós. A most felemelt kétszeres büntetési dij megengedné nem? Hol követte el a hibát,mert igy semmi bizonyiték nincs arra jogszerű e vagy sem.Rossz GPS koordináták pl a hely azonositásánál derül ki (ha kiderül) hogy a táblázottság hiánya a büntetés alapja!”
 • 2. klj_54 2011. november 06. 09:56
  „Én 1968 óta figyelemmel kisérem a közéletet, ez a hír akkor is elhangzott!
  Igaz nem 2014-es dátummal, de évről évre ígérgetik a gyorsítást, eredmény:
  nulla!”
 • 1. varadipal 2011. november 06. 09:28
  „Az első értelmes javaslat. Ha még azt is tisztázzák, hogy a 21 nap naptári, vagy munkanap, akkor semmi kifogásom nincs ellene. Ideje, hogy a lusta tisztviselőket kirugdossák a ragasztós székeikből, és ne az adófizető futkosson olyan adatok beszerzéséért hivatalból hivatalba, amely adat valamely közig. szerv rendelkezésére áll. Ehhez a törvény hivatalok közötti adatforgalmának határidejét is módosítani kell. A gyakorlatomban a szegedi APEH 3 hónap alatt kapta meg egy ingatlan adás-vétellel kapcsolatos szerződési és tényleges, adóalapul szolgáló információt Pestről, míg az adófizetőtől jogellenesen beszedett illeték 5 hónap után került visszutalásra, kamat nélkül.Ügyes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Luxor nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 44. heti Luxor-számsorsolás nyerőszámai a következők:… Tovább olvasom