Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Felhígult szennyvíz került a Balatonba

A Bakonykarszt Zrt. mérései szerint felhígult szennyvíz került a Balatonba, amikor a Veszprém megyei Balatonszőlősön és Pécselyen túlfolyt a csatorna.
A környezetvédelmi felügyelőség nem vett vízmintát - tájékoztatták az érintett önkormányzatok, szervezetek és hatóságok az MTI-t.

Zaj Andrea, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója az MTI kérdésére elmondta: a március 31-én lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt a balatonszőlősi és pécselyi szennyvízcsatornából csapadékvízzel kevert szennyvíz ömlött ki. A felügyelőséget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park erről április 4-én tájékoztatta, amikorra már a probléma megoldódott.

A felügyelőség a szolgáltatótól, a Bakonykarszt Zrt.-től kért tájékoztatására azt a választ kapta, hogy mindkét helyszínen vízmintát vettek a kiömlő szennyvízből, majd a kiöntés megszűnése után a területet fertőtlenítették. A két településen azóta a szennyvízcsatorna-rendszer zavartalanul működik - írta az igazgató.

A Bakonykarszt Zrt. saját, akkreditált laboratóriumában elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a csatornából az élő vizekbe kerülő szennyvíz jelentősen felhígult - mondta az MTI érdeklődésére Kugler Gyula vezérigazgatója.

Példaként említette, hogy a kémiai oxigénigény, amely a szennyvízben literenként 1000 milligramm, az április másodikán vett vízmintában csupán 130 volt, az ammónium-nitrogén a szennyvízben szereplő 140 liter/milligrammal szemben a mintában 8,4 volt, míg a szennyvízben lévő 14-15 milligramm foszforral szemben a mintában 2,2 liter/milligrammot találtak.
Mórocz László, Balatonszőlős független polgármestere az MTI-nek azt mondta: a szennyvízcsatorna-rendszert 2003-ban adták át a környező településeken, és nemcsak Balatonszőlősön, hanem Pécselyen is problémák vannak vele. A település vezetője szerint a talajvíz a csatorna kivitelezési hibái miatt kerül be a rendszerbe.

A polgármester hozzátette, ha több csapadék esik, a rendszerbe háromszor annyi víz kerül, mint amennyi a lakosságtól jön, és a szennyvíz túlfolyik.

Fischer József, a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatának vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a balatonszőlősi polgármester bejelentéséről a természetvédelmi őrök a helyszínen meggyőződtek, s bejelentést tettek a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél, azt kérve, hogy indítsanak eljárást és vegyenek vízmintát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: szemfényvesztés a közös nyilatkozat

Az LMP szemfényvesztésnek tartja azt a közös nyilatkozatot, amelyet a hallgatói szerződésről írtak… Tovább olvasom