Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Felkutatta Csatáry Lászlót a The Sun

A 97 éves férfit a Simon Wiesenthal Központ a világ legkeresettebb háborús bűnösének tart.
Felkereste budapesti lakásán a legnagyobb brit bulvárlap Csatáry Lászlót, akit a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ a világ legkeresettebb háborús bűnösének tart.

A The Sun két teljes újságoldalt megtöltő, fotókkal illusztrált vasárnapi beszámolója szerint a lap oknyomozó riportereket küldött Budapestre, hogy megpróbálják szóra bírni Csatáryt, aki a második világháború idején az egyik kassai gyűjtőtábor parancsnoka volt.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly szeptemberben rendelt el nyomozást ellene háborús bűntett elkövetésének gyanúja miatt, Efraim Zuroffnak, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetőjének feljelentése alapján.

Zuroff a minap Budapesten, Az utolsó esély akció - küzdelem a náci háborús bűnösök felelősségre vonásáért című könyve magyar nyelvű kiadásának bemutatóján elmondta, hogy ellátogatott a budapesti főügyészségre, és azt kérte a főügyésztől, mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy Csatáry bíróság elé kerüljön, és ne tudjon elutazni Magyarországról.

A The Sun vasárnapi cikkben Csatáry László "Ladislaus Csizsik-Csatáry" néven szerepel, és a lap szerint 97 éves.

A The Sun írása szerint Csatáry 15 ezer 700 zsidó auschwitzi deportálásában működött közre, és "holléte 15 éve rejtély", de a lap munkatársai - a Wiesenthal-központtól kapott adatok alapján - kiderítették, hogy "Budapest egyik elegáns kerületében" él, "két hálószobás lakásában". A lakcímet a lap nem ismertette.

A The Sun riporterei felkeresték a lakást, és lefotózták, amint Csatáry ingben, zokniban és alsóneműben ajtót nyit a csengetésre. Amikor az újságírók megkérdezték, hogy tagadja-e a terhére rótt bűncselekményeket, Csatáry - aki évtizedeken át Kanadában élt - a riport szerint "kanadai akcentusú angolsággal" indulatosan kijelentette, hogy nem követte el azt, amivel gyanúsítják, majd becsapta lakása ajtaját.

A The Sun stábja a lap vasárnapi beszámolója szerint még e konfrontáció előtt megfigyelte, hogy Csatáry "elegáns öltözetben" elhagyja lakását, sétál a városban, villamossal elmegy egy közeli bevásárlóközpontba, több üzletbe benézett, és "vásárolt egy jobboldali újságot".

A lap minderről ugyancsak fotókat közöl.

A cikkben az olvasható, hogy Csatáry László alig néhány hete költözött jelenlegi lakhelyére. A bejárati kapu lakáscsengőjén "Smith" név olvasható, de belül, a postaládáján szerepel a Csatáry név.

A lap megszólaltatja Efraim Zuroffot, aki kijelentette: "most, hogy a The Sun megtalálta ezt a háborús bűnöst, (Csatáryt) Magyarországon bíróság elé kell állítani". A Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetője a The Sunnak azt mondta, hogy Csatáry László a kassai gettó egykori rendőrparancsnokaként 15.700 ember haláltáborba küldéséért felelős, és "közismert volt szadizmusáról".

A The Sun megszólaltatta Feldmájer Pétert, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnökét is, aki szerint "ez az ember több ezer zsidó családnak okozott fájdalmat, és az egész magyar nemzetre nézve szégyen lenne, ha Csatáry elkerülné az igazságszolgáltatást".

A cikk szerint a magyar ügyészségi illetékesek tanulmányozzák a The Sun által átnyújtott bizonyítékok dossziéit. A lap oknyomozó stábja találkozott Hetényi Gábor ügyésszel, aki az írás szerint köszönetet mondott a The Sunnak.

A lap idézi Varga Jenő fővárosi főügyészhelyettest, aki kijelentette, hogy folyamatban lévő vizsgálatról van szó, és az ügyészek tanulmányozzák a beterjesztett információkat.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. cselac 2012. július 17. 09:21
  „Bocsánat, Kiss bácsi.”
 • 51. cselac 2012. július 17. 09:17
  „Kovács bácsi: hm. Pedig még csak azt sem mondtam senkire, hogy ostoba...de a lényeg, hogy nem elvek alapján ítélkezik.”
 • 50. orszagzaszlo936 2012. július 16. 21:13
  „A biszkubéláknak és elvtársaiknak, az utódaiknak rég valahol Recsk körül kellene intenzív terápián részt venni, nem itt osztani az észt arról, milyen hősök voltak ezek a senkiháziak. Hetedíziglen mindent elvenni tőlük!

  A zuroffélék meg Izrael által elkövetett emberiség elleni bűntetteket kellene, hogy keresgéljék, ott sokkal több tömeggyilkosra akadnának, akik még nem is 97 évesek!

  A Sun cikk meg egyenesen gagyi! Oknyomozó riport! Vicc!”
 • 49. klj-54 2012. július 16. 17:49
  „Nagy a baj akkor ha valaki nem érti meg amit írtak és a másik személyét kezdi ócsárolni!
  Hogy valaki félre ne értsen: @cselac: az aki nem érti meg az általam írottakat és emiatt csak a butaságáról tájékoztatja a nagyérdeműt:)”
 • 48. szatyi 2012. július 16. 17:44
  „Érdemes volt felkavarni a <moderálva>? Már el is tűnt!
  http://index.hu/belfold/2012/07/16/hult_helyet_talaltuk_csatary_laszlonak/”
 • 47. cselac 2012. július 16. 16:26
  „Kovács bácsi: valóban, nem vitázik ostoba emberrel, így sosem kerülhet önmagával ellentmondásba. A maga által képviselt, kizárólag elvi alapon működő ítéletalkotás tökéletes táptalaja a maga által védett mocskos embereknek és mocskos rendszernek.”
 • 46. cselac 2012. július 16. 16:24
  „klj54: sajnos(?) nem vagyok gerinctelen ahhoz, hogy feljelentsek, vagy gyáva, hogy egy beteg embert megüssek...”
 • 45. bánki 2012. július 16. 16:18
  „34. Mike3 2012.07.16. 09:46
  Értem ! <moderálva> nem mindegy miben halunk meg ?”
 • 44. emigrans 2012. július 16. 15:45
  „Ostoba az aki ellenforradalomnak tartja 1956-os esemenyeket es mentegeti Biszku-t, a hozzad hasonlo emberek miatt nem jut elorebb az orszag .Te meg mindig a Kadar-rendszerrol nosztalgiazol es indulatbol beszelsz,en ervekkel.Ettol fuggetlenul is kivanom,hogy olvass tobb tortenelem konyvet es az ertelmedre hallgass,ne az erzelmeidre.”
 • 43. klj-54 2012. július 16. 15:37
  „@emigrans:
  Roppant sajnálom, hogy NEM AKARSZ megérteni:(
  Semmi politika nincs benne, legalábbis nem nézet szinten.
  Elnézést kérek, de ostoba emberrel nem vitázom.”
 • 42. emigrans 2012. július 16. 15:16
  „En egysegesen elitelek minden gyilkost,legyen az akar melyik politikai oldal kepviseloje ,te viszont mented Biszkut !!! Az o bunere nincs mentseg ! A hozzaszolasok elejen is azzal kezdtem,hogy vagy mindenkit vonjunk felelossegre kettos merce nelkul vagy senkit. Te azonban politikai indittatasbol szoltal hozza. Azert veded ot ,mert az amit o kepvisel kozel all hozzad... Ami onmagaban nem lenne baj,de hogy keptelen vagy elismerni annak a rendszernek a hibait es beismerni,hogy igenis felelossegre kellene vonni az egykor vetkes vezetoket,az szanalmas .Aki meg 1956-ot ellenforradalomnak titulalja arra csakis azt tudom mondani ,hogy gerinctelen hazaarulo !
  Itt most most befejezem,nem latom tovabbi ertelmet az eszmecserenknek.”
 • 41. klj-54 2012. július 16. 15:05
  „@emigrans:
  Végre értem a hozzáállásod, ami amúgy hibás!
  Tessék tudomásul venni, hogy vannak olyan helyzetek amikor vállalni kell a felelősséget.
  A világ nem vállalta az 1956-os ellenforradalom (mert az volt!) kockázatát, tehát lemondott hazánkról.
  Ebben a helyzetben teljesen érdektelen az, hogy ki az akit kivégeztek, ha a szám nem haladta meg azokét akiket az ellenforradalmárok megöltek a támadó szovjet csapatok tagjai közül.
  Biszku felvállalta és végrehajtotta azt amit a jog és Ivánék (mint megszálló hatalom!) elvártak tőle.
  Ha ő nem kollaborál akkor lett volna helyette sokkal véreskezűbb, nevet nem írok, mert a történelem nem ismeri a mi lett volna ha kifejezést.

  Egy ilyen helyzet értékelésekor nem a saját családtag a mérvadó hanem az egész helyzet a maga teljes komplexitásában!
  Melóztam a Picknél egy amúgy értelmes emberrel akinek az volt a baja, hogy az ő nagyapját még Horthy idejében a Prónai különítményesek megölték. Én elhiszem, hogy a családi legendárium ezt megőrizte, de nem ez alapján kell megítélni a Horthy rendszert.”
 • 40. Mike3 2012. július 16. 14:59
  „36: Valóban harmatgyenge a fotóanyag”
 • 39. emigrans 2012. július 16. 14:13
  „kjl-54: Ha valamelyik rokonod is azok kozott lett volna ,akiket neki "koszonhetoen" vegeztek ki akkor mas lenne a velemenyed ! Nem tudom mi volt gyulolkodo es szemelyeskedo abban amit leirtam,szerintem abszolut targyilagos voltam veled. De akkor ezt most megteszem: Te nyilvan valoan azok koze a "csokos" prolik koze tartozol,akik annak idejen jo kapcsolataik reven elonyosen juttotak lakashoz,magasabb fizeteshez,poziciohoz masok karara... Azert tekintessz meg mai napig is nosztaligkus szemmel ezekre az evekre,mert te annak idejen gerinctelensegedbol kifolyolag jol eltel,mig masok ellehetetlenultek es sok szazezert tarsammal egyutt kulfoldre tavoztak,vagy egyszeruen csak nem vittek annyira,mint amennyire megerdemeltek volna.Egyebkent ha vetted volna a faradtsagot es figyelmesen vegig nezed a videot akkor tabban tobb dokumentummal is alatamaszthato Biszku bunossege !Ha te ezek utan is egy gyilkost vedessz es buszke lennel a tetteire (az vagy) akkor ez csupan a te szegenysegi bizonyitvanyod. Egyebkent szep napot :)”
 • 38. FattyúMatthew 2012. július 16. 13:32
  „Sietni kell az ilyen Zuroff-féle holomágnásoknak mert az idő vészesen fogy és egyre kevesebb azon ember aki az életkora miatt még gyanúsítható!Egyszer csak nem lesz ki miatt napirenden tartani ezt a témát.De ha már itt tartunk,sehol máshol nem élnek már "nácik" csak mindig M.O-on?”
 • 37. klj-54 2012. július 16. 13:23
  „@emigrans:
  Tényeket kérnék butaságok szajkózása helyett!
  A múlt év január elsejétől 240.000 Ft / hó volt a nyugdíja Biszkunak, ebben benne volt az özvegyi rész is.
  Igen, tetteire én is büszke lennék!
  Bizony!
  Miért?
  Mert ha nem azt teszi amit tett akkor Ivánék itt komoly vérontást hajtottak volna véghez.
  Nem kell utólag hú de okosnak lenni.
  Ő ott és akkor azt tette amit tenne kellett.
  Felejtsd el picit a gyűlölködést és vizsgáld meg a dolgot tiszta szemmel, minden körülményt ismerve.
  Lehetett volna itt NDK-s terror is, de lett helyette egy szolid megtorlás.
  Sajnos ezt a szolidságot 1989 után fizetjük meg!”
 • 36. SP 2012. július 16. 12:33
  „Csatáry személye a II. v.háború és a többi borzalom összességében már értékelhetetlen.

  The Sun riportanyaga kevesebb mint középszerű.”
 • 35. emigrans 2012. július 16. 12:20
  „@klj-54: Csodalkozom azon,hogy nem tudtal arrol mennyi ver tapad a kezehez!
  Ha mar ajanlasnal tartunk akkor en is ajanlok a figyelmedbe egy filmet :
  http://www.youtube.com/watch?v=YvlvCaTapkE
  Ez az akasztani valo gazember ma is 600.000 Ft nyugdijat kap az adofizetok penzebol,ez a felhaborito kerem !
  Az o megitelese nem "gyoztesek es vesztesek" kerdese,tetteire bizonyitekok vannak .”
 • 34. Mike3 2012. július 16. 09:46
  „32: A napalm benzinből van. Drezdát fehér foszforral intézték el. A feljegyzések szerint olyan heves volt az égés, hogy sokan nem a tűzben, hanem az oxigénhiány miatt haltak meg.”
 • 33. klj-54 2012. július 16. 09:26
  „@emigrans:
  Biszkut személyesen ismerem, ha még emlékezik rám...
  Ezt a dolgozót nem és a tetteit sem.
  Már megbocsáss, de számomra az amit egy mai sajtótermék elő ad az nem perdöntő, de amúgy sem vagyok bíró:)
  Amúgy pedig ajánlom figyelmedbe:
  "A múltat a győztesek írják."
  Majd ők döntik el utólag, hogy mi is a bűn...”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak a Margitszigetnél

Egy férfi holttestére bukkantak a Dunában, a Margitszigetnél szombaton késő este. Tovább olvasom