Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Felhők az európai turizmus egén

A turizmus visszaesésével számolnak idén nyáron szakértők Európában - írta vasárnap az AFP hírügynökség egy prágai konferencián elhangzottakat ismertetve.
Az első negyedévben a gazdasági válság miatt átlagosan tíz százalékkal csökkent az európai hotelek forgalma. A megoldás az ökoturizmus feljesztése, és az Európán kívüli turisták megcélzása lehet.

A szobafoglalások Prágában 18, Budapesten 20, a világ leglátogatottabb városában, Párizsban pedig öt százalékkal estek vissza az év első három hónapjára vetítve - hangzott el egy európai turisztikai konferencián, amelyet a hét közepén rendeztek a cseh fővárosban. Egyik európai ország sem kivétel: Spanyolországban a szállodák 15 százalékkal alcsonyabb kihasználtsággal működtek, és a turisztikai ágazatból hatvanezer embert bocsátottak el 2009-ben a dél-európai országban.

Egy nemrégiben készült Eurobarométer-felmérés szerint idén hatból egy európai mond le a vakációról. Akik utaznak, azok általában kevesebb pénzt költenek: olcsóbb szállást keresnek, és kisebb összeget vernek el éttermekben. Rövidebb kirándulásokat terveznek, és inkább nem a főszezonban. Ez magyarázhatja, hogy míg Prágában az év első hónapjában nagy visszaesés volt a szállások kihasználtságában, addig áprilisban már jobb hónapot zártak.

Az európai hotel- és étteremtulajdonosok nagyrészt az ágazatot terhelő adócsökkentésekben reménykednek, amely fellendülést hozhat. Egy belga szakértő, Rafael Myncke szerint azonban kreatív megoldásokat kell találni: például a nem-európai turisták bevonzásával, akik most a látogatók mindössze 13 százalékát teszik ki. "Semmi sem veheti föl a versenyt olyan történelmi városok látnivalóival, mint például Prága" - vélte Myncke.

Az a réteg, amelyet nem érint a válság, drágább utakat keres, illetve az ökoturizmus felé hajlik, amely fekete folt Európában - mutatott rá egy dán elemző, Jakob Stouman.

Sokan vannak, akik csak az alapszolgáltatásokat keresik a válság közepette: Franciaországban a kempingfoglalások három százalékkal nőttek a kiváló eredményekkel záró 2008-as nyári szezonhoz képest is.

A 163 milliárd eurós (több mint 45 ezer milliárd forintos) éves forgalmat bonyolító európai turisztikai ágazat idén várhatóan 3 és fél százalékkal esik vissza - hangzott el a prágai konferencián.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életet mentett egy kutya Kaposváron

Kaposvár - Egy cukorbeteg férfi életét mentette meg egy németjuhász kutya Kaposváron. A férfi kómába esett és elájult. Tovább olvasom