Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Feljelentések gárdaruha miatt

Feljelentést tettek egy székesfehérvári ünnepségen 37, a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda formaruhájában megjelenő ember ellen szabálysértés miatt - közölte a rendőrség honlapján a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken.
A megyei rendőr-főkapitányság közlése szerint péntek délelőtt Székesfehérváron, az 56-osok terén az 56-osok Világszövetsége, valamint a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében bejelentett rendezvényt biztosította a rendőrség. Az ünnepségen mintegy 150-en vettek részt. Köztük volt 37 olyan ember, aki a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda formaruháját viselte, fekete bomberdzsekivel. Zászlókat lengettek, és alakzatban sorfalat álltak. A rendezvény után a rendőrök igazoltatták őket, majd feloszlatott társadalmi szervezetben való részvétel szabálysértése miatt feljelentést tettek ellenük.

Keszthelyen, a városi ünnepség keretében a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda két csoportja is felsorakozott és koszorúzott csütörtökön, együtt mindkét oldal pártjaival és a rendőrség képviselőivel - a Monitor Magazin internetes oldal tudósítása szerint. A Fő téren, az í56-os emlékműnél tartott ünnepségről szóló fényképes beszámoló szerint a rendezvényen beszédet mondott a megyei közgyűlés elnöke és a város polgármestere, az emlékműnél pedig mások mellett koszorút helyeztek el a szocialista párt politikusai és a rendőrség képviselői is. A fotók azt mutatják, hogy a betiltott Magyar Gárda két csoportja, összesen harminc-negyven egyenruhás is részt vett és koszorúzott. Az egyik csoport egy sorban, zászlókkal állt az ünnepség helyszínén, a másiknak a tagjai tőlük elkülönülve, két sorban helyezkedtek el, közöttük több gyerek is volt, ugyancsak fekete nadrágban, cipőben és sapkában.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére közölte: nem volt olyan esemény vagy atrocitás, amely rendőri intézkedést követelt volna; a Magyar Gárda nevében nem jelentettek be a megyében egyetlen rendezvényt sem, csupán egy magánszemély jelezte, hogy az ünnepség után koszorút helyez el a keszthelyi emlékműnél.

A Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület feloszlatásáért indított polgári per első fokon tavaly márciusban kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A felperesként eljáró Fővárosi Főügyészség a szervezet 2007. december 9-én, Tatárszentgyörgyön tartott felvonulása után döntött arról, hogy bíróság előtt kezdeményezi az egyesület megszüntetését. A rendezvényen több százan vettek részt, egyenruhában, alakzatban menetelve vonultak végig a község meghatározott utcáin. A demonstráción a felszólalások középpontjában a "cigánybűnözés" állt, amelynek áldozata a felszólalók szerint a magyar lakosság, és amelyről szerintük a média hallgat. Az ügyészség azzal érvelt, hogy az egyesület a tényleges tevékenységét az egyesületi joggal visszaélve végzi.

A Fővárosi Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletével tavaly decemberben oszlatta fel az egyesületet. A bíró szóbeli indokolásában akkor emlékeztetett arra, hogy a tatárszentgyörgyi felvonulást a közjogi méltóságok és a parlamenti pártok egybehangzóan ítélték el.

A Fővárosi ítélőtábla július 2-án a Fővárosi Bírósággal egyezően az egyesület feloszlatása mellett döntött. Egy héttel később, a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak a fővárosi Szabadság téren tartott nagygyűlésén közfelkiáltással újjáalakult a a Magyar Gárda mozgalom. A rendezvényen felszólalt Vona Gábor, a Magyar Gárda és a Jobbik elnöke, és arról beszélt, hogy "kormányzásra készülnek" és ha bejutnak az Országgyűlésbe, az első napon egyenruhában fognak megjelenni, és törvényjavaslatot terjesztenek be azért, hogy jogszerűen működhessen a Magyar Gárda mozgalom.

A Fővárosi ítélőtáblának a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet jogerősen feloszlató ítélete kimondta, hogy az egyesület megszüntetésével a mozgalom sem működhet tovább, a döntés szükségképpen a mozgalomra is kiterjed, annak a szervezeti kereteit szünteti meg. Ennek alapján azóta a rendőrség több eljárást indított feloszlatott társadalmi szervezetben való részvétel miatt.

A büntető törvénykönyv szerint "aki a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében vesz részt, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő".

Olvasóink írták

 • 10. Zejko 2009. október 23. 21:28
  „JAJ MAAAA”
 • 9. szatyi 2009. október 23. 20:08
  „Ez a Nemzeti Jogvédő Szolgálat miféle alakulat? Ki hozta létre és ki finanszírozza?”
 • 8. KovácsPistike 2009. október 23. 19:14
  „A faterom sem kért a szürke ruhás munkásőrségből, én sem kérek az ilyen-olyan gárdistákból, mindegy, hogy minek nevezik ifjú gárda, magyar gárda, stb.”
 • 7. Otaku 2009. október 23. 18:31
  „szánalmas kék ruhás csürhe :)”
 • 6. törpapa 2009. október 23. 18:00
  „NJSZ: Nem jogellenes a gárdaegyenruha viselése!

  Alkotmánybíróságtól kéri az alkotmányellenes lex Gárda szabálysértés soron kívüli megsemmisítését a Nemzeti Jogvédő Szolgálat - a gárdista öltözet viselése nem jogellenes !”
 • 5. valoperes_zugugyved 2009. október 23. 17:45
  „Turovarazs ,a rendörökre gondoltál?Mert van egy rosz hirem számodra: a rendörség nem avatkozott be ma ,pedog 1400 gárdista volt a Deák téren! Ez egyet jelent: nevetséges vagy turo bacsi.”
 • 4. Túróvarázs 2009. október 23. 17:27
  „Mekkora sztori! Csak rágják a gittet mindhalálig...Nevetséges.”
 • 3. Johnson 2009. október 23. 17:26
  „Biztos raboltak és fosztogattak,meg lincseltek,meg zsebeltek a fiúk...”
 • 2. valoperes_zugugyved 2009. október 23. 17:19
  „Vergödnek a szoclibek,.Nemsokáig már.”
 • 1. Lúdasmatyi 2009. október 23. 16:41
  „Unalmas a téma!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén kevesebb kordonra volt szükség

Rendben lezajlottak az október 23-i nemzeti ünnep hivatalos központi megemlékezései tájékoztatta az… Tovább olvasom