Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Fellegi: sikerült világosan egyeztetni az unióval

˝Magyarország ismeri a játékszabályokat, és soha nem gondolta azt, hogy feltételek nélkül hitelkerethez lehet jutni˝- hangsúlyozta Fellegi Tamás pénteken.
Sikerült világosan egyeztetni az unióval az alapvető irányokat, azokat a kondíciókat, amelyeket a Magyarországnak nyújtandó pénzügyi támogatást célzó tárgyalásokkal kapcsolatban a felek kölcsönösen elfogadhatónak tartanak - közölte újságírókkal Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, miután pénteken Brüsszelben megbeszélést folytatott Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökével

"Ennek alapján neki is megvan a maga dolga, amit el kell végeznie, nekünk is megvan a magunk dolga" - mondta Fellegi.

Olli Rehn a találkozón üdvözölte, hogy a magyar kormány hajlandó párbeszédet folytatni a bizottsággal, és megtenni a szükséges törvénymódosításokat - közölte az uniós végrehajtó testület sajtótájékoztatóján Amadeu Altafaj Tardio, a bizottsági alelnök szóvivője. Mint hozzátette, Rehn örömmel várja az ígéretek végrehajtását és eredményeit.

A magyar EU-képviseleten tartott sajtótájékoztatóján Fellegi reményének adott hangot, hogy a közeli jövőben megkezdődhetnek a tárgyalások. Pontos dátumot nem tudott mondani, és ezt azzal indokolta, hogy egyelőre nem ismeretes, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU között milyen egyeztetésre kerül majd sor, márpedig a tárgyalási mandátumkiadás a két szervezetben elérő döntéshozatali mechanizmus eredménye lesz.

A miniszter elmondta, hogy pénteki brüsszeli tanácskozásával a végére ért kéthetes körutazásának. A körút során - Washingtonban az IMF-nél, Frankfurtban az Európai Központi Banknál, valamint Berlinben és Bécsben a német, illetve az osztrák bankvezetésnél és kormányzatnál - megfogalmazása szerint a magyar pénzügyi helyzet szempontjából "kritikus partneri kapcsolatokat" térképezte fel.

"Abba a helyzetbe jutottunk, hogy látjuk azokat a pontos feltételeket, amelyeket a tárgyalásokkal kapcsolatban értelmeznünk kell. Azt is látjuk, hogy mik azok, amelyekben külön döntést kell hozni. Ezekről a kormánynak be fogok számolni valószínűleg a hét végén" - közölte Fellegi Tamás.

Fellegi Tamás, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter sajtóértekezletet tart Magyarország állandó brüsszeli EU-képviseletén. Fotó: MTI
Fellegi Tamás, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter sajtóértekezletet tart Magyarország állandó brüsszeli EU-képviseletén.
Fotó: MTI

Mint hozzátette, hétfőn is lesz kormányülés, és a kormány meg fogja hozni a szükséges alapvető döntéseket, majd kedden Orbán Viktor miniszterelnök találkozik José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. Fellegi feltételezése szerint az Orbán-Barroso találkozón számos nyitott kérdést rendezni tudnak majd, vagy legalábbis el tudják kezdeni az arról való tárgyalást.

Az európai bizottsági szóvivő szerint a szükséges lépések közé tartozik a jegybank teljes függetlenségének, illetve a bíróságok megbízható működésének biztosítása. A módosítási törvényjavaslatokat a jegybanktörvény esetében az Európai Bizottság mellett az Európai Központi Bankkal, illetve az IMF-fel is egyeztetni kell - mondta Altafaj Tardio. Tájékoztatása szerint az igazságszolgáltatást érintő módosítások igényét Rehn azzal indokolta, hogy a jogbiztonság nélkülözhetetlen a stabil gazdasági fejlődéshez, és ez magában foglalja a bíróság teljes függetlenségét, megbízható működését.

Fellegi Tamás hangsúlyozta, hogy a hiteltárgyalások szoros összefüggésben lesznek majd azzal a párbeszéddel, amely a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az egykulcsos adó kérdése szerepel-e a Brüsszel részéről megemlített feltételek közt, a magyar miniszter közölte: ez a téma része a tárgyalási folyamatnak. Szerinte miután a tárgyalások egyik kérdése a makrogazdasági csomag és annak a jövője, "minden olyan kérdés, amely a költségvetéssel, a bevételekkel, a kiadásokkal, az adórendszerrel kapcsolatos, természetszerűleg szerepelni fog". Ebben - mondta - semmi szenzáció nincs.

"Az a kérdés, hogy miként fog szerepelni, és milyen konzekvenciája van ennek a kérdésnek" - jegyezte meg.

Fellegi Tamás elmondta: Olli Rehn megerősítette, hogy az Európai Bizottság álláspontja szerint a jegybanki függetlenség biztosításának kérdésére megoldást kell találni a pénzügyi támogatásról szóló tárgyalások megkezdése előtt. Ami a jegybanktörvény Brüsszel által kifogásolt egyik elemét, a jegybankelnök alkotmányos eskütételi kötelezettségét illeti, Fellegi úgy vélekedett, hogy ez a kérdés megoldható.

A Magyarország által remélt hitelmegállapodás tartalmát és jellegét illetően a miniszter azt mondta: teljesen rendben lenne, ha azt készenléti hitelmegállapodásnak neveznék. Magyar részről mindenesetre hangsúlyozzák, hogy a pénz lehívására nincs azonnal szükség, tehát indokolt, hogy a megállapodás tartalmazzon elővigyázatossági elemeket - tette hozzá.

Fellegi Tamás hangsúlyozta: Magyarország ismeri a játékszabályokat, és soha nem gondolta azt, hogy feltételek nélkül hitelkerethez lehet jutni. Azt, hogy feltételeket fogalmaznak meg, valamint hogy ellenőrzik a feltételek teljesítését, teljesen természetes dolognak nevezte.

A miniszter kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy a szükséges magyar lépések megtételéhez nincs szükség az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívására.

Olvasóink írták

 • 12. bánki 2012. január 21. 15:51
  „12. KamuNeni 2012.01.21. 10:13

  A játékszabályok a következők, aki elsőnek lő !

  Az írott szabályok : ( voltam sorkatona - felállított őr)
  1. lépés= felszólítás : állj, ki vagy ?
  2. lépés = állj, vagy lövök !
  3. lépés = csőre töltök ! ( AK 47 deszantos verziója 7,62 mm)
  4. lépés= figyelmeztető lövés a levegőbe
  5. lépé = célzott lövés a ,,behatolóra", nevezzük IMF-nek!

  Szóval ! - le megy a nap, az idő meg kevés !
  Szerencsétlen rendőröket szokták vizsgálni a ( magasan képzett tornából és katonai szolgálatból ,,szakértők" -felmentett maflák) , hogy mit kellett volna dönteni abban a tized másodpercben amikor lelőtte a ,,hátrányost".

  Szóval ! Először lövünk, utána kérdezünk, ha ,,golyóbiztos" a probléma.

  A ,,JUNIÓ" esetében több a kiadás mint a bevétel ( benyomásról nem is beszélve).”
 • 11. KamuNeni 2012. január 21. 10:13
  „Ez a fellegi egy kicsit nincs otthon. Nem? Mit beszel hogy MO ismeri a jatekszabalyokat. Ne simerik csak tudnak rola es az nem ugyanaz.

  Ha ismernek akkor nemprobalnak meglopni, kikerulni, csalva fortelyosan elkerulni.

  Mint a bunozo aki allandoan a konnyu predat keresi.Pont ahhoz hasonlitanam. Mindig a kiutat a szabalyok alol hasznalni.

  Ez a magyar allam pelda mutatasa>”
 • 10. újratöltve 2012. január 21. 06:16
  „10. orszagzaszlo936 2012.01.20. 22:00!!! Te jobban örülnél, ha nem lenne egyezség, és bedőlne a gazdaság, a forint?(nóóórmális?)”
 • 9. orszagzaszlo936 2012. január 20. 22:00
  „Mégiscsak győzött a pénzvilág, az új rabszolgatartás! Ez kell ennek az erkölcsileg lezüllesztett népnek, s még örül is neki.”
 • 8. jozko 2012. január 20. 20:49
  „Tehát sikerült meggyőzni őket:

  Jobb adni, mint kapni ...”
 • 7. info 2012. január 20. 19:13
  „A miniszter kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy a szükséges magyar lépések megtételéhez nincs szükség az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívására.
  AKKOR MINDEN MARAD A RÉGIBEN?”
 • 6. info 2012. január 20. 19:11
  „"Ennek alapján neki is megvan a maga dolga, amit el kell végeznie, nekünk is megvan a magunk dolga" - mondta Fellegi.
  -CSAK SAJNOS EZ NEM ELÉGÍTI KI AZ EMBEREKET, EZ NEM VÁLASZ.”
 • 5. újratöltve 2012. január 20. 18:50
  „Ezeket eddig is tudhatták, hónapok óta kérik!”
 • 4. spiler 2012. január 20. 18:46
  „a pénzért mindent---------------igy van!!!!!!!”
 • 3. szentmiki 2012. január 20. 18:42
  „eget rengető problémákról van szó, pölö a magyarok azt mondták, hogy fél hatkor teaszünet, a balvilág őrjöngve követeli, hogy javítsuk ki öt harmincra, megfontoljuk....”
 • 2. Mignon 2012. január 20. 17:54
  „1.

  Nem.
  Csak ropogosabb lesz.

  :)”
 • 1. kopkop 2012. január 20. 17:41
  „Vajon a himnuszt is át kell írni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közmédia épületei előtt demonstráltak

A mintegy kéttucatnyi demonstráló a közmédia egyes vezetőinek távozását követelte. Tovább olvasom