Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Felháborodott dolgozók a Suzukinál

Mintegy ötvenen tették le a munkát a Suzukinál pénteken hajnalban, amikor a műszak végén korábban elrendelt másfél órás túlórát újabb félórával kívánta megtoldani a cég vezetése.
A menedzsment nem egy héttel korábban, hanem jogellenesen csak műszakkezdéskor rendelte el a további munkát. Az intézkedés ellen Párma Zsolt, a LIGA Vas és Fémipari Szövetség Suzukis szervezetének elnöke kifogást nyújtott be.

A cég pihenőjében töltötte a Suzuki által csütörtökön elrendelt félórás túlmunka idejét az a mintegy 50 munkavállaló, akik így tiltakoztak a vállalat jogellenes intézkedése ellen. A Suzukinál kialakult gyakorlat szerint a műszak végét követően általában másfél órával tovább dolgoztatják a munkásokat, akik ekkor már több mint tíz órája hegesztettek autókat.

Az újabb félóra túlmunka miatt felháborodott dolgozók nem hagyták el munkahelyüket, mivel szerintük ez másokat is erre késztetett volna: a termelés-kiesés komoly anyagi kárt okozott volna a Suzukinak. A megmozdulást vezető szakszervezeti tisztségviselő szerint pusztán a cégvezetés figyelmét kívánták felhívni a jogellenes helyzetre.

A Munka Törvénykönyve értelmében az érdekképviselet által kifogásolt intézkedést a cég vezetésének fel kellett volna függeszteni a megállapodásig, vagy a jogerős bíróság ítélet meghozataláig.

Ismeretes: a LIGA Szakszervezetek 2005. december elsején demonstrációt tartott a gyár előtt, követelve az alapvető munkavállalói jogok biztosítását a dolgozók számára. Ezt követően a LIGA Szakszervezetek segítségével a munkavállalók alapszervezetet hoztak létre a gyárban, ami a január 13-i taggyűlést követően már önálló szakszervezetként működik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tart a madárinfluenzától?

Tovább olvasom