Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Félidőben a Csillagszóró 2 - eddig 400 millió forint bírság

Eddig 11 ezer ellenőrzést végeztek a Csillagszóró 2 elnevezésű karácsonyi fogyasztóvédelmi akcióban, összesen 300 esetben találtak valamilyen problémát, szabálytalanságot a szakemberek. A kiszabott bírságok összege 400 millió forint - közölte kihelyezett tájékoztatóján a kormányszóvivő szombaton délelőtt.
Ezen a napon a Vámház körúti Vásárcsarnokban is dolgoztak az ellenőrök: 12, karácsonyi élelmiszereket áruló üzletet vizsgáltak meg a szakemberek; egy esetben kellett bírságot kiszabni. Erről a fővárosi és Pest megyei főállatorvos beszélt. Hajós Ádám azt is megjegyezte: Írországból származó sertéshúst és sertészsírt nem találtak az ellenőrzésen.

Budai Bernadett emlékeztetett: a Csillagszóró 2 fogyasztóvédelmi ellenőrzés-sorozat november 20-án indult, és január 4-ig tart. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a karácsonyi ellenőrzésekről elmondta, hogy 10 ezer gyerekjátékot vizsgáltak meg, ebből kétezernél találtak szabálytalanságot. Ez azt jelenti, hogy a gyerekjátékok egyötöde nem felelt meg az előírásoknak - hívta fel a figyelmet a kormányszóvivő. A tipikus karácsonyi élelmiszerek közül a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal 40 kg hal- és halkészítményt, 600 kg diót és mákot, illetve 1250 kg édességet, süteményt foglalt le a félidejében járó Csillagszóró 2 ellenőrzés-sorozatban - mondta Budai Bernadett.

A kihelyezett kormányszóvivői tájékoztató helyszínén, a fővárosi Vásárcsarnokban szombaton három hatóság ellenőrei vizsgáltak meg 4-4 üzletet. A fővárosi és pest megyei főállatorvos elmondta: a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársai két hús és egy hal árusító üzletet, valamint egy vendéglátóipari egységet ellenőriztek szombat délelőtt. A leggyakoribb hibák közé tartozott, hogy az árusok csomagolóanyaggal együtt mérték a kért terméket, illetve az is, hogy mérleg nem volt a vásárló számára jól látható helyen. Gond volt a vásárlói tájékoztatók kihelyezésével is, valamint az árak feltüntetése sem volt mindig pontos.

Hajós Ádám arról is beszélt, hogy a növény- és talajvédelmi szakemberek a zöldségeseket ellenőrizték, és a legtöbb hiányosság az áruk jelölésénél adódott. A főállatorovos egy kirívó esetet is megemlített: az egyik árusnál a mandarin 40 százaléka rothadt volt. A boltosra az áru értékének kétszeresét, plusz 15 ezer forint bírságot szabnak ki, ami folyamatban van.

Az élelmiszerbiztonsági ellenőrök két hús, egy hal és egy húskészítmény üzletet vizsgáltak meg. Ezen a területen a nyomonkövethetőséggel kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak: az egyik helyen például a csülök címkéje leesett, és azt nem rakták vissza. Ez a származás megállapításához lenne fontos - fejtette ki a főállatorvos. Hajós Ádám azt is elmondta, hogy az Írországból származó sertéshúst és sertészsírt sikerült felszámolniuk, ezt bizonyítja az is, hogy ezen az ellenőrzésen nem találtak ilyen terméket.

A kormányszóvivői tájékoztatón részt vett Kondorosi Ferenc, az "Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos, és próbavásárlást tartott Hajós Ádámmal egy húsboltban, ahol egyébként mindent rendben találtak.

Olvasóink írták

 • 4. KolompárRómeó 2008. december 20. 22:03
  „2. hozzászólás tüsök 2008.12.20. 15:48:

  Basszuskulcs, valami ilyesmi jutott nekem is eszembe. Bár inkább az, hogy a jövő évi segílyezsés háttere meg valn alapozva...”
 • 3. tüsök 2008. december 20. 20:03
  „A gázon van már a közlekedési rendőrők lába is, ők is a piacról élnek.”
 • 2. tüsök 2008. december 20. 15:48
  „Lassan,de meg lesz a 13.havi fizetés!”
 • 1. LukSzusz 2008. december 20. 15:25
  „Oszt,még aszondják hogy a Kádár rendszer rendőr állam volt,ez még rosszabb,ha nincs pénze Ferinek a haveri kör jutalmazására,kiküldi behajtóit,oszt mindjárt lesz.De meddig??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét keresik az eltűnt horgászokat

Szombat délután ismét elkezdik keresni a Szigligetnél eltűnt két horgászt - közölte a Független… Tovább olvasom