Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Feljelentették Bábolna MSZP-s polgármesterét

Büntetőfeljelentést tett a magoszos Budai Gyula Horváth Klára, Bábolna MSZP-s polgármestere, országgyűlési képviselő ellen egy földügylet miatt pénteken a Központi Nyomozó Főügyészségen.
Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója, miután megtette a feljelentést, sajtótájékoztatón kifejtette: a bábolnai önkormányzat a közelmúltban vagyonkezelésre megkapott egy, a magyar állam tulajdonában lévő 85 hektáros földterületet. A vagyonkezelés szabályai szerint ezt a területet az önkormányzat nem adhatja el, ha pedig hasznosítani akarja, a vagyonkezelő hozzájárulása szükséges - tette hozzá.

Budai Gyula szerint azonban Horváth Klára - a képviselő-testület döntése alapján - ezt a 85 hektárnyi földet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) hozzájárulása nélkül haszonbérleti pályázatra írta ki, a benyújtott pályázatok közül pedig a legkevesebbet ajánló IKR Zrt.-nek adta oda.

Ismertetése szerint a legnagyobb összeget ígérő pályázó hektáronként 51 ezer forintot kínált, a nyertes viszont hektáronként csak 30 ezer forintot.

Mint mondta, a bábolnai önkormányzat három évre kötött bérleti szerződést az IKR Zrt.-vel, és ez idő alatt - tette hozzá - összesen 64 millió forint kárt fognak okozni a magyar államnak azzal, hogy nem a legjobb pályázati ajánlatot benyújtóval kötöttek szerződést.

A magoszos mindezek alapján csalás bűntette miatt tett feljelentést Horváth Klára ellen az ügyészségen. Budai Gyula azt kérte a főügyésztől, hogy a nyomozást rendeljék el, és indítsák meg a büntetőeljárást.

Utalt arra, hogy már korábban is volt "problémája" bábolnai földügyekkel összefüggésben, ám - mint fogalmazott - azt a "polgármester asszony megúszta", de szerinte a mostani ügyet nem fogja.

Budai Gyula közölte, arra kéri Kamarás Miklóst, az MNV vezérigazgatóját, hogy rendeljen el azonnali belső vizsgálatot az ügyben. Ellenkező esetben azt kéri tőle, távozzon a vagyonkezelő éléről.

Az IKR Zrt. neve nem ismeretlen Bábolnával kapcsolatban. Völner Pál (Fidesz), a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke július 20-án arról tájékoztatta az MTI-t hogy bíróságon támadja meg a megyei önkormányzat az MNV azon döntését, amellyel az önkormányzat ajánlatát figyelmen kívül hagyva adott át húszéves haszonbérletre több száz hektárnyi Bábolna környéki termőföldet az IKR Zrt.-nek. Az MNV később azt közölte, szabályosan kapott haszonbérletet az IKR.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2009. december 11. 22:24
    „Egy emeszpés? Ugyan már!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyből hárman hallgatnak rádiót

Négy felnőttből három hallgat rendszeresen rádiót, minden nyolcadik nagykorú honfitársunk napi 4-6… Tovább olvasom