Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Feljutott a csúcsra Varga Csaba

A hegymászó feljutott a Gasherbrum II., a Karakorum-hegységben, a kínai-pakisztáni határon fekvő 8035 méter magas hegy csúcsára.
Varga Csaba nagyváradi hegymászó feljutott a Gasherbrum II., a Karakorum-hegységben, a kínai-pakisztáni határon fekvő 8035 méter magas hegy csúcsára és a legújabb információk szerint az alaptáborba tart.

Carlos Garranzo spanyol hegymászó blogján jelent meg egy bejegyzés az alpinistáról, miszerint osztrák társával feljutottak a csúcsra, és jelenleg az alaptáborba tartanak.

Moys Zoltán, az expedíció magyarországi kapcsolattartója hétfő délután az MTI-nek elmondta: még nem sikerült személyesen beszélnie Varga Csabával, aki valószínűleg rádión szólt le az alaptáborba, így üzenve a neki szurkolóknak.

Mivel a bejegyzés még vasárnapról szól, a nagyváradi hegymászó várhatóan estére leér az alaptáborba és személyesen is jelentkezik - véli Moys.

A kapcsolattartó legutóbb pénteken beszélt Varga Csabával, akinek nincs műholdas telefonja, így csak akkor tud jelentkezni, amikor a csúcshódítás után visszaérkezik az alaptáborba.

"Szerintem minden rendben van vele, csak műholdas telefon hiányában nem tud jelezni" - vélte Moys Zoltán, hozzátéve, hogy Varga Csaba "magányos farkas", akinek a kommunikáció nem a legfontosabb dolog a hegymászáskor. Egy-egy korábbi expedícióján például előfordult, hogy egyáltalán nem adott hírt magáról.

A www.4bakancs.com hegymászóportál szerint Varga Csabát blogján már korábban megemlítette Garranzo. Ez alapján Garranzo, egy Harry nevű osztrák hegymászó és Varga Csaba csütörtökön együtt ért fel az 1-es táborba, majd az osztrák mászó és Varga Csaba pénteken továbbment a 2-es táborba. A hátramaradó Garranzo szombaton indult, majd vasárnap érte el a kettes tábort. Elmondása szerint Vargáék ekkor még mindig nem tértek vissza, ami azt jelenti, hogy vagy felértek a csúcsra és már a 3-as táborban várakoznak vagy az időjárás nem engedi a csúcshódítást és jobb időre várnak odafent.

Az expedícióról szóló információk követhetők a Hazajáró közösségi oldalán (www.facebook.com/hazajaro).

A Gasherbrum II. a Karakorum-hegység Baltoro-Mustagh-csoportjában álló harmadik legmagasabb csúcs, amely a Gasherbrum I.-től északkeletre helyezkedik el. A két csúcsot a Gasherbrum-hágó (6600 m) választja el egymástól. A hegyet először 1956-ban egy osztrák expedíció három résztvevője, Sepp Larch, Hans Willenpart és az expedícióvezető Fritz Moravecz mászta meg. A második alkalomra 16 évet várni kellett, akkor francia hegymászók jutottak fel. A hegy leggyorsabb megmászója a kazah Gyenyisz (Denis) Urubko volt, neki 2001-ben hét és fél órára volt szüksége, hogy az alaptáborból elérje a csúcsot.

A magyarok közül a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció tagjai és Maku László hegymászó jutottak fel a Gasherbrum II.-re.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Forbes Magyarországon is megjelenik helyi verziójával

A havilap csaknem kétharmadában magyar cikkeket közöl majd, és átveszi az amerikai Forbes tartalmát… Tovább olvasom