Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Feljelentés-kiegészítés DRV-ügyben

A Dél-Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) pazarló gazdálkodása miatt feljelentést tett ügyvéd azt kéri a siófoki ügyészségtől, hogy a nyomozást terjessze ki a cég külsős szerződéseinek vizsgálatára is, műszaki és árszakértő bevonásával. Léhmann György az MTI-t tájékoztatva elmondta, hogy a feljelentés-kiegészítést szerdán postázta.
A siófoki ügyvéd a közelmúltban azért tett feljelentést, mert álláspontja szerint a DRV-nél korábban kifizetett vezetői prémiumok, jutalmak törvénysértőek, a távozó vezérigazgatónak az elmúlt évek során kifizetett két végkielégítése pedig felveti a csalás gyanúját.

A feljelentő egy 2008-as könyvszakértői jelentésre hivatkozva arról számolt be, hogy a cég menedzsmentjének tizenkét tagja egy év alatt összesen 265 millió forint bruttó jövedelemben részesült. Álláspontja szerint ez a pazarlás összefügg azzal, hogy a DRV díjmegállapítása törvénysértő és fogyasztókárosító.

Az ügyvéd feljelentés-kiegészítésének összegzésében egyebek között az szerepel: "...megállapítható az, hogy a DRV Zrt.-nek külsős szerződései miatti költségek – károk – az elmúlt években olyan mértékben növelték indokolatlanul a víz- és csatornaszolgáltatás önköltségét, melynek folytán az önköltségen alapuló vízdíj-megállapítás miatt a fogyasztókat évenként szerintem egymilliárd forintot meghaladó károsodás ért".

Léhmann György a beadványában egy cég mellett annak tulajdonosi körét is nevesítette, rámutatva arra a gyakorlatra, hogy a külsős megbízottak lényegében a DRV eszközeivel és embereivel teljesítettek vélhetően több megbízást is. Az ügyvéd a beadványát eljuttatta az új cégvezetőnek is, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy befolyásolja a napirenden lévő, az új kinevezésekről szóló döntéseiben.

A Siófoki Rendőrkapitányság a feljelentés nyomán csalás gyanújával indított nyomozást ismeretlen személy ellen. A rendőrség beszámolója szerint felmerült annak a gyanúja, hogy a szolgáltató közüzemi díjainak kiszabása során törvénytelenségek történtek, és az ezek révén befolyt összegeket jogszabályellenesen költötték el.

A DRV élére június végén kinevezett Winkler Tamás egy hete azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy várhatóan szeptember végén zárul a társaság átvilágítása. Azt követően döntenek arról, hogy indítanak-e pert, vagy tesznek-e büntetőfeljelentést bármely, a társaság korábbi gazdálkodásával kapcsolatos ügyben. A vizsgálat nem csak arra a területre terjed ki, amelyről a magánszemély feljelentése szól - közölte a cégvezető.

A DRV közgyűlése a múlt héten megszüntette a társaság igazgatóságát, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) stratégiájával összhangban. A döntés alapján az igazgatósági feladatokat a jövőben a vezérigazgató látja el. Az MNV ezzel a lépéssel - miként Winkler Tamás fogalmazott - a személyi felelősséget kívánja erősíteni a felügyelete alá tartozó cégeknél, hiszen az igazgatóságok működése a tapasztalatok szerint általában a döntéshozatalokat nehezítette, a felelősséget pedig elkente. A DRV-nél ezzel az intézkedéssel - a korábbi öttagú igazgatóság fenntartásának 2008-as adatait alapul véve - évente 18 millió forintot spórolhat a társaság.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2010. szeptember 01. 22:24
    „Nagy-Britanniában minden alattvaló évi két fonttal járul hozzá a királynő apanázsához.
    Ti pedig itthon sajnáljátok azt a havi négy-ötszáz ft hozzájárulást a demokratikusan - jószolgálataikért cserébe - rátok telepített "vezetők" jólétére?
    Gondolkodjatok! Hová vezet ez?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szeged vonalon

Késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szeged vasútvonalon, mert a nagy szél leszakította a felső… Tovább olvasom