Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Felgyújtották a békéscsabai ortodox templomot

Felgyújtották a békéscsabai ortodox gyülekezet templomát tegnap este. A vandálok megrongáltak több liturgikus kegytárgyat is. A kár legalább kétmillió forint.
Aggodalmát fejezte ki a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye a békéscsabai templomban korábban elkövetett rongálások és gyújtogatások miatt. Az erről szóló közleményt szerdán juttatták el az MTI-hez.

Az egyházmegye vezetése "határozottan kéri a magyar állami szervek segítségét, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ilyen tettek a jövőben ne történjenek meg, és támogassák ennek a román ortodox lelkiségű szent hajlék, történelmi műemlék mielőbbi restaurálását" - áll a dokumentumban.

A templomba az utóbbi napokban kétszer is betörtek garázdák. Az első alkalommal ikonokat és más kultusztárgyakat rongáltak meg, míg a másodjára felgyújtották az oltár asztalát, továbbá néhány ikont, zászlót és széket. A tüzet gyorsan eloltották, ám a becslések szerint mintegy kétmillió forintos kár keletkezett. A rendőrség kétszáz ezer forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Az 1824-ben épült templomot az 1950-es években bezárták, majd 1990-es évek elején felújították. A hívek fogadására alkalmassá tett templomot 1995-ben szentelték újjá. Azóta a helyi román kisebbségi önkormányzat több alkalommal is korszerűsítette, így egyebek mellett kijavították a tetőszerkezetet, majd szigetelték a vizesedő falakat, és korszerűsítették a fűtést.

Grósz György, a kisebbség békéscsabai vezetője korábban az MTI-nek elmondta, hogy az ezredfordulót követően a román ortodox gyülekezet megközelítőleg száz tagot számlált, közülük mintegy harmincan látogatják heti rendszerességgel az istentiszteleteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orvosok is elismerik, hogy szükség van az átalakításokra

Az orvosok elismerik, hogy szükség van az egészségügy átalakítására, de többségük elutasítja a… Tovább olvasom