Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Felgyorsulhat a sütőipari csődhullám

Nem sikerült végrehajtaniuk a pékeknek a július elsejétől tervezett áremelést.
Nem sikerült végrehajtaniuk a pékeknek a július elsejétől tervezett áremelést. A kenyérfélék 10–15 százalékkal drágultak volna a 100–135 forintos kilónkénti átadási árhoz képest, de a kereskedők ezt nem fogadták el, így az áremelés elmaradt. „Egyes üzlethálózatok ráadásul újra lejjebb nyomták az átvételi árakat" – nyilatkozta Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke.

30 százalékkal olcsóbban a tavalyinál

Egy szigetközi pékség tulajdonosa a Kisalföldnek elmondta: „Kis- és nagykereskedéseknek egyaránt szállítunk pékárut. Idén már 30 százalékkal csökkentettük az árainkat a tavalyihoz képest. A kis maszek boltok egyre kevesebbet rendelnek, többel már meg is szűnt az üzleti kapcsolatunk. A multik legfeljebb 110 forintért veszik át a kenyeret és legalább 170-ért árulják. Kivéve, mikor levélben értesítenek, hogy termékünk akciós lesz – ezt el kell fogadnunk, nem választás kérdése –, ilyenkor 80 forintot adnak csak ugyanazért a kenyérért..."

Szakértők szerint ebben a helyzetben valószínű, felgyorsul a sütőipari csődhullám. Idén márciusig 34 hazai pékség ment tönkre, tavaly egész évben 54. Várhatóan a ma működő 1344 üzem 25 százalékát, vagyis 300–350 pékséget kell rövid időn belül bezárni – mondják szakemberek.

Pékmester és kenyérutánzat

S. R. egy győri pékség tulajdonosa. Lapunknak elmondta: ők nem szállítanak üzletnek pékárut, csak forgalmaznak, mégis nap mint nap érzik a multik támadását – a szinte mindennapos árváltozásokat. „A multi vagy a beszállítóján keres: csökkenti az átvételi árat és nem változtatja az eladásit, vagy a két óra alatt, extrasebességgel kelesztett kenyérutánzattal a vevőt csapja be, ehhez ugyanis nem hasonlítható a pékségek minőségi terméke."

A sütőipar egyfajta válaszlépésként azt is tervezi, hogy összefogva a közeljövőben új árucikket dob piacra „Pékmester kenyere" néven. A termék kizárólag jó minőségű hazai alapanyagból készülne és csak magyar tulajdonú bolthálózatokban forgalmaznák. Ilonka Boldizsár erről a tervről is tájékoztatta a megyei pékségek tulajdonosait azon a közelmúltban Győrben rendezett Regionális Kenyérfesztiválon, melyen a sütőipar problémáit és helyzetét is megbeszélték, elemezték a résztvevők.

„Már nem versenyzünk"

Vajda Péter, akinek Sokorópátkán van kenyérboltja, a megyei pékségek helyzetéről azt mondta: „A nehézségek közepette már nem versenyzünk, ez a szakma már csak a mindennapi túlélésre koncentrál." A lapunk által megkérdezett pékségek többsége nem a Pékmester kenyerében látja a megoldás „kovászát"...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

UEFA-kupa: Pályán a ferencváros

Labdarúgás

Balog Zoltán és Rósa Dénes is meghosszabbította szerződését a… Tovább olvasom